személyes kommunikáció

Tartsd meg és csábítsd vissza tanítványaidat tűpontosan célzott üzenetekkel (+ gyakorlati útmutató)

Amikor elhatároztad, hogy edző leszel, sőt, edzőtermet nyitsz, te is arról álmodtál, hogy a határidőnaplód tele lesz kiapadhatatlan lelkesedéssel fűtött tanítványokkal. Persze azt is pontosan tudtad, hogy majd lesznek holtpontjaik. Erre is felkészültél, hiszen át tudod lendíteni őket a példamutatásoddal, megfelelően időzített motivációs beszélgetésekkel.
Ez remekül hangzik, csak sajnos a valóság ennél sokkal összetettebb. Mert minden, amit a kommunikációról eddig tudtál életképtelennek bizonyul, amikor szembe kerülsz a vendégeid önigazolásokból és kifogásokból álló eszköztárával.

Ne hagyd magad lerázni! Hogy ne veszíts tanítványt, használd a lemorzsolódás leghatásosabb ellenszerét: a tűpontosan célzott kommunikációt! Megmutatjuk, kinek, mikor és mit üzenj ahhoz, hogy az aktívak azok is maradjanak, a lemorzsolódók pedig visszatérjenek az edzéseidre. Ráadásul az ingyenesen letölthető útmutatónkban gyakorlati ötleteket is kapsz ahhoz, hogy akár azonnal beindíthasd a motiváló/kifogáskezelő gépezetedet!

A kamu hatalma

Az önbecsapással telt évek-évtizedek rutinját nagyon nehéz átalakítani, mert a vendég bármikor csípőből talál valami kibúvót, amivel megmagyarázza, hogy:

  • Miért mondja le az aznapi edzést.
  • Miért hagy fel a szénhidrátszámolással.
  • Miért nem reagál az érdeklődő leveledre.
  • Miért nem veszi fel a telefont, amikor felhívod.

A legpusztítóbb megerősítést azonban a környezetétől kapja:

  • Jó vagy te így is.
  • Az embered gömbölyűen szeret.
  • Csak a kutyák játszanak csontokkal.
  • Három gyerek után ez a természetes.
  • Izzadni az ágyban kell.
  • Megérdemled, hogy kényeztesd magad kicsit.

Ezeket az akadályokat kell áttörnöd személyre szabott kommunikációval úgy, hogy minden sportolód megszólítva érezze magát. Viszont semmiképp se menjen rá a fél életed arra, hogy mindenkinek egyesével üzengetsz, vagy személyesen beszélgetsz velük órákat. A megoldás ennél sokkal hatékonyabb…

Miért nem működik, ha mindenkit egy kalap alá veszel?

Hacsak nem tegnap nyitottad klubodat, akkor – a sport iránti elköteleződésük alapján – valószínűleg elég színes társaságot gyűjtöttél össze:

  • Egyfelől ott van a keménymag, avagy a „régi motorosok”, akik rendszeresen edzenek nálad. Akár több éve ismered őket, otthonosan mozognak a termedben, ismernek mindenkit, de legfőképp egymást.
  • Másodsorban ott vannak, akik több-kevesebb ideig eljártak az edzéseidre, de most valahogy az elmúlt 1-2 hónapban nem láttad őket az órákon. Esetükben biztos volt érdeklődés, szenvedély az elején, és ismernek is téged. De azóta történt valami… Ki kellene derítened, hogy mi!
  • Végül beszélnünk kell a régóta nem járó tanítványokról, vendégekről. Hacsak nem történt valami egetrengető, akkor jó eséllyel megmaradtak a korábbi csatornák, amelyeken elérheted őket (e-mail, Facebook oldalad). Helyszín szempontjából is jó választás lehettél, ez egy remek kiindulópont lehet a későbbiekre. De a korábbi személyes kapcsolat lassan teljesen elhalványul. Ennek megfelelően ellenkezést válthat ki, ha ugyanúgy és ugyanarról kommunikálsz velük, mint a hetente járó vendégeiddel.

Amennyiben mindenkinek ugyanazt a heti/havi hírlevelet küldöd körbe, ugyanazzal a tartalommal, akkor csak a teljes közösséged kisebbik részét fogja érdekelni, amit mondasz.

A többieket meg igen nagy eséllyel zavarni fogja. Ezt pedig nem akarod!

A tanítványaidat nem kezelheted egyetlen halmazként. Mindegyikük egyéniség. A nevek mögött sorsok húzódnak meg. Különálló személyiségek, eltérő gondolatokkal, motivációkkal, félelmekkel. 

A munkahelyi stresszt feloldó üzletembert nem motiválhatod ugyanazzal, mint a napi problémákkal küzdő kétkezi munkásembert, vagy a gyerekek és a háztartás mellől lelkiismeretfurdalással „elszabaduló” családanyát.

A kulcsszó: csoportosítás!

A hasonló érdeklődésű tanítványaidat helyezd közös körbe, ne az összeset!

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy megkérdezed, sikeres üzletet kötött-e, bevált-e az új csiszológép, vagy milyen lett a gyerekek félévi bizonyítványa. Az ilyesmit a klubdélutánokra, túrákra, edzés utáni sörözésre tartogasd, amikor a személyes kapcsolatépítéssel tudod erősíteni az elköteleződést.

Mi lehet az a közös kapcsolódási pont, ami a legkülönfélébb embereket összeköti?

A válasz sokkal egyszerűbb, mint gondolnád: az, hogy milyen gyakran járnak edzésre. Ha ez alapján helyezed őket közös halmazba – nem pedig az élethelyzetük alapján-, máris megtaláltad az alapot a pontosan célozható kommunikációdhoz.

A következő három kommunikációs csoport kialakítását javasoljuk:

  • Aktív vendégek – rendszeresen járnak edzésre
  • Lemorzsolódók – 30-90 napja nem jelentek meg
  • Elvesztett vendégek – 90 vagy több napja nem jelentek meg 

A két utolsó csoportnál persze sportágtól függően akár más időintervallumot is kijelölhetünk, mi az iskolai nyári szünet miatt javasoljuk a 90 napot.

Megvannak a csoportok: hogyan tovább?

Miután meghatároztad a csoportokat, és minden sportolódat besoroltad valamelyikbe, át kell gondolnod a következőket:

  • Milyen témákról írj?
  • Milyen gyakran kommunikálj az egyes csoportokkal? 
  • Milyen stílust alkalmazz? 
  • Mitől fog ez működni nálad is?

Minden kérdésre megtalálod a választ grátisz útmutatónkban, amelyben a klubodban azonnal bevethető gyakorlati példákat foglaltuk össze! Töltsd le és mentsd el, hogy kéznél legyen, amikor beindítod a személyre szabott, mégis hatékony kommunikációs gépezetedet.

Mit nyersz a személyre szabott üzenetekkel?

  • Megtarthatod az aktív tanítványaidat, elmélyítheted az elköteleződésüket.
  • Feltérképezheted az elcsüggedt, motivációt vesztett tanítványaid indokait, életben tarthatod az emocionális kötődést.
  • A folyamatos lemorzsolódásból havonta 1-5 vendégedet vissza tudod vezetni a klubba,  így visszaterelheted az egészséges életvitel felé.
  • Az évek során elveszített vendégeiddel is megtarthatod az aktív kapcsolatot, közülük is visszaszerezhetsz éves szinten akár 10-20 tanítványt.
  • Pezsgő, aktív klubéletet alakíthatsz ki edzésen innen és túl.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ez mind szép és jó, és igen optimista előrejelzés, de hogyan kivitelezhető a gyakorlatban?

  • Az első lépés, hogy letöltöd a fenti útmutatót, amiből megtudod mit, mikor és kinek kommunikálj.
  • Szükséges továbbá egy mindig friss, élő csoportlista, amely tehermentesít téged a vendégeid adatainak manuális leválogatásától. Cikkünk folytatásában megmutatjuk, mi az a bizonyítottan működő megoldás, amivel könnyedén, minimális időráfordítással kezelheted a tűpontosan célzott kommunikációdat!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!