Pozitív komunikációval az elégedett tanítványokért

A pozitív kommunikáció anyagilag is megtérül

Biztosan te is láttad a Facebook-on az IKEA áruház reklámját, ami nem is olyan régen tarolt a közösségi oldalon. Egészen konkrétan így szólt:

„Miért Neked kell visszavinni a tálcát? Azzal, hogy magad viszed a tálcatartóhoz, segítesz nekünk abban, hogy árainkat folyamatosan alacsonyan tartsuk. Ez az egyik oka, hogy kevesebbet fizetsz! És így személyzetünknek is több ideje marad a kiszolgálásra és az ételek elkészítésére. Egészségedre!”

Itt persze nem a klasszikus értelemben vett reklámról van szó, hiszen nem is kizárólag annak szánták, de az üzenet megtalálta, illetve inkább telibe trafálta a közönségét. Ezzel szemben következzen egy klasszikus:

“A tálca nem fog visszamenni magától!!”

– Ugye, hogy a svéd bútorlánc frappáns szövege mennyivel szebben, a vásárló számára hasznosabban hangzik, szemben az utóbbi, kissé cinikus felkiáltó mondattal?
Ha nem is szántod be az elektronikus média platformjait úgy mint az IKEA, (hiszen itt nyilván rengeteg aktív felhasználó van jelen), a helyes kommunikáció akkor is sokszorosan megtérül anyagilag. Lássuk is, hogy hogyan.

Meríts ihletet az IKEÁ-tól!

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mi köze van a sportklubodnak egy svéd bútoráruházhoz? Nagyon egyszerű a válasz, sok mindent át tudsz tőlük venni, amivel átalakíthatod a kommunikációdat és garantáltan egnövelheted a bevételed.

Fogalmazz pozitívan!

Nem véletlen, hogy a svédek a világ legkiegyensúlyozottabb emberei között szerepelnek. Itt a lagom életszemlélet érvényesül, úgy mint a dánoknál a hygge. A lagom szó jelentése: “ nem túl sok, nem túl kevés, épp elég.”

Ebben hatalmas szerepe van annak, hogy mire fókuszálnak és hogyan kommunikálnak. Az egyik legfontosabb dolog, hogy nem a negatívumokat emelik ki, hanem a pozitívumokra erősítenek rá.

Az árazási politikát figyelembe véve sokkal jobb, ha adsz és nem elveszel.
Például: A havi bérlet ára az adott hónap 15-ig 8 500 forint, 15-e után pedig 9 500 forint.
Kontra: Vedd meg a bérletedet minden hónap 15. napjáig 8 500 forintért, 1 000 forint kedvezménnyel!

Ugyanez a helyzet akkor is, ha napijegy visszaváltásáról van szó.
Például: Csak akkor áll módunkban a napijegyet visszaváltani, ha az előre lemondásra került, és igazolod a betegséget!
Helyette: Nálunk lehetőséged van lemondani az edzéseket, így nem vész el a pénzed.

Az egyesületed hangneme és arculata ezzel a néhány egyszerű módosítással jelentősen barátságosabb lesz, és a vendégek is szívesebben fizetnek egy olyan helyen, ahol kapnak (pénzt, lehetőséget) és nem elvesznek tőlük.

Erősíts rá az előnyökre és hagyd el a gyengeségeket!

Fontos, hogy kihangsúlyozd az előnyeidet. Az IKEA zseniálisan megfogalmazta ezt a szövegében. Szinte észre sem veszed, mégis tudatosul: “…segítesz nekünk abban, hogy árainkat folyamatosan alacsonyan tartsuk.”
Mi az üzenete? – Te és mi együtt teszünk azért, hogy Neked jó legyen. Az eredmény pedig, hogy rendkívül kedvező árfekvésű bútorokat árulnak. Ezt a mondatot felhasználva kiválóan kommunikálhatod a tanítványaid felé például az áremelést.

“Edzőtermünk/Jógastúdiónk az egyik legjobban felszerelt terem a környéken. Mindig ügyelünk a tisztaságra és igyekszünk az igényeket maximálisan kielégíteni. Áraink növekedésével ezt a színvonalat kívánjuk továbbra is fenntartani számotokra. Hisszük, hogy csapatunk tagjaként Te is fontosnak tartod, hogy klubunk mindig tiszta, rendezett és nívós legyen.
Köszönjük, hogy Te is Mi vagyunk!”

Lehet, hogy ez valamivel hosszabb verzió, mint a “Jövő hónaptól 10%-al drágábbak lesznek a bérletek.”, azonban lényegesen hatékonyabb.
Kiemeltük az előnyöket, megemlítettük, hogy a legjobban felszerelt terem a környéken, ügyel a tisztaságra és az első mindig a tanítvány. Erősítettük az összetartozás érzését, és tettük mindezt úgy, hogy nem rágtuk a diák szájába és még szívesen is fizeti ki a plusz költséget, hiszen nem csak magáért, de a közösségért is teszi.

Hozz létre összetartó csoportot!

Ahhoz, hogy az előbbi példa működjön, szükséged van arra, hogy kialakíts egy igazán összetartó csapatot. Ehhez elsőként egy kis nyelvtani trükköt érdemes bevetned a kommunikációban, mégpedig azt, hogy használj igék helyett főneveket. Kísérletekkel igazolták, hogy ilyen módon erősödik a csoporthoz tartozás érzése.
Például: Mennyire fontos számodra a sport?
Kontra: Mennyire fontos az, hogy sportolj?
Sportrajongó vagyok, ahelyett, hogy rajongok a sportokért.

Ez egy egyszerű, de jól használható trükk a kommunikációd javításához.
Ezen kívül fontos, hogy próbáld meg elérni azt, hogy a csoportod tagjai kötődjenek egymáshoz. Mutass rá közös pontokra, mint például ugyanakkor van a szülinapotok, vagy neki is van egy öccse, esetleg ő is épp úgy szeret görkorizni, mint te, satöbbi.

Mivel társas lények vagyunk, szívesebben követünk olyat, aki hasonlít ránk valamiben. Ezzel rögtön megnyitsz közöttük egy kaput, hiszen beszédtémát adsz a kezükbe. Ha pedig létrehoztál egy erős, kötődő csoportot, már nem csak feléd, de egymás felé is kötelességüknek érzik, hogy ott legyenek az edzéseken.

Érdemes hangsúlyozni, hogy a világon, az országban milyen sok ember jógázik, karatézik, mint például …, és ide hozz annyi ismert nevet, amennyit csak tudsz. Az ember büszkén és boldogan követ olyan embereket, akiket idealizál.

Végezetül egy idevágó gondolat. Susan M. Weinschenk, A meggyőzés tudománya című könyvében ezt írja:

„Az emberek utánozzák azt, amit látnak. Ha mosolygunk, akkor a környezetünk is hajlamos mosolyra fakadni. Ha kirobbanó formában vagyunk, mások is energikusabbá válnak. Ezért, ha hatásos beszédet akarunk tartani, oda kell figyelnünk a testbeszédünkre, a hangunkra és a téma iránti lelkesedésünkre. Szavaink, hanghordozásunk és testbeszédünk tükrözik gondolatainkat és érzéseinket, és ezeket átveszi és megérzi a hallgatóságunk.”

Szóval ne feledd, hogy rajtad múlik milyen hangulatot alakítasz ki a csoportodban, és hogyan kommunikálsz a tanítványaiddal, edzőiddel.

Ha szeretnél heti rendszerességgel 5-10 percet szánni arra, hogy azonnal bevethető ötletekkel építsd sportklubodat vagy stúdiódat, akkor iratkozz fel ingyenes Klubépítő leveleinkre.

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!