légtorna

A rúdtánc/légtorna oktatók 5 leggyakoribb problémája – és a megoldások

Rúdtánc, pole fitness, aerial…? Te melyik irányzatot képviseled? Akár a rúd szerelmese vagy, akár a karika vonz, vannak olyan problémák, amikkel oktatóként te is biztosan szembesülsz nap mint nap. Most összegyűjtöttük az 5 leggyakoribb nehézséget a trénerek életében, és rögtön mutatunk is mindegyikre megoldást!

Hazánkban is egyre népszerűbbek a rúdtánc és a légtorna különböző irányzatai – a pole-fitness, az exotic, silk, az aerial silk, az air-yoga. Az egyre kifinomultabb szintrendszernek, nívósabb versenyeknek, a médiában megjelenő riportoknak és cikkeknek köszönhetően napról-napra nő azoknak a száma, akik ki akarják magukat próbálni ezekben a viszonylag újnak számító sportágakban.

Ez oktatóként szuper, mert egyre több tanítványod lesz, ugyanakkor egy kicsit meg is nehezíti az életed. A több tanítvány egyre több adminisztrációval és logisztikával jár. Végül azon kapod magad, hogy már nem is az órára való felkészülés, vagy az oktatás tölti ki az időd nagy részét, hanem az idegőrlő papírmunka.  A mai cikkünkben bemutatjuk az 5 leggyakoribb, legidegesítőbb problémát, amit az oktatóktól hallottunk, és rögtön hozunk is rá 5 megoldást!

Rúdtánc és légtorna –5 bosszantó, probléma a trénerek mindennapjaiból és 5 megoldás, ami megkönnyíti az életed

Probléma #1: Az emberek nem értik, mivel foglalkozol. Vagy még rosszabb – félreértik.

Bizonyára neked sem kell bemutatni a pillanatot, amikor a rúdtáncról a kívülállók sokszor egészen másra asszociálnak, te pedig egyre feszültebben próbálod elmagyarázni, hogy nem, ez nem sztriptíz, nem éjszakai lokálokban dolgozol, és nem dugdosnak idegenek pénzt a bugyidba. Ahogy a Wikipédia is mondja: „A rúdtánc az előadóművészet egyik formája, a tánc és akrobatika kombinációja. Táncelemeket tartalmaz akrobatikus trükkökkel vegyítve egy függőleges rúd igénybevételével.(https://hu.wikipedia.org/wiki/Rúdtánc).

Ha valaki még mindig kételkedik, hívd meg egy bemutatóra, vagy egy órára és izzaszd meg alaposan – biztos lehetsz benne, hogy teljesen más szemmel fog nézni a rúdtáncos lányokra (és fiúkra)!

A légtornánál kicsit más a helyzet, hiszen ezek többségéről az átlagemberek még csak nem is hallottak, számukra nincs különbség az aerial hoop, a silk vagy a hammock között.

Néhány videó, vagy élő bemutató, bátrabbaknak egy próbaóra – és garantáltan le lesznek nyűgözve!

Probléma #2: Jelentkezések, átjelentkezések, lemondások…

A rúdtánc és a légtorna minden ága eszközigényes, vagyis nagyon fontos, hogy tudd, hány ember fog részt venni az órákon. Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás, hogy előre be kell jelentkezni… de hogyan? Telefonon? Emailben? Facebookon? A weboldalon?

Minden tanulónak megvan a maga kedvelt időpontja, te viszont elaprózódsz a csatornák között, és hosszú órákat töltesz azzal, hogy felírd magadnak, ki mikor jön, melyik óra van tele, és ki az, aki már csak várólistára fér fel. És amikor végre úgy érzed, hogy megvagy a heti órák összeírásával, jön valaki, aki lemondja, vagy átjelentkezik egy másik órára… és borul az egész, kezdheted elölről.

Megoldás? Keress magad helyett egy 0-24 órában elérhető asszisztenst, aki a te utasításaidat hiba nélkül követi, nem panaszkodik és mindig fair a vendégekkel szemben.  Automatizáld a bejelentkezési folyamatodat.

A MotiBro csoportos órák szervezésével foglalkozó szoftvernek ez az egyik legfontosabb funkciója: automatikusan kezeli a bejelentkezéseket, lemondásokat, átjelentkezéseket, valósidejű órarendet látnak a vendégeid. Neked csak annyi a dolgod, hogy az óra kezdetekor a fényképes nyilvántartásban egyetlen pöccintéssel becsekkolod a résztvevőket.

Probléma #3: Kinövöd a „pár órát tartok hetente” állapotot…

Akár pole fitnesszel, akár aerial silkkel vagy trapézzal foglalkozol, biztos, hogy meg van szabva, hány eszköz áll rendelkezésre, és ezen hány tanuló tud kényelmesen gyakorolni. Mivel ezen sportok mindegyike helyigényes, általában a kapacitás bővítésére nem nagyon van lehetőség, az egyetlen megoldás, ha több órát hirdetsz, és reméled, hogy nagyjából egyenlően oszlanak majd el az emberek.

Jó látni, ahogy egyre népszerűbb a stúdiód, több és több jelentkező van, de a te időd sem végtelen, és te sem tudsz korlátlan mennyiségű órát megtartani. Egy ilyen edzés fizikailag ugyanúgy igénybe vesz téged is, mint a résztvevőket, és ha túlterheled magad, annak könnyen izomfáradtság, sérülés lehet a vége. A túlhajszoltság eredményeként jelentkező kiégést, mint néma gyilkost pedig csak félve merjük leírni.

Ha a tanulóid száma elérte a kritikkus pontot, akkor érdemes más oktatókat is meghívni a stúdióba, ami nem csak neked kényelmesebb, hanem a tanulóidnak is, mert változatosabbak lesznek az órák – és akár új óratípusokat, mozgásformákat is ki tudnak próbálni. Ám abban a pillanatban, ahogy bővülni kezd a stúdiód, eljutsz a következő problémához…

Probléma #4: Ki melyik órán vett részt?

Ha a vendégek bérletei átjárhatók – vagyis több oktatónál is be tudják váltani – akkor az adminisztráció megtöbbszöröződik, hiszen az oktatóknak egymás között is el kell majd számolniuk. Fejben kell tartani, melyik bérleten hány alkalom van még, meddig érvényes, kinek hány vendég volt az óráján… és hamarosan kezdődik a káosz.

A MotiBro rendszerét úgy alakítottuk ki, hogy több oktató esetén is gördülékenyen menjenek a dolgok. A valósidejű órarend minden oktató órájáról egyformán átlátható információkat közvetít a vezetőnek. A bejelentkezések, lejelentkezések és átjelentkezések azonnal megjelennek minden trénernél, és a jelenlét bepöccintésével a bérlet állapota is rögtön frissül.

A hónap végén nem kell papíralapú feljegyzéseket, vagy excel-táblákat összefésülni, a statisztikákat egy pillanat alatt le tudjátok kérni, és így átláthatóvá válnak a pénzügyek is. A sikeres oktatás alapja a jó hangulat, a jó hangulat alapja a barátságos légkör, a barátság alapja pedig a pontos pénzügyi elszámolás, vitás helyzetek nélkül. Így segítünk mi abban, hogy sikeresebb legyen a stúdiód.

Probléma #5: Befizetések, készpénzforgalom, számlázás

Ismerős az érzés, amikor a hó elején minden egyes vendég „nagy” pénzzel akar fizetni, de a harmadiknál már nem tudsz visszaadni? Vagy amikor hosszú percek mennek el az órából, mire mindenkivel rendezed a pénzügyeket, megírod a számlákat, és feljegyzed az összegeket az elszámolásba? Aztán persze mindig van valaki, akinél nincs készpénz, ő hozza majd a következő órára… vagy nem….

A pénzügy talán az egyik legkevésbé szórakoztató része az oktatói létnek, mégis elengedhetetlen, hiszen kizárólag szerelemből nem lehet sokáig fenntartani a stúdiót.

A MotiBro segít, hogy megszabadulj az egész hercehurcától: a vendégek online bankkártyás fizetéssel is bármikor megvehetik a bérleteket: a fizetést követően azonnal megjelenik automatikusan a tanítványodnál az új bérlet és a számla. Sőt, megszabadít attól a kényelmetlen feladattól is, hogy noszogasd a notórius nemfizetőket: be tudod állítani, hogy csak akkor jelentkezhessenek be órára, ha van érvényes bérletük (amit persze azonnal online meg is vehetnek). Amellett, hogy egyszerűbb lesz az életed, tapasztalataink alapján a MotiBro havonta 5-35%-kal emeli meg a ténylegesen befolyó bevételeket.

Az életben mindig vannak és lesznek olyan problémák, amikre senki más nem tud megoldást találni, csak Te. Vannak viszont olyan nehézségek, mindennapi, bosszantó nem is kicsi apróságok, amiktől egy mozdulattal megszabadulhatsz, hogy végre arra koncentrálhass, ami igazán fontos: a vendégeidre és egy klassz óra megtartására.

Ha érdekel a gyakorlat, hogyan tudod megoldani a hétköznapok visszatérő időigényes vendégszervezési feladatait egy csapásra, akkor nézd meg működés közben.

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!