A sportmatek gyerekjáték, avagy hogyan mérd klubod teljesítményét?

A sportmatek gyerekjáték, avagy hogyan mérd klubod teljesítményét?

2000 725 Huncsik Péter

Sportklubod fennmaradásának egyik alappillére, hogy rendszeresen ellenőrizd azokat a mérőszámokat, amelyek segítenek feltérképezni sportklubod anyagi helyzetét, hogy sose kerülj kényszerhelyzetbe, és edzéseidet folyamatosan rentábilisen tarthasd meg.
Tisztában vagyunk vele, hogy a legtöbb klubvezető elsősorban a sportja iránti szenvedélye által vezérelve nyit sportklubot, tart edzéseket, és az anyagiakat másodlagosnak tartja. Ezzel a sorrenddel nincs is baj, de figyelembe kell vennie, hogy egy klubot fenn is kell tartani, ha hosszú évtizedeken át egy sikeres klub keretein belül szeretné átadni tudását, hogy akár tanítványok százaival ismertethesse meg a sport örömeit. Azt is nyugodtan bevallhatjuk magunknak, hogy

nem csak azért szeretnénk nap mint nap edzéseket tartani, hogy jól elfáradjunk…

A gazdasági szempontok tehát megkerülhetetlenek, nincs mese: muszáj velük foglalkozni.
Miután elolvastad a cikket, te is könnyedén ki tudod majd számolni azokat a mérőszámokat, amelyeket rendszeresen kell figyelned, hogy sportklubod minél tovább virágozhasson.

Vélhetően a te fejedben is időről-időre megfordulnak az alábbi kérdések, amelyekre életszagú példákon keresztül kapod meg a válaszokat: mit, hogyan számolhatsz ki egyszerűen, hogy elérhesd a céljaidat, és többé ne okozzon fejfájást a „sportmatek”. Továbblépéshez csak kattints a megfelelő kérdésre és Szezám ajtaja feltárul előtted.

 

A fenti kérdésekben számos mutatószám került elő, amelyeket egyben egy szép kis excel file-ban bocsátunk rendelkezésedre.

Nincs időm számolgatni, de szükségem lenne a mérőszámokra. Mit csináljak?

Klubvezetőként és akár “szóló” edzőként is az órák megtartásán túl egy kisebb-nagyobb közösséget is életben kell tartanod. Klubodat előrevivő döntéseket kell hoznod, jellemzően kevés jól “megfogható” információ alapján. Valószínűleg most azért olvastad el ezt az összefoglalónkat, mert érdekel, lehet-e jobban is csinálni?

Persze a napi teendők mellett,  amikor még az alapszámok (havi bevétel, kintlevőség, tagok száma) összegyűjtését is a hátunk közepére kívánjuk, –  kicsit agresszív elvárásnak tűnhet e cikkben taglalt mérőszámok legalább havi szintű rendszeres elkészítése.

A bemutatott mérőszámok közös jellemzője, hogy a napi rutin során megfigyelt és gyűjtött alapadatokból (jelenlét, bevétel) egyszerű összeadás/szorzás/osztás útján számolható. Így amennyiben a sportklub az automatizáció ösvényére lép és bevezet egy sportklubirányítási rendszert, akkor “ajándékba” folyamatosan megkapja ezen számokat a saját csoportjaira. Azt hogy hogyan megy ez nálunk, szívesen megmutatjuk elfoglalt, de érdeklődő sportklubvezetőknek/edzőknek. Ehhez csak az alábbi linken igényeld az ingyenes demódat!

Hozzászólások

    Send this to a friend