A sport nem játék… vagy mégis? Játékelemek a sportoktatásban + bónusz 52 pontos eszközlista

A gamifikáció, vagyis „játékszerűsítés, játékosítás” napjainkban egyre elterjedtebb a marketing és üzleti világban, főleg digitális platformokon. Lényege, hogy: „…játékon kívüli kontextusban zajlik, tehát nem játékokat hoz létre vagy egészít ki, hanem egyéb rendszereket támogat játékelemekkel, például az oktatási vagy az üzleti szférában. A gamification célja tehát nem a szórakoztatás, hanem a bevonódás, a motiváció és a felhasználói élmény fokozása.” (Forrás: ludus.hu) 2010 óta lódult meg igazán a gamifikáció az üzleti világban, ahol elsősorban – a videójátékokat alapul véve – digitális platformokon születnek játékos elemekkel tarkított megoldások. Viszont a gamifikáció jóval túlmutat az online világon. Az oktatás területén sem újkeletű a játékok alkalmazása, így a sportoktatás területén is számos hasonló motivációs eszköz létezik, maximum eddig nem így hívtuk ezeket. Most bemutatunk két remek játékosító példát két klubvezető partnerünktől, utána megosztjuk veled az 52 pontos listát, tele hasznos motivációs ötlettel.

Pontgyűjtés: Na, ki a legszorgalmasabb?

Előző esettanulmányunkban Szeltner Zsolt aikido mester mesélt arról, hogyan kezeli a tanítványai közötti konfliktusokat. Emellett beszélt nekünk arról is, milyen motivációs rendszert használ a gyerekcsoportjaiban azért, hogy fenntartsa a gyerekek lelkesedését.

Szeltner Aikido - jutalom
Fotó: szeltner-aikido.hu

Egy hiperaktív tanítványa sarkallta arra, hogy bevezesse a pontozásos rendszert a kicsik edzésein. A gyerekek minden edzésen pontokat kapnak, attól függően, hogy hogyan teljesítenek az órákon. Természetesen nem az egyedi képességek alapján, hanem az aktivitás, koncentráció és részvétel alapján. Tehát mindenki elérheti ugyanazt a pontszámot, ha az elvárásoknak megfelelően vesz részt az edzéseken. Külön feladatokkal extra pontok gyűjthetők, így a szorgalmat és kitartást is motiválja a mester. A pontgyűjtés bevezetése óta a gyerekekben felébredt a versenyszellem, mindegyikük azon igyekszik, hogy még több pontot szerezzen. Így nem csupán a társaik és a mester elismerését vívhatják ki, hanem rendszeresen részt vehetnek a vizsgákon is, mert a megfelelő ponthatár elérése a vizsgára bocsájtás feltétele. A mester apró ajándékokkal (pl. csoki) is jutalmazza azokat a tanítványokat, akik a legtöbb pontot gyűjtik egy adott időszakban. Így a többieket is motiválja arra, hogy a lehető legtöbb edzésen részt vegyenek, és még szorgalmasabban tanuljanak.

Játssz, tanulj, fejlődj!

A pontgyűjtés, szintlépés és jutalmazás mind a játékszerűsítés eszközei, amelyeket többek között Békássy Csaba Taekwon-do mester is alkalmaz a gyermekcsoportjainál egy komplex rendszer részeként. Az ITF Taekwon-do egyik hivatalos edukációs rendszere a TKD Kids program, amelyet elsősorban 4-7 éves gyermekek fejlesztésére dolgoztak ki TKD instruktorok, pedagógusok és pszichológusok közreműködésével.

Zen Power Taekwon-do - jutalomkártyák
Fotó: Zen Power Taekwon-do Facebook oldal

A program megannyi mozgásfejlesztő játékot, csapatépítő szerepjátékot, kvízeket, kihívásokat foglal magába. Ezek segítenek a kicsiknek játékosan megtanulni a harcművészet alapjait, és azon túl a hétköznapi élethez is szükséges készségeket, mint morális ismeretek, önállóság, csapatszellem, mozgáskoordinációs készségek. Ezeket az elemeket egy pozitív visszacsatoláson alapuló értékelő és jutalmazó rendszer egészíti ki, tehát így használja fel a játék összes pozitív tulajdonságát az oktatásba ágyazva. Csabi mester az edzések során felhasználja egy másik rendszer, a Taekwondix kézzel fogható játékait is, amelyeket egy lengyel TKD mester – aki egyben játéktervező is – fejlesztett ki. A társasjátékoktól kezdve a gyűjthető kártyákig temérdek olyan eszközzel tudja motiválni a gyerkőcöket, amelyek a harcművészet gyakorlása mellett fenntartják a gyerekek érdeklődését, és izgalmas tartalommal töltik meg az edzéseket. A rendszer számos olyan játékos elemet is tartalmaz, amelyek nem csak a gyerekeknél, de a felnőttek edzésein is bevethetőek, szintén növelve a motivációt. Hiszen mindenkiben ott él a gyermek legbelül, a játékos tanulás ezért is működik remekül kortól függetlenül.

Játékosítás minden szinten!

Könnyű belátni, hogy a gamifikáció (bármennyire is csúnya ez a kifejezés) az egyik leghatásosabb motivációs lehetőség sportágtól függetlenül minden edző kezében, ha szeretné klubjában csökkenteni a lemorzsolódást. Mi is fontosnak tartjuk a MotiBro ezirányú fejlesztését, hogy segítséget nyújthasson a motivációs rendszeretek fenntartásában is. Legyen szó akár a pontok nyilvántartásáról, vagy a játékok eredményeinek utánkövetéséről.

+ bónusz: 52 pontos játékosítási eszközlista

Ha a tanítványaid számára játékos elemekkel élvezetesebbé teszed az edzéseket, izgalmasabbá a gyakorlást, nő a motiváció, amit könnyebb is fenntartani. A klubod iránti elköteleződés pedig erősödik. Töltsd le ingyenes ötlettárunkat, hogy akár már a következő edzésen bevethess 1-2 instant ötletet:

KÉREM az 52 PONTOS JÁTÉKLISTÁT

Vannak olyan klubvezető ismerőseid, barátaid, akik szintén kihasználnák a játék erejét az edzéseiken? Akkor küldd el nekik is a cikket, hadd használják ők is mielőbb a motivációs ötleteket. Van saját fejlesztésű játékos rendszered amire büszke vagy? Használod is sportklubodban, és megosztanád ország-világgal? Írj nekünk a hello@motibro.com címre, mert szívesen megmutatjuk itt a blogon!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!