közösségi média használata

Amit minden edzőnek tudnia kellene a közösségi média megjelenésről 2019-ben

Facebook, Instagram, Youtube, Pinterest – annyi felület van már, hogy edző legyen a talpán, aki minden felületen hatékonyan tud kommunikálni. Elvégre nem azért lettél tréner, hogy posztolgass, ugye? Ma körbejárjuk egy kicsit a legnépszerűbb médiumokat, és megmutatjuk, melyikkel érdemes egyáltalán foglalkoznod!

A facebooknak körülbelül 2,3 milliárd felhasználója van világszerte, többségük napi szinten használja a felületet. Az instán 813 millió, az itthon kevésbé népszerű twitteren 330 millió user volt a 2018-as adatok szerint. Statisztikailag igen nagy az esélye tehát annak, hogy te magad is használod valamelyik felületet. Sőt, talán az edzésednek, klubodnak is van egy oldala, vagy profilja. De vajon tudod, hogy kell használni? Össze-vissza posztolgatsz, vagy tudatosan kommunikálsz? A munkádnak van kézzelfogható eredménye, méred egyáltalán, hogy megtérül-e neked a közösségi média használata?

A mai cikkben egy kicsit elmélyedünk abban, hogy melyik felületnek mik az előnyei, hátrányai, és hogyan érdemes használni őket. 

Melyik felületet válaszd a posztolásra?

Ennyi platform között könnyen elvész a gyerek, minél több helyen vagy jelen, annál több tartalmat kell előállítanod. Ez nem probléma akkor, ha amúgy is közösségi-média-függő vagy, és a kisujjadban van az összes képarány, karakterkorlát, demográfiai adat és célcsoport-kérdés, de ha te inkább a saját sportágadban vagy penge, akkor érdemes egy-két platformra leszűkítened a tevékenységedet.
(És nem, az nem jó megoldás, hogy ugyanazt a tartalmat teszed mindenhova. A facebookos szavazás nem működik instagramon, az instára optimalizált képre senki nem fog rákattintani a pinteresten, youtube-ra meg eleve videókat kell kreálnod. Szóval szorozd meg a munkát annyival, ahány felületen szeretnél ott lenni.)

Itthon a legtöbben a Facebookon vannak, a messenger a 2. helyezett (igen, a szakértők már önálló platformként tekintenek rá!), utána jön az Instagram és a Pinterest. Viszonylag jó helyen van a LinkedIn is, ám mivel ez a felület inkább a szakmai kapcsolattartást segíti elő, ebben a cikkben nem foglalkozunk vele. (De ha olyan, speciális edzésed van, ami esetleg irodistáknak szól, személyi edzést kínálsz cégvezetőknek, vagy hasonlóan szűkre szabott célpiacod van, mindenféleképpen érdemes lehet elmerülni a LinkedIn mélységeiben is!)

Nézzük meg pontról-pontra, hogy melyik médium mit tud!

Melyik felületet használod edzőként legalább heti szinten óráid népszerűsítésére? (Több választ is megjelölhetsz.)

Weboldal, blog

Kezdjük egy kis kakukktojással: a weboldalad alapvetően nem számít közösségi médiumnak, de a kommentek, megosztások mégis interaktívvá tehetik azt. Ez amúgy is mindennek az alapja, ha van egy jó blogod, az a saját felületed, semmilyen algoritmus-frissítés nem veheti el tőled. 

Míg a többi felületen folyamatosan változik, hogy mit látnak meg először a felhasználók, itt jó, ha van egy állandó főoldal, amin ott van minden alapinfó keresgetés nélkül, és van egy blogoldal, ahova pedig bármilyen tartalmat  be tudsz illeszteni: képeket, szöveget, videót, infografikát…

Hátránya, hogy önmagában nem sokat ér, csak akkor találnak rá, ha megfelelően „reklámozod”, és a bejegyzéseket eljuttatod az olvasókhoz.

Facebook

Itthon egyértelműen ez a legnagyobb médium, rengetegen használják napi szinten, és gyakorlatilag nem engedheted meg magadnak, hogy ne legyél rajta. Ha aktív felhasználó vagy (márpedig szinte minden felnőtt az), nem okoz gondot, hogyan kell posztolni, képet feltölteni. Hátránya, hogy az organikus elérést folyamatosan csökkentik, ezért ha azt akarod, hogy a bejegyzéseidet lássák is azok, akiknek szánod, akkor már rég nem engedheted meg magadnak, hogy csak úgy össze-vissza írogass. A tudatos tervezés mellett időről-időre hirdetned is kell (igen, pénzért!), mert különben alig pár ember találkozik a bejegyzéseiddel.

Az oldal mellett érdemes facebook csoportot, vagy csoportokat is létrehoznod. Nem csak azért, mert ezeknek egyelőre még sokkal jobb az elérése (1.000 tag alatt mindenki, minden bejegyzésről értesítést kap!), hanem azért is, mert így intimebb felületet alakíthatsz ki, ahol igazi közösséget kovácsolhatsz a vendégeidből. Ha többféle edzésed is van, vagy több csapatod, akkor mindegyiknek külön-külön létrehozhatsz egy csoportot. Ez egyelőre ingyenes, és korlátlan: használd ki a lehetőséget!

Messenger

Bár a facebook egyik felülete, de egyre inkább önálló platformmá növi ki magát, mert az emberek az ismerőseikkel már nem feltétlenül akarnak nyilvánosan kommunikálni. Klubként te is használhatod, de csak óvatosan, hiszen ez már igencsak benne van a személyes térben!

Alkalmas napi kapcsolattartásra, létrehozhatsz közös chatet,  csinálhatsz chatbotot, ami megválaszolja a leggyakoribb kérdéseket. Itt is fel lehet iratkozni az oldaladra, és kiküldheted az aktualitásokat, akciókat is, hogy minél többen értesüljenek róla.

Az elérése sokkal jobb, mint a facebooknak (az üzeneteit általában mindenki megnézi), de nagyon fontos, hogy csak óvatosan, ne told túl, ne üzenj túl gyakran! És pláne ne üzenj fölöslegesen, ne küldj unalmas posztokat….

Instagram

Az Instagram egy feltörekvő új csillag, ahol nagyon könnyű követőket szerezni, jók az elérések, és üzleti célra is egyszerűen lehet használni. Mindenféleképpen ajánljuk, hogy üzleti fiókot hozz létre a klubodnak  (vagy saját magadnak, ha fontos a szakmai személyes márkád), mert csak így láthatod a statisztikáidat. 

Az Instagramnak azonban két nagy hátránya van: 

  1. Rengeteg a „bot”, algoritmusok keresnek rá a legnépszerűbb hashtagekre, és jelölik be őket. A követőid számának tehát csak egy része áll valódi emberekből, akik esetleg el is jönnek majd az edzésedre, a többiek csak kódok a Mátrixban.
  2. Az Instagram a Facebook tulajdona, Mark Zuckerberg pedig nem jótékonysági intézmény. Könnyen lehet tehát, hogy a szuper elérések, az olcsó hirdetések csak a „beetetési” szakaszban lesznek így, és idővel ezért a felületért is komoly pénzeket kell majd fizetni, hogy tényleg lássák a posztjaidat.

Pinterest

Ez a felület Magyarországon egy kicsit kakukktojás, mert annak ellenére, hogy viszonylag sok felhasználója van, üzleti célokra nem olyan sokan használják. Ez szuper hír, mert azt jelenti, hogy nincs akkora konkurencia!
Pedig ezen a felületen is nagyon sok embert érhetsz el, minimális időbefektetéssel, és különösebben még csak foglalkoznod sem kell vele. Fogj pár egyszerű gyakorlatot, amit otthon is el lehet végezni, készíts róla egy képsorozatot vagy videót, és töltsd fel: már ez is elég ahhoz, hogy elkezdjenek követni téged az emberek.

Ezt a platformot elsősorban – de nem kizárólagosan! – nők használják, érdemes őket megszólítani.

Hátránya: a Pinteresten nagyon oda kell figyelni a képek minőségére, szépségére, ez tipikusan egy eye-candy felület. A fotókat és a grafikákat is érdemes profin elkészíteni!

Youtube

Ide értelemszerűen videókat kell feltenni, de ne feledkezz meg a szöveges tartalomról, azaz a leírásról sem! Ennek köszönhetően találnak majd rá a videódra a keresőmotorok.

Ide jöhetnek a „hogyan csináld“ videók, de akár vlogot is indíthatsz, amiben az edzéseidről mesélsz. Ez nem olyan, mint a facebook, vagy a pinterest, hogy az ember csak céltalanul görget, és hopp! szembejön a te posztod. Itt elsősorban azok fognak megtalálni, akik valamit kerestek, és a te videódtól remélik a választ, vagy akik hasonló tartalmakat nézegettek, és a youtube felajánlotta a te tartalmadat ajánlott videóként. Éppen ezért fontos, hogy nagyon hasznos tartalmat adj, amiben megtalálják a választ a kérdéseikre.

Hátránya: egy videó elkészítése, vágása több idő, mint összedobni egy szöveges posztot, vagy lőni egy képet az instára. Cserébe viszont a Google nagyon szereti megjeleníteni a találatai között, ezért sok érdeklődőt szerezhet neked.

Ezek tehát itthon a legnépszerűbb platformok – ha a legkisebb energiabefektetéssel a legtöbb embert akarod elérni, akkor ezekkel érdemes kezdeni. Nem kell mindig mindegyiket használnod, érdemes inkább kitapasztalni, hogy melyik számodra a leghatékonyabb, melyikkel szöszölsz legszívesebben, és persze a legfontosabb: hogy hol vannak azok az emberek, akik tényleg érdeklődnek az edzésed iránt.

Ennyi volt „röviden“ az első cikkünk a témában, a jövőben pedig fogunk még érdekességekkel jelentkezni: írunk majd arról, hogy mikor, hova, mit érdemes posztolni, fogunk egy egész cikket szentelni az Instagramnak, mert ez most az egyik legtrendibb felület, és persze írunk majd néhány feketeöves tippet is, hogyan használd igazán sikeresen a felületeket.

Addig is iratkozz fel az értesítőnkre, hogy garantáltan le ne maradj semmiről!

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!