Edzői_magyarázat-óra-előtt

Edzők társadalmi szerepvállalási lehetőségei

Mindent bevetettél már, hogy népszerűsítsd az edzőtermed, klubodat, de még mindig jó lenne, ha többen jönnének? Itt a tavasz, és ezzel új, izgalmas lehetőségek nyílnak arra, hogy még többen halljanak rólad – csak egy kis kreativitás kell hozzá, némi lelkesedés, meg egy jó ügy – például a szemétszedés. Mutatjuk, hogyan csináld!

Sok cikket írtunk már arról, hogy milyen marketing eszközökkel lehet új embereket lecsábítani az edzésedre. Ma viszont egy olyan témát szeretnénk körüljárni, aminek csak a mellékhatása lesz, hogy több vendégre számíthatsz: a fő célja viszont az, hogy szebb hellyé tedd a világot.
Ez elég elvontan hangzik, ugye? Pedig az ötlet egészen egyszerű…

Honnan jönnek a vendégeid? Hány kilométerről utaznak hozzád, hogy sportoljanak? A legtöbben valószínűleg a környéken laknak és/vagy dolgoznak, ugye?

Akár egy nagyváros valamelyik kerületében vagy, akár egy kisebb településen, biztos, hogy vannak ott olyan emberek, akik számára fontos, hogy szép környezet vegye őket körül. És biztosan van ott valamiféle közösség is. Te részese vagy ennek?

Mi az a közösségi szerepvállalás és miért fontos neked, mint edzőnek?

Akárhol is vagy, ha új vendégeket szeretnél, először azokat érdemes megszólítani, akik a közeledben vannak, hiszen ők fognak legnagyobb eséllyel eljönni hozzád. Főleg, ha olyan edzésed van, ami máshol is elérhető – a legtöbben nem szeretnek heti 2-3 alkalommal órákat utazgatni. A közeledben lévő embereket elérheted szórólapokkal, célzott hirdetésekkel, tehetsz ki reklámot az iskolák, boltok faliújságára, de a legjobb mégiscsak az, ha ismernek téged, a klubodat, az edzőidet, mert oszlopos tagjai vagytok a közösségnek. Így az emberek egymásnak fognak ajánlani.

Azon túl, hogy bemutatókat tartasz az iskolákban, a kerületi/városi rendezvényeken, érdemes kicsit nemesebb cselekedetekben is gondolkodni, amolyan két-legyet-egy-csapásra stílusban. A tavasz pedig különösen alkalmas erre, hiszen ilyenkor az emberekben buzog az energia, a tenniakarás, és az időjárás is pont alkalmas egy kis közösségi testmozgásra.

A közösségi, vagy multi-kifejezéssel élve CSR (Corporates Social Responsibility) akciók lényege, hogy valami olyat teszel önzetlenül, ami az egész közösségnek hasznos. A tavasz közeledtével nem is nehéz ilyen ötleteket kitalálni:

  • szervezhetsz például szemétszedést,
  • óvodák, iskolák kerítésének, játszóterének felújítását, festését,
  • állatmenhelyeken kutyasétáltatást…

De sportklubként érdemes valami különlegessel előrukkolni, hogy az emberek valóban megjegyezzenek titeket!

Miért jó NEKED a közösségi szerepvállalás?

Egy ilyen esemény jó arra, hogy új embereknek mutatkozzatok be, de csapatépítésnek sem utolsó:  hihetetlen ereje van annak, hogy közösen tesztek valami hasznosat. Közben pedig a szabad levegőn vagytok, mozogtok, és erre másokat is rávesztek.

Mindenféleképpen széles körben hirdessétek meg a rendezvényt, hívjatok meg minél több embert, olyanokat is, akik amúgy nem járnak el az edzésekre.  

Az ilyen akciók általában bekerülnek a helyi újságokba, hírekbe, esetleg tévéadásokba, felkerülnek a kerület/város honlapjára, és persze neked is bőven adnak témát a facebook és instagram oldaladra.

Ezáltal még többen fognak hallani róla(d).

Hogyan csináld a CSR akciókat?

A legfontosabb, hogy soha ne legyen öncélú: ne azért csináld, hogy magadat reklámozd! Mindig a jótékonyság legyen az első szempont, mindenekelőtt segíteni akarj, és csak ezután gondolj arra, hogy milyen jó kis reklámértéke lesz.

Ezért fontos, hogy olyan ügy mellett álljatok ki, amit magánemberként is abszolút támogatnál.

Másodszor, próbálj olyan tevékenységet találni, amit valahogy össze tudsz kötni a saját edzéseddel! Ha például funkcionális tréner vagy, jó ötlet felújítani egy szabadtéri edzőparkot, ha gyerekekkel foglalkozol, akkor becélozhatjátok egy iskola vagy óvoda játszóterét, ha futó/akadályfutó edző vagy, akkor jó ötlet lehet például egy kutyás futás, amivel a menhely ebeit is lefárasztjátok.

Ezek jó alkalmat adnak arra, hogy egy kicsit megmutasd az edzői stílusod, tanácsokat adj, hogyan érdemes belevágni (például hogyan ne sérüljenek le futás közben), és a végén akár tarthatsz egy bemutatót, vagy bemutató edzést is a tanítványaiddal.


A rendezvény végén adj mindenkinek egy kis apró oklevelet, amivel megköszönöd a részvételt, és meghívhatod őket az edzésedre. Az oklevél mellé pedig lepd meg az embereket egy  kedvezményre jogosító kuponnal, vagy ajándék órajeggyel, amivel ingyen jöhetnek hozzád.

Ha megvan a szuper ötlet, akkor az első lépésed az legyen, hogy egyeztess az érintettekkel; ne állj neki csak úgy kerítést festeni, vagy játszóteret burkolni, hiszen könnyen lehet, hogy a jótékonysági törekvéseid helyett rongálásnak minősítik majd az akciót.

Még egy szemétszedés előtt is érdemes utánajárni, hogy kinek a tulajdonában van az adott terület, és kell-e ahhoz valamilyen speciális engedély, hogy ti ott takarítsatok.
Azért is érdemes felvenni a kapcsolatot az illetékesekkel, mert lehet, hogy ők is tudnak segíteni, például az esemény meghirdetésében, eszközökben, vagy ők is toboroznak résztvevőket.

Ne feledkezz meg a sajtóról és a hírverésről sem, hívd meg a média képviselőit is az eseményre!

Ha a visszajelzések alapján nagy tömegre számítasz, akkor nézz utána, hogy miről kell még gondoskodnod: bizonyos létszám fölött erősen ajánlott, illetve akár törvényileg is kötelező, hogy legyenek hozzáférhető mosdók, elsősegélynyújtó személyzet, és akár menekülési tervet is kérhetnek tőled a hatóságok, ha sok embert csődítesz össze egy viszonylag kis helyre.

Ha szemétszedést, vagy felújítást tervezel, akkor gondoskodnod kell a hulladék elszállításáról is, mert valószínűleg a környékbeli kukák nem lesznek elegek!

Együtt könnyebb!

Minél nagyobb a rendezvény, annál nehezebb egyedül megszervezni, ezért akár össze is állhatsz más klubokkal, edzőkkel, de bevonhatsz egyéb szponzorokat is, a sarki kisbolttól kezdve a nagy barkácsáruházig, akik mondjuk a festéket biztosítják.

Minél nagyobb léptékben gondolkodsz, annál több embert tudsz aktivizálni, és annál több segítséget tudtok adni a közösségnek!

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket. Amennyiben kíváncsi vagy egy-egy új, mozgás stúdiód vagy egyesületed jobbítására szolgáló megoldásra, akkor bátran iratkozz fel az értesítőnkre, és minden héten gazdagabb leszel rengeteg új tanítványt eredményező vagy számodra időt megtakarító ötlettel!

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!