Ugrokötelező fiú

Hogyan használd az Instagramot vendégszerzésre és -megtartásra?

Az Instagram egy szuper eszköz, ha inspirációt keresel, ha mások képeit akarod nézegetni, vagy ha a saját, illetve tanítványod fejlődésével akarsz dicsekedni. De amikor üzleti felhasználásról van szó, a legtöbben csak legyintenek: á, ezzel nem lehet…! Pedig az instagram nagyon hatékony lehet új vendégek becsábítására, és a régiek elkötelezettségének növelésére is, csak jól kell csinálni;) Mutatunk erre néhány tippet!

Korábbi cikkünkben már láthattad, hogy melyik social media mire jó, most pedig elmélyedünk egy kicsit az aktuális közösségkedvencben, az Instagramban.

Hogy miért szeretjük ezt a platformot mi, és még vagy egymilliárd ember? Azért, mert villámgyorsan és pofonegyszerűen lehet rajta követőket szerezni, pár kattintással (pontosabban tappintással)  posztolni, mert még alig-alig szűrik meg a posztokat az algoritmusok, és amúgy is színes, szagos, szórakoztató.

De ha nem csupán az a célod, hogy sokan lájkoljanak és kövessenek, hanem azt akarod, hogy az edzőterembe is eljöjjenek az emberek, akkor ennél egy kicsit professzionálisabb szinten kell űznöd a dolgot. Nézzük, hogy mi a teendő, ha insta-virtuóz akarsz lenni!

A profilod is milyen?

Ahogy a facebookon, úgy az instán is két profiltípusból választhatsz: magán- vagy üzleti profilt is létrehozhatsz. (Esetleg mindkettőt.)

Függetlenül attól, hogy a klubodat szeretnéd hirdetni, vagy a saját személyes márkádat építeni, mindenféleképpen azt ajánljuk, hogy legyen legalább egy üzleti profilod, mert ehhez kapsz majd statisztikákat, hirdetési lehetőségeket, és más, olyan eszközöket, amikre feltétlenül szükséged lesz majd az edzésed népszerűsítéséhez. Ha több típusú edzésed is van, vagy több klubban is tartasz órákat, létrehozhatsz akár tematikus profilokat is, mindegyikhez külön-külön.

A profil lehet nyilvános, vagy privát – értelemszerűen az utóbbit nem érdemes választanod, mert akkor senki nem látja majd, milyen szuper dolgot csinálsz, csak azok az ismerőseid, akiknek egyenként manuálisan engedélyezted.  Neked viszont az a célod, hogy szép nagy követőbázist építs ki.

Az insta lelke: a #hashtag

Az instára nem elég csak képeket feltenni: hashtag-ek segítségével kell elmagyaráznod, mi is van a képen.

Ne félj őket használni, hiszen ezek hozzák majd neked az érdeklődőket és követőket.

Egy-egy kép alá simán mehet akár 10+ kis kettőskereszt is: ha például az edzésről posztolsz, akkor jöhet a #edzés, #sport, #motiváció, #edzésmotiváció, #fit, #fitlife, #életmód, és persze a te sportágadra vonatkzó hashtag-hegyek.

Amikor beírsz egy ilyen kifejezést, akkor az megjelenik azoknak, akik ezt a hashtaget követik, de azok is látják, akik csak úgy unottan görgetik az insta-oldalt, és már korábban érdeklődtek hasonló témák iránt, vagyis nagyon sok új követőre tehetsz szert.

A hashtagek mellett használhatod bátran a @ jelet is, hogy bejelöld a képen a tanítványaidat, vagy akár a termékeket, amik a képen láthatók, például az edzés utáni fehérje shake-t a kezedben. Ezekről a képekről az érintettek azonnal értesítést kapnak. 

Magyarul vagy angolul tagelj?

Ha használod az instát, biztosan láttad már, hogy sokan kifejezetten angol hashtageket használnak. Ez nagyon jó eszköz arra, hogy növeld a követőbázisodat és külföldiekhez is eljuttasd a tartalmaidat, de ha elsősorban Magyarországról szeretnél új vendégeket szerezni, illetve innen vannak a meglévő tanítványaid is, akkor ne hagyd ki a magyar hashtageket sem.

Ne aggódj a mennyiség miatt, az insta-posztok elbírják!

Melyek a legnépszerűbb hashtagek? 

Szerencsére ezeket nem neked kell kitalálni;) Nézz meg néhány posztot, amik hasonló témában készültek. Ide kattintva megnézheted, hogy mennyire népszerűek az általad kiválasztott kifejezések, ezen az oldalon pedig javaslatokat kérhetsz, hogy mit érdemes még használnod.

Vond be a közösséget!

A social media legnagyobb erénye a közösségépítés, az, hogy kétirányú lehet a kommunikáció. Ne csak posztolgass hát, hanem tegyél fel kérdéseket, írj ki szavazásokat, válts ki reakciókat!

A meglévő tanítványaid például biztosan örülni fognak a „hátnap vagy lábnap legyen ma?“ jellegű kérdéseknek, de megszavazthathatod azt is, hogy egy-egy gyakorlatot mennyire szeretnek.

Azok, akik még csak érdeklődnek, de nem szánták el magukat az első edzésre, biztos örülni fognak a kérdezős napoknak, amikor segítesz nekik a döntésben. (Nem mellesleg ezek abban is segítenek, hogy miről posztolj legközelebb;))

Mit posztolj?

Mindent. Bármit.  Hasznos tartalmat, érdekes tartalmat, vicces tartalmat. Mutasd meg a termet, mutass be pár mozdulatot, adj tippet otthon végezhető gyakorlatokra, mutasd meg a tanítványaidat, mutass előtte-utána képeket, adj tippeket ahhoz, mit egyenek, hogy még jobb eredményeket érjenek el, de jöhetnek motiváló idézetek is…

Mesélj el mindent, amit amúgy is el szoktál mesélni. Jöhetnek a szelfik, a csoportképek, a fotók a reggelidről, az infografika az órán elégetett kalóriákról. Az instában az a jó, hogy bármit megoszthatsz, ami az edzésedhez kapcsolódik.

De adhatsz egyedi ajánlatokat, „csak ma 50% mindenkinek, aki eljön edzésre” jellegű posztokat is közzétehetsz, vagy mini-kihívásokat is hirdethetsz.
Találj ki például egy egyszerű, de izzasztó gyakorlatot, amit  elvégezhetnek otthon, vagy akár a teremben, óra után. Kérd meg, hogy készítsenek egy fényképet, vagy videót arról, ahogy megcsinálják, és használják az egyedi hashtagedet, vagy tageljék be az oldaladat. A résztvevők között pedig sorsolj ki valamit: ingyenes órát, ajándék kulacsot, pólót… Csinálhatsz több ilyen feladatot is, gyűjthető pontokkal, amiket a végén bérletre, vagy más, az edzésedhez kapcsolódó dologra lehet beváltani.

Tartsd szem előtt, hogy az insta egy vizuális felület: igyekezz mindig nagyon jó minőségű képeket és videókat készíteni, és ha kell, nyugodtan turbózd fel egy-két filterrel is őket.

Képek és videók méretei:

  • hírfolyamban a legjobb: 1080×1080 pixel
  • állókép: 1080×1350 pixel
  • fekvőkép: 1080×608 pixel
  • sztori: 1080×1920 pixel (16:9 képarány)
  • profilkép: 320×320 pixel

Egyéb insta-tartalmak

Ne felejtsd el az insta-sztorikat sem: ezekbe mehetnek a kérdések, szavazások, rövid videók is. A jelenlegi statisztikák szerint a sztorikat nagyon sokan nézik, és ilyenkor teljes egészében rád koncentrálnak: használd ki ezt a figyelmet! A sztori most a legmenőbb új trend:)

Itt találsz néhány sablont, amit gyorsan személyre szabva pillanatok alatt készíthetsz menő sztori-hirdetéseket.

Csinálhatsz live adásokat, bejelentkezhetsz az óráról, elmondhatod, hogy miért hasznos ez az edzés, milyen eredményeket lehet elérni. Az Insta nagy újítása pedig az IGTV, ahova hosszabb videókat tölthetsz fel, így akár egy egész edzést is bemutathatsz az érdeklődőknek.

Tudtad, hogy az instán is hirdethetsz?

Ha új embereket szeretnél elcsábítani az edzőtermedbe, hozz létre hirdetéseket, amikben egyedi, „elsőalkalmas“ akciókat hirdetsz! Csinálhatsz bérletakciókat is, újrakezdő akciókat, szezonnyitó akciókat…

Ahogy a facebookon, úgy az instán is többféle hirdetéstípusból választhatsz, ezekről itt tudhatsz meg többet. (Ne feledd, hogy a facebook és az insta igazából egy cég, ezért könnyen csinálhatsz olyan hirdetéseket, amik mindkét felületen megjelennek – csak ilyenkor figyelj oda a formátumokra!)

Az Instagram nagyon népszerű és nagyon könnyen használható felület, de ez nem jelenti azt, hogy bárki tudja hatékonyan kezelni. Ahogy a többi marketingeszköznél, itt is igaz, hogy a folyamatos tanulás elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán jól csináld!

Ha tetszett a cikk, kérünk oszd meg, hogy szakmai jóbarátaid is képesek legyenek eredményesen használni az instát. Ha pedig szeretnél még hasonló klubépítő tippeket kapni – akár az instáról, akár más eszközökről – akkor dobj egy emailcímet, és mi mindig elküldjük neked a legújabb cikkeink értesítőjét:)

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!