Hogyan motiváld tanítványaidat decemberben?

Karácsony előtt egy kicsit mindenki megőrül. Rengeteg tennivaló van, vásárolni, ajándékot csomagolni, lakást takarítani… és a sport hirtelen az utolsó helyre szorul. A karácsonyi időszak még rosszabb, a bejgli és a tévéműsor sokkal vonzóbb, mint az edzőterem és egy kis izzadás. Hogyan motiválhatod mégis a vendégeidet ebben az időszakban, hogy eljárjanak edzésre? Olvass tovább, segítünk!

„Bocs, le kell mondanom az órát, mert el kell mennem ajándékot venni.”
„Ne haragudj, de ma nem tudok menni, céges karácsonyi parti van.”
„Edzés? Ma kihagyom, a gyerek előadására kell mennem.” (Gyerekek esetén saját előadásra;))

Minden edző számára ismert jelenség, hogy decemberben megszaporodnak a lemondások, többen maradnak el az edzésekről, mint egy átlagos hónapban. Karácsony előtt az elfoglaltságok, a készülődés, a két ünnep között a családlátogatás és a kényelem az, ami sokkal vonzóbbnak vagy fontosabbnak tűnik, mint az edzőteremben izzadni. Pedig te pontosan tudod, hogy ilyenkor is kell a testmozgás… Hogyan tudod hát rávenni az embereket, hogy ugyanolyan szorgalmasak maradjanak decemberben is?

Íme néhány ötlet a motiváció fenntartására:)

1. Hirdess kihívásokat!

Az emberek szeretnek versengeni, akár maguk, akár mások ellen. Ha az egyszerűségre törekedsz, a  kihívás lehet egy egyszerű pontgyűjtő akció. Aki a legtöbb edzésen vesz részt, az kap egy apró ajándékot. Nem kell nagy dologra gondolnod, ez lehet egy logózott kulacs, kedvezmény a januári bérletből, vagy ajándék óra is. Ha igazán gáláns akarsz lenni, akkor ajándék bérlet, sporttáska, vagy összeállíthatsz egy kis csomagot is, amit meg lehet nyerni.

Ne feledkezz meg azokról sem, akik valóban nem tudnak most eljárni az edzésre. Ha összeállítasz egy napi pár perces gyakorlatsort, akkor egy facebook challenge segítségével ők is benne maradhatnak a „vérkeringésben”, naponta posztolhatják a fejlődésüket és hasznos tippeket is adhatsz nekik. A virtuális térnek óriási közösségformáló ereje van, akár az edzések közötti időszakról beszélünk, akár edzés helyett facebookoznak a vendégek. Természetesen ez csak átmeneti megoldás lehet!

A kihívás témája lehet karácsonyi is. Összeállíthatsz egy különleges, ünnepi edzéstervet, speciális mozgáskombinációt, koreográfiát. Lehet minden napra egy gyakorlat, vagy egy bonyolultabb gyakorlatsor is, amit részletekben meg lehet tanulni és elő kell adni az órán.

Kitalálhatsz egy ünnepi fotóversenyt is. Akár az edzőteremben, akár otthon lehet olyan képeket készíteni, amik valamilyen módon összekapcsolják a sportot a Mikulással, karácsonnyal, adventtel. Ha meghirdeted, hogy lássák el a képeket a megfelelő hashtaggel, vagy tageljék be az oldaladat és gyűjtsenek lájkokat a képekre, akkor két legyet ütsz egy csapásra, hiszen az edzésnek is híre megy.

2. Legyen karácsonyi edzés!

Dobd fel valamivel az ünnepi szezont, öltöztesd karácsonyi hangulatba az órát! Ez lehet átvitt értelemben, vagy szó szerinti is. Szólhat karácsonyi zene az edzés közben, megkérhetsz mindenkit, hogy vegyen fel valami karácsonyit (például manózoknit az órára), és persze te magad is beöltözhetsz Mikulásnak vagy angyalkának. Meghívhatsz egy fotóst és készíthettek profi minőségű vidám karácsonyi képeket, amiket utána ki is nyomtathattok a helyszínen.

Szoktatok az óra végén lazítani, relaxálni? Kérd meg a tanítványokat, hogy vegyék le a cipőjüket, feküdjenek le, csukják be a szemüket és pihenjenek – addig a Mikulás titokban körbejár, és minden cipőbe belecsempész valami apró ajándékot.

3. Ünnepeljetek együtt!

A karácsony kiváló alkalom egy kis csapatépítésre, érdemes valami közös megmozdulást szervezni. Ez lehet egy karácsonyi vacsora, közös iszogatás, de akár csinálhattok valami aktívabbat is. Rengeteg csapatépítő ötletből választhattok: szabadulószobák, élményfestés, közös főzés, jótékonykodás. Ha esik a hó, akkor a legjobb közös program egy kirándulás a gyönyörű környezetben, vagy elmehettek akár szánkózni is. Nem csak a gyerekek fogják élvezni!

Ha klubot vezetsz és többféle edzés is van nálad, akkor itt a lehetőség, hogy egy kis ismerkedős-estet rendezz! Szervezhettek akár karácsonyi műsort is, ahol minden csapat tart egy kis bemutatót, így a vendégek kedvet kaphatnak arra, hogy másfajta edzést is kipróbáljanak. Meghirdetheted ezt nyílt napnak is, hogy új embereket toborozz az órákra.

Csinálhatsz olyan eseményt is, hogy karácsonyi ajándékként mindenki ingyen hozhatja el egy barátját edzeni, így az ünnepi motiváció mellé új vendégeket is szerezhetsz.

Fontos, hogy ha közös vacsorát, vagy bulit szervezel, akkor az elején legyen valami ismerkedős játék, különben mindenki végig a saját csapatával fog beszélgetni!

4. Legyen-e edzés a két ünnep között?

Reméljük, hogy vannak statisztikáid, vagy legalább emlékeid a tavalyi, tavalyelőtti időszakról. Szoktak lenni edzések a két ünnep között? Szokott rá igény lenni? Helyiek a vendégeid, és örömmel dolgozzák le a bejglit karácsony után, vagy inkább vidékiek, akik hazautaznak az ünnepekre? Gondold át már most, hogy lesz-e edzés az ünnepi időszakban.

  • Ha igen: mi lesz az az extra csábító ajánlat, ami miatt elhagyják az emberek a kanapé kényelmét, és szívesen megizzadnak a teremben?
  • Ha nem lesz edzés, akkor milyen kommunikációval fogod fenntartani az érdeklődést, hogy körömrágva várják az első januári órát?

Ha nincs edzés, erre az időszakra is csinálhatsz egy egyszerű kihívást, ami az otthoni testmozgásra helyezi a hangsúlyt. Fontos, hogy ebben ne legyenek bonyolult, megterhelő vagy eszközigényes gyakorlatok, most inkább a játékosságra helyezd a hangsúlyt! Vedd nyugodtan viccesre a figurát, például a súlyzók helyett ajándékokkal a kézben kell karhajlítást végezni, a karácsonyfát guggolásból és kitörésből kell feldíszíteni…   

5. Lazíts!

A különleges edzések, csapatépítő programok segítenek a vendégek motiválásában, de még így is lehet, hogy sokan elmaradoznak, mert az idejükbe tényleg nem fér bele az edzés a karácsony mellé. Ezen nem érdemes görcsölni, teljesen normális folyamat. Ha kevesebben járnak az edzéseidre, felszabadul egy kis szabadidőd.

Használd ki ezt az időt arra, hogy akcióterveket dolgozol ki a januári időszakra: hogyan fogod visszacsábítani az elmaradt embereket az év elején?  Ebben mi is fogunk segíteni egy kicsit. A jövő heti cikkben megosztunk néhány tippet, hogyan használd ki a januári fogadalmakat, és hogyan tartsd meg azokat az embereket, akik az év elején még szuper-lelkesek, de aztán kezdenek elmaradozni!

Ne aggódj, még nem késő leülni és alaposan megtervezni a december-januári időszakot. És ha jól tervezel, ha alaposan átgondolod, mit fogsz tenni, akkor nem kell attól tartanod, hogy a pangás állandósul: a vendégeid szívesen visszatérnek majd, ahogy kiheverték a karácsonyi vacsorát és a szilveszteri pezsgőt!

Jövő héten jövünk tehát a januári ötletekkel – addig is kellemes karácsonyi készülődést és motivált vendégeket kívánunk!

 

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!