eletmodvaltas segedlet

Hogyan segíthetsz tanítványaidnak az életmódváltásban?

Edzőként, klubvezetőként bizonyára találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy a roppant határozottnak tűnő tanítványod az életmódváltás igényét felismerve lelkesen bele is kezd a megvalósításba. A kulcsszó az, hogy belekezd. Aztán valahogy, valahol, valami félresiklik és azt veszed észre, hogy a tanítványok elkötelezettségi mutatója egyre inkább csökken, majd ezt követi a fizetési hajlandóság csökkenése is. Valójában ez egy folyamat, amit ha nem veszel észre időben, akár el is veszítheted a tanítványod.

Mint mindig, a megelőzés ebben az esetben is hatékonyabb, mint a már kialakult „betegség” kezelése. A megelőzés titka pedig abban rejlik, hogy milyen úton-módon tudod támogatni a tanítványodat az életmódváltásban. Ehhez adunk neked most tippeket.

Az életmódváltás igénye vs. demotiváló tényezők

A megelőzés lényege, hogy nem elégedsz meg a „tananyag” leadásával, hanem figyelemmel követed a tanítványod viselkedését, magatartását és részt veszel az életmódváltás motiválásban.

Egyedül nem megy

Az edzés pozitív légköre, az edző és az edzőtársak támogatása rendkívül erős érzelmi és motivációs támogatást nyújtanak. Olyan, mint egy pozitív energiacsomag, amiből a tanítványod táplálkozik, és ami megfelelő ellensúlyt biztosít a demotivációs tényezőkkel szemben. Igen ám, de minél több idő telik el két edzés között, annál biztosabb, hogy az energiacsomag kifogy, a tanítvány pedig magára marad a saját kifogásaiból és a környezetének negatív megerősítéseiből folyamatosan táplálkozó demotivációval.

Az edzés során kiépített pszichés-mentális kötelék megerősítésével tudod fenntartani a pozitív energiacsomag töltöttségét, mégpedig úgy, hogy folyamatosan táplálod azt.

Mi a te hasznod abból, ha az edzésen kívül is támogatod a tanítványodat az életmódváltásban?

Valójában, akkor okozol magadnak veszteséget, ha nem csinálod.

Könnyebben, konzisztensebben tudsz eredményt produkálni, mert:

  • Nemcsak a heti 2 edzés ad alkalmat arra, hogy elégedetté tedd a tanítványodat,
  • Az elégedett tanítvány a klubod vendége marad, mert:
    • Szemmel látható eredményt képes produkálni, vagy
    • A tudatosság szintjén tarthatod benne azt a problémát, forrást, ami az életmódváltás igénye mögött bújik meg,
    • Változatosabb tartalmakkal tudsz megjelenni, ezáltal könnyebben tehetsz szert új vendégekre,
    • Mivel sokan nem a sport, hanem az egészségtudatosság miatt járnak edzeni, megragadhatod a figyelmüket azzal, ha az életmódváltást a prioritálistád elején tartod.

Konzekvencia:

Ha életmódváltás-szakértői szerepedet fel tudod építeni, a közösséged számára egy újabb szolgáltatást tudsz közvetíteni és értékesíteni.

Hogyan csináld?

A legegyszerűbben úgy tudod felmérni, hogy az életmódváltás igénye mennyire erős a tanítványaidban, ha:

  • Teszt vagy jelentkezési lap formájában kérdéseket teszel fel nekik.
  • Ez már csak azért is hasznos a számukra, mert azzal, hogy leírják az indokaikat és igényeiket, problémáikat, tudatosabbá válik bennük is a törekvés célja.
  • Ne felejts el a demotiváció forrásaira is rákérdezni a tesztben/jelentkezési lapon. Ezt okosan kell megfogalmaznod, nehogy úgy érezzék, hogy tolakodsz. Inkább fogalmazd meg általánosan a kérdésedet, pl.: Milyen pozitív és negatív impulzusokat kapsz a környezetedtől? Sok ember számára jelent nehézséget megfogalmazni ezeket, használj jelölőnégyzetes megoldást.
  • Rögzíttesd velük az elérendő célt is. Az, hogy egészségesebben szeretne élni, elég általános megfogalmazás, ennél pontosabb adatok megszerzésére törekedj pl.: X kilót le akar fogyni, X km-t akar lefutni naponta, X harcművészetben ezt és ezt az övfokozatot, minősítést akarja elérni. Ehhez is alkalmazhatod a jelölőnégyzetes megoldást.
  • Sose feltételes módban fogalmazz! Felejtsd el a lehetne, kellene, szeretne szavakat. A megvalósító, jelen idejű cselekvést preferáld a szókészletedben és hangsúlyozd, hogy a válaszokat is ugyanebben a stílusban várod.

A tesztet meghatározott időközönként ismételd meg. Ezzel a tanítvány számára is kézzelfogható, látható eredménnyé konvertálhatod a megannyi, munkával töltött órát. Tudatosul benne, hogy az edzés ára egy látványosan megtérülő befektetés, ami által:

  • Egészségesebbé, edzettebbé válik,
  • Harmóniát és lelki nyugalmat nyer,
  • Boldogabb, kiegyensúlyozottabb, sikeresebb életvitelt folytathat.

Az igény, a folyamat és a cél rögzítése írott formában a tanítvány számára is átláthatóbbá és kézzelfoghatóbbá teszi azt az utat, amit a támogatásoddal be fog járni, értékként fog tekinteni rá. Mindebből pedig te egy olyan adatbázisra tehetsz szert, amire felépítheted a kommunikációdat, és a továbbiakban a támogatási stratégiád alapjául szolgál majd.

Mit tehetsz még ezen felül?

A támogatási stratégiád csomagjába építs olyan elemeket, amiket két, klubban töltött edzés között napi szinten tudnak használni a tanítványok.

Inspiráció gyanánt összeraktunk egy kezdő csomagot számodra, amire építkezhetsz. A segédletben tippeket fogsz találni az alábbi témakörökben:

  • Életmódváltást támogató mobilapplikációk
  • Applikációk folyadékfogyasztás, kalóriabevitel monitorozásához
  • Motivációs könyvek
  • Letölthető étrendminták
  • Online edzésnapló és edzésterv-készítő oldalak, letölthető sablonokat
  • Életmódváltással foglalkozó honlapok

 

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!