Hogyan válhat a Facebook egy igazi aranybányává egy klubvezető számára? (2. rész)

A Facebookról szóló sorozatunk előző részében (itt!), már bemutattunk több olyan módszert és technikát is, amivel megalapozhatod a klubod Facebookos jelenlétét és elkezdheted terjeszteni a klubod hírét. Ebben a cikkünkben ennél egy lépéssel tovább megyünk. Bemutatunk néhány haladóbb módszert, amelyekkel láthatóan eredményesebbé teheted a Facebookos tevékenységedet és egy komplex képet adunk a felületről.

Az ingyenes követőszerzés legegyszerűbb módszere

Jelenleg ott tartunk, hogy az oldaladon már vannak bejegyzések, vannak követők és az oldalad bejegyzésein vannak likeok is. Ebben az esetben kézenfekvő lesz alkalmaznod a következő trükköt:

  1. Menj a Facebook oldaladra és görgess le az oldalad legutóbbi bejegyzéséhez
  2. Kattints a „Tetszik”, „Hozzászólás” „Megosztás” kulcsszavak alatti sorra, ahol az látható, hogy mennyien és kik kedvelték a bejegyzést. Így megnyílik egy fül számodra.
  3. Ebben a fülben láthatod azt, hogy kik kedvelték a bejegyzést. Minden név mellett láthatsz egy téglalapot. Ebbe két dolog lehet írva: az első a „Kedveli” a második pedig az „Ajánlás”. Ha „Kedveli” van odaírva, akkor az azt jelenti, hogy az adott személy követi a Facebook oldaladat. Ha „Ajánlás” van odaírva, akkor az azt jelenti, hogy nem követi az oldaladat. Ha rákattintasz az „Ajánlás” gombra, akkor a személy kapni fog egy értesítést arról, hogy kedvelje az oldaladat. Kattintgasd végig az összes olyan nevet, aki mellett az „Ajánlás” felirat szerepel.
  4. Ezt ismételd meg minden egyes bejegyzésednél.

Ezzel a módszerrel elérheted, hogy azok, akik már találkoztak egy bejegyzéseddel, kedvelték is azt, de nem kezdték el követni az oldaladat, kapjanak egy impulzust, hogy elkezdjék azt követni. Kár lenne kihagyni ezt a lehetőséget, mert ennél egyszerűbb ingyenes módja nincs annak, hogy követőket szerezhess.

Facebook események használata

A Facebook lehetőséget teremt arra, hogy oldalként létrehozzunk rajta nyilvános és zártkörű eseményeket.

Az események előnyei:

  • Ha klubként hozod létre az eseményt, akkor az esemény meg fog jelenni az oldalad követőinek az idővonalán.
  • Az eseményben megadhatsz társszervezőket. Ez akkor lehet hasznos, ha például 1-2 másik klubbal összeállva szerveztek egy közös sportnapot, és a társszervezők megadásával az ő klubjuk Facebook követőihez is el fog jutni az esemény híre.
  • Az eseményben lévő minden egyes ember meghívhatja 280 ismerősét az eseményre. Ha Te szervezed az eseményt, akkor mindenképpen használd ki ezt a lehetőséget és buzdítsd arra a klubod tagjaid, hogy ők is tegyenek így.
  • Ingyenes a létrehozásuk.

Fontos megjegyezni, hogy nem érdemes minden apróságra eseményt csinálni, elég ha a nagyobb volumenű alkalmakra, például egy nyílt napra csinálsz ilyet.

Persze az eseményeknek megvannak a maguk hátrányai is:

  • Manapság a Facebook nem engedi, hogy egy esemény túl sok emberhez eljusson, így a klubod követőin kívül, és a meghívott embereken kívül nem fog eljutni szinte senki máshoz sem.
  • Az eseményben sokan visszajelölnek, hogy ott lesznek, de ez nagyon megtévesztő adat tud lenni. Sokan már reflexből az „ott leszek” gombra kattintanak és utána teljes mértékben ignorálják az eseményt, vagy el is feledkeznek róla. Így nehéz kalkulálni azzal, hogy vajon mennyien fognak megjelenni.

Ezekből már jól láthatjuk, hogy a Facebook események bár ingyenes elérést biztosítanak a követőkhöz, önmagukban mégis nagyon kevesek ahhoz, hogy az eseményen teltház legyen és hogy jól lehessen azt menedzselni.

Ha azonban szeretnél egy haladóbb módszert alkalmazni, hogy kihozd az eseményeidből a bennük rejlő maximumot, akkor nézd meg a Motibro eseményszervezési funkcióját!

Hogyan gyűjts össze 1 évre elegendő tartalmat?

Az előző cikkünkben már volt szó a bejegyzés típusokról és arról is, hogy hogyan készíthetsz el akár több hétre előre is tartalmakat. Ezt a gondolatmenetet folytatva adunk még néhány ötletet, amelyek segítségével egész évben lesz muníciód a Facebook oldalad működtetéséhez (a marketing guru, Gary Vaynerchuk gondolatai következnek):

1. Idézetek

Biztosan vannak olyan motivációval és sporttal kapcsolatos idézeteid bizonyos sportolóktól, vagy nagy gondolkodóktól, amelyek számodra sokat adtak. Össze kellene gyűjtened ezeket a gondolatokat és heti-kétheti szinten adagolni őket az embereknek. Ha kifogysz belőlük, akkor írd be a Googlebe, hogy sport idézetek és találni fogsz több százat, amelyek közül a továbbiakban válogathatsz. Pár hónap elteltével újra felhasználhatod a korábbi idézeteket is, hiszen már senki sem fog emlékezni arra, hogy ezek megjelentek az oldalon.

Néhány konkrét példa:

Harcművészeti idézetek:

Híres sportolók idézetei:

Sport motivációs idézetek:

2. Korábbi bejegyzések újrahasznosítása

Körülbelül 3 hónap után elkezdheted a régi bejegyzéseidet újra felhasználni. Keresd meg a jobban menő bejegyzéseket, másold ki a szövegeiket, a képeiket és a videóikat és töltsd fel újra őket! Így minőségi tartalmat oszthatsz meg a követőiddel és rengeteg időt is spórolhatsz magadnak.

3. Ossz meg aktuális híreket a sportodról

Kezdj el követni néhány, a saját sportoddal kapcsolatos oldalt és ha valami érdekes hírt látsz, akkor egyszerűen oszd meg azt a követőiddel, hiszen valószínűleg ezek számukra is érdekesek lehetnek.

4. Videók

Biztosan Te magad is szoktál sporttal, vagy viselkedéssel kapcsolatos videókat nézni. Ha megtetszik ezek közül valamelyik, akkor csak másold ki a videó oldalának a linkjét, illeszd be bejegyzésként, írj hozzá 1-2 mondatot és oszd meg az oldaladon. Az oldalad követői minden bizonnyal értékelni fogják ezeket, hiszen nagy értéket rejtenek magukban.

Ezek mellett továbbra is aktuálisak az előző cikkben leírtak! Hogy komplex képet kapj a bejegyzésgyártásról, olvasd el az ott leírtakat is.

A jelenlegi körülmények között milyen számokat várhatsz a Facebookon?

A korábbiakban beszéltünk bizonyos irányelvekről és módszerekről, amelyek segítségével hatékonyan működhetsz a Facebookon, de arról még nem volt szó, hogy milyen számokat várhatsz ettől a hatékony működéstől. Hogy mennyi embert érhetsz el az oldalad segítségével, az egészen jól behatárolható. A külföldi guruk, mint a világhírű Gary Vaynerchuk szerint, a jól működő oldalak nagyjából a követőik 15-30 százalékát érik el az átlagos bejegyzéseikkel, a népszerűekkel pedig 45-80 százalék között.

Ez azt jelenti, hogy egy 2.000 fős követőtáborral rendelkező oldalnál átlagosan 300-600 emberhez fogsz eljutni, a népszerű bejegyzésekkel pedig 1.000 – 1.500 főhöz. Az aktuális 2018 eleji hírek szerint ezek a számok a továbbiakban is tarthatóak lesznek, azonban Mark Zuckerbergék szerint oda kell figyelnie az üzleti Facebook oldalaknak néhány változásra: A Facebook lépésről lépésre át fog alakulni, köszöhetően annak, hogy Zuckerbergék az úgynevezett „aktív tartalmakra” helyezik át a hangsúlyt, tehát a likeok és a megosztások szerepét részben át fogják venni a reakciók és a tartalmas kommentek, illetve a videó formátumú bejegyzések.

Ezzel párhuzamosan az alacsony aktivitást mutató, kevés, vagy semennyi kommenttel rendelkező bejegyzések még a mostaninál is nagyobb versenyhátrányba kerülnek! A kérdés az, hogy a bekövetkező változásokra hogyan tudsz érdemben reagálni és ezeket fentebb leírt a számokat, hogyan tudod Te magad is hozni? A következőkben leírunk néhány alapelvet és módszert, amivel alkalmazkodni tudsz a Facebook által felállított szabályokhoz (ez gyakorlatilag a 2018-as Facebookos kommunikáció alapja!):

  • Használd ki a marketing legegyszerűbb módszerét: a felszólítást!Ez azt jelenti, hogy a bejegyzéseid végén felszólítod az embereket, hogy csináljanak valamit. Egy kép esetében ez azt jelentheti, hogy „Lájkold, ha tetszett!”, egy hosszabb történet esetében pedig „Írd le, hogy mit gondolsz!”. Banálisnak tűnhet ez a módszer, de mégis sikeres. Az emberek követik az apró utasításokat, így érezhetően nagyobb aktivitást mutatnak azok a bejegyzések, amelyek felszólítást tartalmaznak.
  • A fentivel erősen összefügg ez a következő pont: Vond be a követőidet a kommunikációba! Mivel a Facebook eddig is azokat a bejegyzéseket fogja támogatni, ahol vannak reakciók és hosszú, tartalmas hozzászólások, ezért a továbbiakban kutya kötelességed lesz, hogy egyirányú kommunikáció helyett kétirányú kommunikációt valósíts meg a célközönségeddel! Biztasd a követőidet a kommentelésre! Készíts olyan posztokat, amelyekben kikéred a véleményüket, vagy egy kérdést teszel fel nekik.
  • Légy releváns! Az organikus elérés megtartásának az alapja a követőid bevonódásának a mértéke lesz, így a következőkben már tényleg nem lehet alibizni és töltelék bejegyzésekkel vagy folyamatos termékpromóciókkal telipakolni az üzleti Facebook oldaladat. Ehelyett relevánsabbnak kell lenned számukra, mint eddig bármikor. Meg kell vizsgálnod, az oldalad korábbi bejegyzéseinek a teljesítményét és a statisztikákat elemezve megtalálni azokat a bejegyzés típusokat és azokat a témákat, amelyek esetében a legmagasabb volt az aktivitás.
  • Mindig reagálj a kommentekre! Ne hagyd ki azt a ziccert, hogy a bejegyzéseid alá írt kommentekre nem írsz választ!
  • A bejegyzéseidet a közönséged nyelvén írd meg! Tehát ne használj túl szakmai, vagy túl tudományos kifejezéseket, ne írj túlságosan hosszú, többszörösen összetett mondatokat. Inkább arra törekedj, hogy az írásaid hétköznapiak legyenek, a gondolataid ne legyenek túlbonyolítva és minden érthető legyen.

Egy dologról még fontos itt beszélni: a Facebook által biztosított elérés mértéke egyre csökken, és ezt a már fentebb leírt 2018. év eleji bejelentés még inkább alátámasztja! Korábban még az átlagos bejegyzések is gyakran eljutottak a közönség 60-70 százalékához, azonban ez időközben jelentősen lecsökkent. A Facebook, mint bármely másik üzleti vállalkozás, a profitját szeretné maximalizálni, ezért redukálja le az ingyenes (organikus) elérést – bátorítva ezzel arra a cégek egyre nagyobb hányadát, hogy pénzért hirdessen.

A legtöbb marketingszakember és -ügynökség, mint az amerikai Digital Marketer azonban a mai napig azt állítja, hogy a folyamatos csökkenés ellenére a hasznos, jó tartalmakat előállító oldalak még mindig nagy hányadát képesek lefedni a saját követőtáboruknak. A leírtakat követve a Te oldalad is ebbe a klubba kerülhet be, a változások ellenére is.

A Facebook sötét oldala – avagy milyen veszélyei vannak a Facebooknak?

Ha a Facebookról van szó, akkor nem szabad elmenni annak negatív oldalai mellett sem. A következőkben néhány olyan dologról lesz szó, amelyről mindenképpen tudnod kell!

1. Illegális nyereményjátékok

A Facebook szabályzata nagyon keményen bünteti az „illegális” nyereményjátékokat! A legszigorúbb esetekben egy rosszul kivitelezett nyereményjáték az oldalad törléséhez vezethet!

A nyereményjáték csak akkor lehet teljesen legális, ha betartod a Facebook szabályait. Erről a következő szakértői cikkben olvashatsz részletesen: https://matebalazs.hu/facebook-nyeremenyjatek.html

2. Trollkodás

Ha közösségi média, akkor trollkodás. Mindig vannak olyan emberek, akik nem értenek egyet a Te gondolataiddal és koncepcióddal – és ennek hangot is adnak.

Ha az oldaladat nem csak 100-200 ember követi, akkor fel kell készülnöd arra, hogy lesznek elégedetlenkedők, akik minden adandó alkalmat meg fognak ragadni, hogy belekössenek az oldaladba.

A trollokkal két dolgot tehetsz. Az egyszerűbb megoldás a trollok kitiltása az oldalról. Ha kitiltasz valakit, akkor ő nem fogja látni az oldaladat többé, így kötekedni sem fog tudni. A másik megoldás a kommunikáció. Írj rá azokra, akik állandóan habzó szájjal kötnek bele az oldaladba és beszélgess kicsit velük. Vannak, akik néhány kérdés után belátják, hogy butaságot csináltak és többé nem háborgatják az oldaladat.

3. Értéktelen likeolók gyűjtése

Könnyen megeshet, hogy olyan követőket gyűjtesz az oldaladra, akik végeredményben értéktelenek számodra. Leggyakrabban ez akkor fordul elő, amikor valaki folyamatosan nyereményjátékokkal próbálja magához csábítani az embereket. Ha azonban az előző és a mostani cikkünkben leírtakat követed, veled nem fog megesni ez a probléma. Lassabban fogsz növekedni, de a követőid relevánsak lesznek számodra.

Végszóként: a Facebook egy fontos eleme lehet a klubod működésének, hiszen itt több ezer emberhez szólhatsz egyszerre, új vendégeket csábíthatsz be és jól mozgathatod a közönségedet, miközben pénzt nem, vagy csak alig invesztálsz bele.

Azonban azt érdemes belátnod, hogy egy klub legnagyobb értéke a saját ügyféllistája. A Facebook pedig önmagában hosszútávon nem elegendő ennek az ügyféllistának a bővítéséhez (maximum a lassú bővítéséhez). Arról már nem is beszélve, hogy a lista kezeléséhez és a listára menő kommunikációhoz nem sokat ad hozzá az FB.

Hogy ezeket a problémákat áthidalhasd, figyelmedbe ajánljuk a Motibro strukturált ügyfél- és jelenlétnyilvántartást is kezelő rendszerét.

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!