Hogyan válhat a Facebook egy igazi aranybányává egy klubvezető számára? (1. rész)

Klubvezetőként egy igazi profi vagy a saját sportodban. A tanítványaid szeretnek hozzád járni, imádják a sportot és szívesen töltik el veled ezt a heti néhány órát. A klubod is szépen halad a maga útján előre, ezért megértjük, ha felvonod a szemöldöködet, mikor azt mondjuk, hogy klubvezetőként a Facebookon is erőteljesen jelen kellene lenned, hiszen ez akár a klubod jövőjét is meghatározhatja!

„A Facebookon? De miért? Klubvezetőként nem elég, ha csak a saját sportomban jó vagyok, kiválóan vezetem a klubomat és jól tudok bánni a tanítványaimmal?” – kérdezhetnéd.

A válasz az, hogy nem. Legalábbis 2018-ban már nem.

A helyzet az, hogy mindennapi életünk meghatározó részét valamilyen formában az internet világában töltjük. A GfK 2016-os felmérése szerint a magyar internetezők átlagosan 209 percet használják naponta a világhálót. Fontos tudni, hogy ebben a közel 3 és fél órában jellemzően a közösségi médiát használjuk, emailezünk vagy híreket olvasunk.

És így kapcsolódik ide a Facebook, mint a közösségi média felületek legnagyobbika. A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete 2016-ban kutatást végzett a témában és a következőre jutott: az átlagos magyar Facebook felhasználó naponta több, mint másfél órát tölt el a Facebookon (ez az adat még magasabbra ugrik a 13 és 55 éves korosztály körében).

A Facebook a mai aktív lakosság gyűjtőhelye: Magyarországon a 13 és 55 éves korosztály 5,5 millió tagjából 4,9 millió (!) megtalálható a Facebookon. Többségük méghozzá napi szinten!

További fontos adat, hogy a felhasználók több, mint kétharmada követ valamilyen hírportált, blogot, márkát vagy sportoldalt.

Tehát adott egy felület, ahol a magyar aktív népesség zöme megtalálható, méghozzá több, mint napi másfél órában és többségük nyitottan áll a különböző Facebook oldalak követéséhez. Továbbá az emberek Facebookon töltött ideje és aktivitása évről évre érezhetően tovább növekszik.

A kérdés tehát már nem az, hogy vajon használnod kell-e a Facebookot a sportklubod működtetéséhez és növeléséhez, hanem hogy hogyan kell azt használnod, hiszen nehéz lenne olyan felületet találnod, ahol jelen lenne a célközönséged nagyobbik része, méghozzá ennyire aktívan.

Ebben a 2 részes cikksorozatban megkapod a választ erre a kérdésre. Lépésről lépésre végigvezetünk Téged egy olyan úton, amelynek a végére már Te is hatékonyan leszel képes használni a Facebookot és több emberhez fogod eljuttatni a klubod hírét, mint előtte valaha. A klubod Facebook oldalának több kedvelője lesz, a bejegyzéseidet aktívan fogják követni az emberek és újabb és újabb friss érdeklődők fognak beszivárogni az edzéseidre!

Fontos, hogy ez a két cikk mind a kezdő, mind pedig a haladó Facebook felhasználó klubvezetőknek tartogat hasznos információkat és gyakorlatban is megvalósítható tennivalókat.

Vágjunk is bele!

Az első lépések a Facebookon klubvezetőként

A legelső dolog amit meg kell tenned, hogy létrehozol egy saját Facebook oldalt a klubodnak, ha ezt még nem tetted meg. 

Egy külön Facebook oldal több szempontból is nagyon előnyös lehet. Először is így nem kell egybemosnod a saját profilodon a magánéletedet és a klubvezető énedet, hanem teljesen szétválaszthatod a kettőt egymástól. Továbbá amíg a személyes profilodon csak az ismerőseidet érheted el, addig a klubod Facebook oldalán ezen messze túl is nyúlhatsz és eljuthatsz a nagyközönséghez. Nem elhanyagolható előny az sem, hogy így kihasználhatod a Facebook által biztosított széleskörű funkciókat, mint például a hirdetést vagy az esemény létrehozását (ezekről majd később).

A klubod Facebook oldalát a következőképpen hozhatod létre:

  1. A Facebookon bal oldalon találni fogsz egy „Oldalak” fület. Erre kattints rá!
  2. A bejövő oldalon kattints az „Új oldal létrehozása” gombra.
  3. Kövesd az utasításokat és néhány kattintás után kész is lesz az oldal.

Az oldalad már megvan, de még senki sem tud róla. Ezért jó lenne eljuttatni legalább az ismerősi körödnek az oldalad elindulásának a hírét. Ezt könnyedén megteheted a Facebook alábbi funkciójának a kihasználásával:

  1. A klubod Facebook oldalán jobb oldalt találni fogsz egy olyan pontot, hogy „Ajánlás az ismerőseidnek az oldal kedvelésére”. Erre kattints rá.
  2. Ekkor felugrik egy fül, amelyben meg fogod találni az összes ismerősödet. Itt hívhatod meg az ismerőseidet az oldaladat kedvelni – ha kattintasz a meghívás gombra, akkor ők kapni fognak egy értesítést erről. Preferenciádtól függően hívj meg mindenkit (ezt érdemes!), vagy csak néhány kiválasztott ismerősödet.

Ezzel az egyszerű módszerrel a nulláról akár 100-150-re is feltornázhatod az oldalad kedvelőinek a számát néhány perc alatt.

Ha ez megvolt, akkor tudatnod kellene a klubod meglévő tagjaival is, hogy kezdjék el követni a Facebook oldaladat, mert számukra is hasznos információkat és híreket fog az oldal biztosítani. Erre a legjobb alkalom egy edzésed vége lehet. Nagyon fontos, hogy a jelenlegi aktív tagokat bevond a játékba, mivel ők azok az emberek, akik kötődnek a klubodhoz és ebből kifolyólag a Facebook oldaladon is aktívak lesznek.

Milyen aktivitás típusokat várhatsz el a Facebook oldalad követőitől?

  • Az első ilyen dolog a kattintás. A követőid kattinthatnak a bejegyzésedre és kattinthatnak a bejegyzésed képére is. Ez azért különösen fontos, mert a Facebook számára ez azt üzeni, hogy a bejegyzésed releváns. Minél többen kattintanak rá, a Facebook annál relevánsabbnak fogja érzékelni a bejegyzést. A relevancia pedig azért fontos, mert a Facebook ez alapján fogja még több és több embernek megjeleníteni a bejegyzésedet az oldalad követői közül (tudni kell, hogy a Facebook alapjáraton csak az oldalad követői töredékének jeleníti meg az új bejegyzéseidet. A megjelenések számát akkor növeli a Facebook, ha a követőid közül sokan rákattintanak a bejegyzésedre).
  • A következő pont a like. A like azért lehet fontos, mert egyrészt a kattintáshoz hasonlóan relevanciát ad a bejegyzésednek, másrészt pedig olyan emberekhez is eljuttatja a bejegyzést, akik nem is kedvelik az oldalt. Ez azért történhet meg, mert a Facebook a követőd által likeolt bejegyzést automatikusan megjelenteti az ő ismerősei egy apróbb szeletének is.
  • A harmadik ilyen pedig a megosztás. A 3 közül ez a legmagasabb szintű aktivitás típus. A megosztás az előzőekhez hasonlóan relevanciát ad a bejegyzésnek, továbbá rengeteg emberhez eljuttatja azt, méghozzá a következőképpen: a megosztott bejegyzés megjelenik a megosztó saját profiljának az oldalán. Ezt azt jelenti, hogy az ismerősei nagy része ezt látni fogja és ez a bejegyzés az ő oldalán marad a későbbiekben is.

Tuti tipp: a megosztások által biztosított előnyöket kihasználva Te magad is oszd meg a saját oldalad bejegyzéseit, hogy azok sok emberhez jussanak el.

Bejegyzéskészítés a Facebook oldalon

Mostanra már van egy Facebook oldalad és az oldalnak vannak követői is. A következő lépés az, hogy biztosíts számukra tartalmat. Ennek a legjobb módja az, ha naponta, vagy kétnaponta bejegyzést teszel közzé az oldaladon. Több nagy marketing guru, mint például Neil Patel (aki egyébként a Forbes magazin szerint a világ 10 legjobb marketingese közé tartozik), is esküszik a naponta, vagy kétnaponta való posztolásra. Véleményük szerint egy 10.000 követő alatti oldal úgy tud folyamatosan növekedni és egy biztos követői bázist kialakítani, ha hetente körülbelül 5 bejegyzést tesz közzé. Az ő tapasztalataik azt bizonyítják, hogy az ennél gyakoribb és az ennél ritkább posztolás is rontja az adott oldal teljesítményét (ez különösen igaz a ritkább posztolásra, hiszen ebben az esetben jóval kevésbé éri el az adott oldal a saját követőbázisát).

Mielőtt azonban jobban belemennénk a témába, nézzük meg, hogy milyen típusú bejegyzéseket érdemes használnod a már előbb említett Neil Patel szerint:

  • Hosszabb szöveges tartalmak képek használatával
  • Kép fókuszú tartalmak 1-2 mondatnyi szöveggel a fenti leírásban
  • Videós tartalmak (jelenleg a Facebook ezeket részesíti előnyben a leginkább)

Milyen tartalmakat érdemes közzétenni a klubod Facebook oldalán? (ezek sporttól és klubmérettől függetlenül minden esetben jól működnek):

  • Életképek a klubodról. Biztosan készültek már képek egy edzés közben vagy esetleg azt követően a tanítványaidról vagy magáról a sport legfontosabb mozzanatairól (ha nem, akkor ezt jó lenne gyorsan orvosolni). Ezeket mindenképpen oszd meg az oldaladon, mivel mind a tanítványaid, mind pedig a külső szemlélők számára fontosak lehetnek. A tanítványaid számára azért, mert látják magukat edzés közben, ezért ezeket a képeket meg is mutatják a családjuknak, a párjuknak és a barátaiknak, esetleg meg is osztják a saját oldalukon. A külső szemlélők számára pedig azért fontos, mert életszagúbbá teszi számukra a klubodat. Látják, hogy milyen emberek járnak oda, látják, hogy mit csinálnak és látják, hogy ott egy közösség alakult ki. Az ilyen képek egy potenciális belépési pontot adhatnak a külső szemlélők kezébe.
  • Rövid videók az edzésről. Csinálj a telefonoddal egy rövid videót (körülbelül egy 10 és 60 másodperc közöttit), amint a tanítványaid éppen nagyon benne vannak az edzésben, vagy csinálj egy videót az egyik legjobb tanítványodról, amint egy nehéz/látványos/különleges gyakorlatot végez el. Az emberek szeretik a videós tartalmakat nézni és ez a képekhez hasonlóan ugyancsak közelebb hozza hozzájuk a klubot.
  • Fejlődést bemutató képek. Biztosan vannak olyan tanítványaid, akik a hónapok vagy évek során látványos fejlődésen mentek keresztül mind testileg, mind pedig a teljesítményüket és technikájukat illetően. Róluk csinálj képet (persze az ő beleegyezésükkel) és írj néhány sorban arról, hogy hogyan sikerült ezt elérniük és hogy mennyire büszke vagy rájuk. A pozitív emberi példákat imádja a közönség, hiszen ez azonosulási pontot biztosít számukra. Bele tudják képzelni magukat az adott személy életébe és el tudják hinni, hogy akár ők is megcsinálhatják azt, amit ő.
  • Vegyél elő magadról egy képet és írj a saját történetedről. Néhány példa: írj arról, hogy miért kezdted el a sportot, esetleg arról, hogy a klubod hogyan fejlődött, kikkel találkoztál, kik inspiráltak Téged, mik a jövőbeli terveid, mit csináltál, amikor hullámvölgybe kerültél, illetve milyen tippjeid vannak ahhoz, hogy leküzdhessék mások ezeket a hullámvölgyeket, hogy vegyék rá magukat egy ilyen rosszabb periódusban az edzésre stb.
  • Ha a Facebookon Te magad összefutnál egy híres sportember inspiráló, vagy informatív videójával, vagy valamilyen jól mutató képével, és számodra érdekes maga a kép vagy a videó, akkor oszd meg a klubod oldalán is. Sok új információt, inspirációt vagy hasznos gondolatot biztosíthat a tanítványaid és a külső szemlélőkszámára is.
  • Ugyanez igaz lehet elismert sportemberek cikkeire is. Ha találkozol ilyenekkel, akkor oszd meg őket.

Az utolsó két ponttal kapcsolatban felmerülhet benned a kérdés, hogy konkrétan hol tudsz ilyen cikkeket vagy videókat találni. A legkönnyebben ezt úgy teheted meg, ha Facebookon rákeresel a saját sportod nevére és ha ez megvan, akkor a felső sorban kiválasztod az „Oldalak” pontot. Itt meg fogod találni a legrelevánsabb magyar nyelvű oldalakat a témában. Ezeken az oldalakon pedig szinte biztosan találni fogsz ilyen cikk formátumú, videós és képes tartalmakat, amelyeket megoszthatsz.

BÓNUSZ TIPPEK HALADÓKNAK:
Kifogytál az ötletekből? Szeretnél további segítséget kapni, hogy miről írjál? Összeválogattuk a legjobb ingyenesen használható online tartalomgeneráló/figyelő eszközöket. Ráadásként egy olyan szolgáltatást is bemutatunk, amivel megnézheted melyek voltak az igazán sikeres posztok versenytársaidnál/példaképeidnél!

Most pedig nézzünk meg néhány olyan konkrét helyzetet, amelyben kérdés merülhet fel benned azzal kapcsolatban, hogy mit is lenne érdemes közzétenned az oldaladon.

Mit csinálj, ha egy olyan speciális sportágban tevékenykedsz, ahol szűk a célközönség?

Az egyik legnagyobb marketinges cég, a Digital Marketer szerint egy szűk célközönségű oldal esetében el kell hagynod a száraz szakmai infókat és cikkeket és rá kell fókuszálnod a videókra és a képekre. Egy jól elkapott videó vagy néhány jól elkapott kép könnyen felkeltheti szinte bárki figyelmét, még akkor is, ha amúgy sosem hallott a sportodról. Ez fokozottan igaz a videókra. Helyezz nagy figyelmet arra, hogy például egy relatíve szűk közönséggel bíró küzdősport esetében a látványos technikákról készíts videókat. A kulcs az, hogy felkeltsd az emberek érdeklődését és ezt így megteheted.

Hogyan építsd fel az FB oldalad, ha a leginkább elterjedt, legnépszerűbb mozgásformákat kínálja a sport stúdiód?

Ebben az esetben nagy a verseny, sok a tanítvány, de gyorsan cserélődnek, nagy a fluktuáció és a nagyobb klubok könnyen elszívhatják a meglévő tanítványaidat tőled. Ilyenkor két dolgot tehetsz. Az első esetben tudatosan a kiemelkedően jól teljesítő tanítványaidról kezdesz el írni, képeket kirakni és a fejlődésüket képekben dokumentálni (vagy videókban dokumentálni). A mainstream mozgásformák esetében különösen fontosak a pozitív példák az emberek számára, ezért ez a stratégia működhet. A másik lehetőség pedig az lehet, hogy magáról a csoportról posztolsz sokat. Közös edzés előtti képek és közös edzés közbeni képek könnyedén megfoghatják az embereket. Persze ezt a két vonalat nem kell külön választanod, a személyes vonal a közösségi bejegyzésekkel összekapcsolva nagyon hatékony stratégia lehet.

Hogyan készíts el előre Facebook bejegyzéseket?

Fentebb már említettük, hogy a legnagyobb guruk szerint egy 0 és 10.000 fő közötti követőtáborral rendelkező oldalnak körülbelül 1 vagy 2 naponta kellene bejegyzéseket megjelentetnie. Mindez persze szépen és jól hangzik, de hogyan lehet ezt hatékonyan kivitelezni?

A kulcs az előre tervezés. Nem kell minden nap vagy minden másnap a laptop elé ülnöd, hiszen a Facebooknak van egy időzítő funkciója, amit kihasználva akár hetekre előre be tudunk tervezni szinte mindent.

Ezt az időzítési funkciót a következőképpen érheted el:

  1. Menj a Facebook oldaladra
  2. Fent kattints a „Közzétételi eszközök” pontra
  3. Bal oldalon kattints az „Időzített bejegyzésekre”
  4. Itt pedig a „Létrehozás” gomb segítségével el tudsz készíteni olyan bejegyzéseket, amelyek beidőzítésre kerülnek az általad megadott időpontra

Most pedig nézzük meg, hogy hogyan tervezhetsz előre. A legjobb módszer az, ha egy vagy kéthetes blokkra osztod fel az adott időintervallumot. Ezeket a blokkokat építsd fel egymáshoz hasonló módon. Például az első hét menete a következő:

  • 1. Bejegyzés: Életkép a klub életéből
  • 2. Bejegyzés: Egy személyes sztori
  • 3. Bejegyzés: Videó egy korábbi edzésről
  • 4. Bejegyzés: Egy tanítványod fejlődésének bemutatása
  • 5. Bejegyzés: Újabb életkép a klub életéből

Ha így néz ki az első hét menetrendje, akkor a következő heteket is hasonló tematika szerint építsd fel. Ha a menetrend kész, akkor a bejegyzések elkészítése következik majd azok beidőzítése.

Így néhány óra munkával gyakorlatilag 1 hónappal előre is meg tudod csinálni a Facebookos munka 80-90 százalékát.

Az eddig leírtakkal már lesz elég muníciód ahhoz, hogy el tudd indítani és hatékonyan tudd kezelni a Facebook oldaladat. Reméljük találtál pár hasznos ötletet klubod ismertségének online növeléséhez. Ha tetszett, kérjük oszd meg cikkünket!

A következő részben a téma mélyére fogunk ásni és olyan módszereket fogunk együtt megnézni, amelyek a maximumra pörgethetik az FB oldalad teljesítményét. Az összefoglalónk további gyakorlati tippeket tartalmazó második része itt található.

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!