Örök hűség az edző iránt? Érd el óraközi kommunikációval!

Ez is a Te dolgod. Edzőként ma legalább felerészben olyasmikkel is foglalkoznod kell, amik nem tartoztak a hagyományos edzői feladatok közé a régi szép időkben, amikor Sanyi bá a szája sarkában füstölgő szivarkával néha bekiabált a pálya széléről, hogy: na gyerünk, fiúk! Vagy mindig is azok közé tartoztak?

Az állapotfelméréstől az edzésterv összeállításán át a sikeres motiválásig rengeteg olyan másodlagosnak tűnő, de valójában sorsdöntő tényező és soft skill (puha faktor) van, ami szakmai sikeredet meghatározza. Ezek között is kiemelkedő helyen áll – holott még csak nem is az edzésen történik – a vendégeiddel, tanítványaiddal folytatott óraközi kommunikáció.

Céltudatos edzés a szórakozottság korában

Kognitív túlterheltségben: állandóan csapongó gondolatok, váltakozó benyomások közepette éljük 21. századi hétköznapjainkat. Tudnod kell, hogy a legtöbb tanítványod nem is a testében, hanem szinte kizárólag az „utolsó emeletenˮ, nagyrészt fejben él. Ezzel a problémával összefügg az is, hogy – sokszor oda se figyelve – a kelleténél több csipszet majszolunk, elhanyagoljuk a testünk vészjelzéseit (az alvásigényt, a mozgáshiányos tüneteket stb.) és a lassan, de biztosan felkúszó kilókat.

Folyamatos a szenzoros túlterhelés, az érzékeink ingerekkel való bombázása minden oldalról. Néhány statisztika, amitől falra lehet mászni. Átlagos vendéged 759 órát veszít el évente a munkahelyén – vagyis még a kötelező összpontosítás időszakaiban is – az elterelt figyelem állapotában. Az autóbalesetek mintegy negyede „köszönhetőˮ világszerte a mobiltelefonoknak. Minden tizedik gyerek figyelemhiányos hiperaktivitásban (ADHD) szenved. Egyszóval életveszélyesen szétszórtak vagyunk.

Ami ezen a problémán rengeteget segíthet, az épp az, amit Te edzőként kínálsz: a testre való összpontosítás. De csak akkor, ha órák között nem felejti el teljesen a tanítványod még azt is, hogy létezel, és valaha is találkozott már veled ebben az életben – nemhogy holnapután neki (vagy a gyerekének) edzésre kellene mennie.

Hűségeskünél jobban köt: gyógyír a lemorzsolódásra

Összefoglalva az eddigieket, ma már ritkán marad meg a figyelem hosszabb időre egy-egy dolog iránt. Egyre kevésbé van meg az emberekben a kitartás. De Neked edzőként ebben a megváltozott külső – és egyben belső, lélektani – környezetben kell elérned, hogy a vendégeid rendszeresen edzésre járjanak. Ezért a kiváló edző legalább egy kicsit pszichológus is, akinek a folyamatos kommunikáció erejére építve minél jobban be kell vonnia, mozgósítania kell a tanítványait – nem csupán magukon az órákon, hanem az órák között is.

Ennek a módszeréről lesz szó, hogy ne kelljen többé attól tartanod: elveszíted a nehezen megszerzett tanítványaidat. Méghozzá olyan használati utasítást kapsz az óraközi kommunikációhoz, amivel nem esel át a ló másik oldalára, a spamelős marketingbe, ami a profi edzőhöz méltatlan. Amellett, hogy a „jóból is megárt a sokˮ alapon az üzengetés szakszerűtlennek, pénzéhesnek tüntetheti fel még a jó szándékú edzőt is, a túlzottan nyomuló, tukmálós stratégia nem lehet hatékony, mert a hatás-ellenhatás elve alapján inkább ellenálláshoz vezet a célszemély részéről.

Hogyan maradj szem előtt az órák között is?

Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat, Pinterest és LinkedIn – na meg a régi jó e-mail: nagyjából ezek az eszközök állnak rendelkezésedre. De nem aszerint érdemes választanod közülük, hogy Neked melyik tetszik jobban, vagy tűnik épp divatosnak, hanem a tanítványi köröd használati szokásai alapján.

Érdemes ehhez figyelembe venned az Inow Research friss kutatását. 2018 február-márciusában 120 000 fős, országos reprezentatív mintát vizsgáltak, hogy kiderítsék: milyen kommunikációs csatornákat használnak a legnagyobb előszeretettel a különböző generációk tagjai Magyarországon. Az adatokat olvasva idézd lelki szemeid elé a saját vendégkörödet (a gyerekek esetében szüleik korosztályát), és máris körvonalazódni fognak a teendőid!

Nos, akár szereted, akár borsódzó háttal menekülsz előle, kihagyni nem fogod tudni, mert a felmérésből az derül ki, hogy az összes korcsoportban a Facebook a király. A mai kamaszoknál ezen megy el az internetezéssel töltött idő egyharmada. Kb. fele ennyit, figyelmük 15%-át a második helyen álló YouTube-ra fordítják.

Hasonló a helyzet minden korosztálynál: a maga 33% körüli uralmával a Facebook áll első helyen. Mellesleg a 36–49 év közöttieknél a legkevesebb az erre fordított idő: „csakˮ 28%, de ez a lényegen nem sokat változtat. Ezüstérmes mindenhol a YouTube, és jócskán lemaradva, de azért feljövőben van az Instagram. Ha a többi számra is kíváncsi vagy, és persze a korrekt idézés játékszabályainak eleget téve itt a link, ahol ez az infó bővebben elérhető.

Facebook, YouTube, Instagram: az online kapcsolattartás mesterhármasa

Tanulság: a klubod Facebook-oldala, illetve a zárt Facebook-csoport létrehozása „kötelezőˮ. Erre legalább annyi időt kell fordítanod, mint a weblapodra (ha van), sőt meg lehet úszni a dolgot csak Facebookkal is. Habár az okos klubvezetők erről azt mondanák, hogy ne tegyél mindent a Facebookra, hanem a saját honlapod legyen inkább a bázis. Hisz nem tudni, hogy holnap nem ébred-e rosszkedvűen Zuckerberg, és drágít (még) egyet a hirdetéseken.

Más, számodra előnytelen döntést is bármikor hozhat, mint amilyen idén az üzleti oldalak megjelenítésének a korlátozása volt – a „személyközi kommunikációˮ támogatása ürügyén, de valójában a hirdetések eladása kedvéért. Másodsorban – annak ellenére, hogy ez inkább az egyirányú kommunikáció műfaja – egy jó kis YouTube-csatorna se ártana. Ha már van, akkor minél több személyes tartalommal (rövid edzésvideókkal, motivációs üzenetekkel és/vagy zenékkel, életmódtippekkel stb.) kellene megtöltened. Nem szükséges hollywoodi stáb, a telefonod kamerája is elég lehet a YouTube-„sztársághozˮ.

Legalább a tanítványai körében legyen az ember népszerű „vloggerˮ (videoblogger)! Végül, ha jut rá időd, jöhet az Instagram is. De ezt már csak a nagyon ambiciózusaknak ajánlom, nehogy még a saját kondid menjen rá a sok üldögélős netezésre! 🙂

Miért lehet a kevesebb több a Facebookon?

Ha a mesterhármast használod (Facebook-YouTube-Instagram), minden valamirevaló tartalommarketinges arra fog biztatni, hogy nyakra-főre nyomasd az üzeneteket, mert ez a nyerő. Hiszen nekik kedvezhet, ha már alig győzöd kitalálni, hogy miről is posztoljál. De a teljes transzparencia jegyében hadd pontosítsak ezen. Nem így van. 🙂 Hanem úgy, hogy a kevesebb több lehet. Olyan ez, mint magával az edzéssel.

A puszta gyakoriság is számít, de elsősorban a minőség a fontos. Szóval akkor mennyi is az annyi a kommunikációban? Mondjuk úgy két darab Facebook-bejegyzés hetente. Mert sokkal jobb lehet a megjelenítési arány, ha nem használod túlságosan gyakran ezt az eszközt. És persze azért is, mert ha napi kettőre váltasz a heti helyett, az kb. azt sugallja, hogy nincs jobb dolgod, ami nem épp a legjobb státuszépítő stratégia. (Ha kedvet kaptál a profibb facebookozáshoz, akkor bővebben itt olvashatsz arról, hogy miként válhat számodra aranybányává ez a közösségi oldal.)

Óraközi kommunikáció – mikor és miről?

Érvényes a heti egyes ökölszabály az e-mailezésre is. Hacsak nincs valami nyomós oka, a kettő itt már sok lenne. Sőt: az se mindegy, hogy mikor éri célközönségedet az üzeneted. Se ne hétfőn, amikor mindenki a gondjai után rohan. De ne is pénteken, amikor a „hurrá, hétvégeˮ hangulat miatt siklanak el felette. Ha például irodistákra célzol, akkor a késő délutáni órákban, az otthoni, pihenős netezés óráiban, esetleg kora reggel, a sutyi munkahelyi facebookozás időszakában érkezzen be hozzájuk, és színesítsd vele valamelyik hétköznapjukat!

Miről szóljon? Meg egyáltalán: mire jó Neked mint edzőnek az online kommunikáció, és mire nem? A maguktól adódó klubhíreken, újdonságokon kívül edzési és táplálkozási tippeket, motivációs üzeneteket és hasznos elméleti tudást adhatsz át ezáltal, amikre órán nem mindig van idő. Ezzel szakértő státuszodat fejleszted, és bizalmat építesz önmagad iránt. Szem előtt tart, megbízhatóságot kölcsönöz a rendszeresség által – és azáltal is, hogy még alaposabban, személyként megismertet a célcsoportoddal.

Nem helyettesítheti azonban a személyes kapcsolatot és az irántad élőben tanúsított, személyre szóló figyelmet meg persze főként magát az edzést – az e-learning és az otthoni edzések feljövőben levő trendje ellenére se. Az eredményes óraközi online kommunikációnak a már meglévő, élő mester–tanítvány viszonyra kell épülnie.

…és egy kis mítoszrombolás: ki mondta, hogy az e-mail halott lenne!

Biztosan észrevetted, hogy a közösségi médiumok mellett megjelent itt egy (látszólagos) kakukktojás: az e-mailezés. A fentebb hivatkozott kutatás értelmezése során nem is „vesztegettünkˮ rá szót, mert eltörpül a többi online kommunikációs csatorna mellett. De csak ami a ráfordított percek számát illeti.

Nem pedig személyességben, hajszálpontos célzásban és relevanciában. Se nem a figyelem szempontjából, amit az e-mailedért cserébe kaphatsz. Akkor is, ha épp dúl a YouTube-mánia, és egy e-mail rövidebb, mint egy mindenkihez (és senkihez se igazán személyesen) szóló klip: mindmáig pótolhatatlan nyereség, ha egyből a címzett postaládájában landolhatsz, a barátai és az ismerősei, esetleg a teendőit meghatározó vagy a munkájára vonatkozó, fontos üzenetek között. Mert ez a számára releváns környezet eleve jobban valószínűsíti, hogy figyelni fog Rád.

Te elsősorban milyen óraközi kommunikációs csatornát használsz jelenleg a tanítványaiddal?

De miért időrabló a hagyományos e-mailezés?

Kihívások nélkül nem is teljes az élet. De nem kell aggódnod, mert van ezekből bőven a tanítványaiddal (követőiddel) való online kommunikációban is. Időrabló tényező elsősorban a rosszul felfogott folyamatosság – a megszakítás nélküli, de teendőidet folyton megszakító online jelenlét –, ami helyett pontosabban inkább a fókuszált rendszeresség ajánlott.

Miről van szó? Az időmenedzsmenttel, személyes hatékonyságnöveléssel foglalkozó guruk még a mindennapi levelezés intézése kapcsán is azt ajánlják, hogy ne legyen folyamatosra állítva a riasztás, hanem napjában egyszer, dél körül intézzük. Ekkorra befutnak, szépen összegyűlnek postaládánkban az üzenetek. Nem a legfrissebb, reggeli erőnket pazaroljuk a válaszolgatásra, mert az aznapi legfontosabb intézendőinkkel (remélhetőleg) már megvagyunk.

Így nem hagyjuk prioritásainkat felborítani mások kiszervezett teendőlistája által, amit az e-mail sokunk számára jelent. Időcsapdás lehet azonban maga az e-mail lista folyamatos aktualizálása, menedzselése is. Állítgatni és válogatni kell, hogy kinek milyen üzenet menjen ki. Csak azoknak írunk épp, akik rendszeresen járnak – vagy azoknak, akik nemrég hagyták abba, és valami jó kis érdekességgel még visszacsábíthatók?

Csaknem kötelező a személyes megszólítás az e-mail elején, de ha nem akarod a „helló” köszönéssel lecsalni a dolgot, hogyan tüntesd fel ötven személy keresztnevét külön-külön a kimenő leveleken? Nem mindegy az se, hogy üzeneteiddel milyen hatást érsz el. Ha a visszajelzések világosak, akkor villámgyorsan fejlődhetsz a kommunikációban.

Egyébként az ember sötétben kacsingat. (Csak ő tudja, hogy mit csinál, de a kiszemeltjének fogalma sincs róla.) A lekövethetőséghez pedig minimum az kellene, hogy lásd: egyáltalán megnyitotta-e üzenetedet a címzett. Öreg hiba aztán, amitől óva intelek – és nem csupán azért, mert nem elegáns, sőt ciki, hanem mert a régi és az új adatvédelmi rendelet szerint is (amiről edzői szempontból itt olvashatsz) komoly pénzbüntetést varrhat a nyakadba –, ha a CC mezőben a teljes klubod névsora és összes e-mail címe megjelenik.

De ez még nem minden. Ha a körleveles, egyszerű megoldással élsz, még egy módon árthatsz magadnak. Mondd, szeretnéd, ha ügyféllistád kikerülne a versenytársaidhoz? Akkor bátran használd a CC-ben az egész klubod e-mail adatbázisát… Ja, hogy nem jó ötlet? Mi is azt gondoljuk. 😉

Dobpergés, trombitaszó és egy nagy bejelentés!

Ha egyszavas választ várnál ezekre a valós problémákra, akkor ki kell ábrándítsalak. Megéri azonban számot vetned velük, és ezeregyedik teendődként vállalnod ezeket. Egyszerűen azért, mert személyes törődést tanúsítanak részedről, és ezért cserébe (kicsit csúnya szóval) „ügyfélhűséget” biztosítanak.

Apropó hűség: maradj velünk továbbra is, érdemes lesz – mondaná a rádiós lemezlovas. Mert a MotiBro ügyfélkommunikációs és motivációs rendszerhez már azonnal egy kommunikációs modul is jár, ami egy csapásra megoldja az e-mailes időcsapda problémáját, és így leegyszerűsíti számodra a rendszeres óraközi kommunikációt, hatékonyan támogatva az ügyfélmegtartást.

Mert mi is a fő akadály? Tenger időt vesz igénybe, hogy folyamatosan aktualizált e-mailes rendszered legyen, ha manuálisan intézed, és nincs egyszerűen használható, automatizált megoldásod arra, hogy vendégeidnek/tanítványaidnak személyre szabott üzeneteket küldözgess. Szuperszonikus sebességre kapcsolhatod nemcsak az adminisztrációdat, hanem a kommunikációdat is a MotiBro-val. Addig is, hogy a modul használatában rakéta starttal induljál:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Ez is érdekelhet

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!