Így növeld tanítványaid elkötelezettségét karácsonykor!

Ha edzőként, klubvezetőként számodra is kihívást jelent az év vége, mert a szokásos Mikulás ünnepségen kívül nincs ötleted a közösséged megerősítésére és új tanítványok bevonzására, akkor ez a cikkünk neked szól.

Minek egy újabb év végi banzáj? Van értelme bármit is szervezni karácsony előtt? Hiszen úgyis mindenki el van foglalva az ajándékok hajkurászásával… Benned is felmerültek már ezek a kérdések?

Megértjük, hiszen manapság már október végén beindul az „ünnepi zaj”, ami egyre csak erősödik, ahogy közeledik december 24-e. Gyakran a tanítványok lelkesedése is lankad, mert ők is várják már a családi összejövetelt, a rántott halat, meg az ajándéközönt a fa alatt. A bérletes és alkalmi jegyes vendégek pedig inkább a méregdrága meglepetésekre költik a pénzüket, a mozgás ilyenkor hátrébb csúszik a prioritási listán.

Mi pontosan a fentiek miatt tanácsoljuk, hogy igenis lovagold meg ezt az ünnepi készülődős hangulatot, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk érzékenyebben reagálni a körülöttünk zajló eseményekre. Vagyis egy ötletes mulatsággal vagy közös programmal, és némi energiabefektetéssel maradandó élményt nyújthatsz meglévő és leendő tanítványaidnak / vendégeidnek, hogy az év méltó lezárásával a sikeres új évet is megalapozhasd.

Olyan közösségi eseményeket ajánlunk most számodra, amelyeket többnyire iskolákban és céges csapatépítőkön is használt, játékos közösségépítő feladatok ihlettek, és pofonegyszerűen megvalósíthatóak bármely sportklubban.

A te klubodban is megesett már, hogy az új évben nem minden régi tanítványod / vendéged tért vissza edzeni?

Ha a 2. választ jelölted be, akkor eddig nagyon szerencsés voltál, vagy mágus vagy! Ha az első választ pipáltad ki, akkor te is a többséghez tartozol, de tehetsz lépéseket annak érdekében, hogy ez megváltozzon.

Korábbi cikkeinkben már írtunk arról, hogy mi az oka és mit tehetsz a vendégek lemorzsolódása ellen,  illetve milyen egyéb eszközök segíthetik sportklubod vagy vendégköröd növekedését (ezekről itt, itt és itt is olvashatsz). Alábbiakban azonban kifejezetten karácsony előtt bevethető instant eszközöket és programterveket sorakoztatunk fel, amelyek révén meglévő sportközösségedet erősítheted, és új tanítványokat is szerezhetsz az új évre.

Közösségépítés

  1. Ajándékozzátok meg egymást: minden tanítvány kihúzza a „kalapból” valamely csapattársa nevét, és az év utolsó edzésén egy saját készítésű ajándékkal vagy az adott sportra jellemző aprósággal lepi meg a kihúzott személyt.
  2. Karácsonyi páros performansz: a fentiekhez hasonlóan minden nevet felírsz egy papírra, majd kettesével húzol belőlük. Az így alakult párok együtt készülnek egy mini előadással, tánccal, formagyakorlattal, bármivel, ami a ti sportotokat jellemzi. A közös produkciókat a karácsonyi összejövetel keretén belül adják elő. Így a közös munka is összekovácsol, és a karácsonyi program is megoldva.
  3. Karácsonyi zsákbamacska: minden csapattag hoz egy játékot/apróságot, amelyek bekerülnek egy zsákba. Mindenki húz egy számot, és ezek sorrendjében húzhatnak a zsákból. Persze te is húzhatod az ajándékokat és melléjük 1-1 számot, majd a szám tulajdonosa megkapja a kiválasztott meglepetést.
  4. Készítsetek mókás csapatfotót: a karácsonyi eseményen elkészítitek a közös fotót, amelyhez például a földön fekve megformáljátok együtt 2018-at vagy a klub nevét, esetleg karácsonyfa díszeket aggattok magatokra, vagy mindenki hoz egy vicces karácsonyi kiegészítőt (csillogós rénszarvas agancs hajráf, mikulás sapka). Bármi szóba jöhet, ami a csapatot jellemzi és az egység érzését erősíti. Ebben az esetben vagy nem ajándékoztok, vagy mindenki kidíszít az alkalomra egy képkeretet, amellyel a fentiekhez hasonlóan kihúzott társát ajándékozza meg. Természetesen mindenki kap egyet a csapatfotóból is.
PROFI EDZŐ VAGY? Szeretnél további hatásos tippeket kapni közösségépítéshez és új tanítványok megszerzéséhez? Akkor Rád vár cikkünk kibővített verziója, amely további 4+4 eredeti ötletet tartalmaz! Érdekel?

»»Persze, hogy érdekel! (katt ide!)««

Egyéni elköteleződés, motiváció

1. Vezess be januártól motivációs programot: nem csak a gyerekeket ösztökélheted ezzel a módszerrel, hogy rendszeresen járjanak edzésre, hiszen a ti edzéseitekre és tanítványaidra szabhatod az egyes programelemeket. Néhány ötlet a kezdetekhez:

  • pontgyűjtés edzésenként: x pont összegyűjtése után sportrelikvia, apró ajándék, pl. szilikon karkötő lehet a jutalom. Minél több edzésen vesz részt valaki, annál gyorsabban jut az ajándékokhoz.
  • matricagyűjtés gyerekeknek: lehet maga a matrica az ajándék
  • online motivációs rendszer bevezetése: minden tanítványnak saját profiloldala lehet, amelyen nyomon követhetitek a célkitűzéseket, a fejlődési szakaszokat, és a pontgyűjtés is egyszerűen vezethető online.

Szeretnéd tudni, miben segítheti még munkádat az online motivációs rendszer?

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

2. Szervezz házi versenyeket, bajnokságokat az új évtől: általuk olyan egyéni célokat tűzhettek ki, amelyek motiválják sportolóidat, folyamatos egyéni fejlődésük révén is fenntartja az érdeklődésüket. Azok is találnak maguknak elérhető célokat, akik klubok közötti nagy versenyeken nem érnek el kimagasló eredményeket. Felmérhetik tudásukat, készülhetnek a megmérettetésre, ez hajtja őket előre. A MotiBro online rendszere e téren is segítségedre lehet.

3. Válassz hetente/havonta „segédedzőt” vagy eszközfelelőst: kötheted akár ahhoz is, hogy ki hányszor járt edzésre, tehát az aktív tanítványok közül választasz. Ezzel bizalmat szavazol az éppen a pozíciót betöltő tanítványnak, amitől ő fontosnak érzi magát, a többieket pedig arra sarkallhatja, hogy ők is elérjék a „megbízott” státuszt. Persze kivételezésnek nincs helye, mert az egész visszafelé sülhet el.

4. Értékeld meglévő tanítványaidat / vendégeidet év eleji kedvezménnyel: a karácsonyi túlköltekezés után meglévő tanítványaidnak nyújts némi engedményt az első havi tagdíj árából. A már „megkaparintott ügyfeleket” általában nem értékelik, ami óriási hiba! Igenis, becsüld meg őket, kisebb jutalmakkal, figyelmességgel, hiszen már minimális kedvezmény is rendkívül motiváló lesz számukra.

Bármelyik ötletet is veted be idén (beleértve a cikk kibővített verziójában megtalálható tippeket is), az alábbiakat érdemes megfogadnod, hogy a klubod jó híre minél messzebb szállhasson:

Foglald kommunikációs keretbe az aktivitást: először csigázd fel az érdeklődést, majd tartsd meg az eseményt, és kommunikáld az utóhatásokat.

Például hirdesd meg az aktivitást / belső rendezvényt Facebook eseményként, mellette kétnaponta posztolj 1-1 fényképet Fb-ra, Instagramra, hogyan készültök, hogyan gyűlnek az ajándékok, stb.. Amikor eljön a nagy nap, dokumentáld fényképekkel, videóval, és tedd közzé. Így végig követhető lesz az aktivitás életútja, könnyedén megmutathatod, milyen pezsgő közösségi élet zajlik nálatok, növeli klubod hitelességét, és nem utolsó sorban több héten keresztül aktuális tartalmakat generálsz általa a közösségi csatornáidra.

Még egy fontos tanács: Ne légy lájkvadász! Bármilyen eseményt hozol létre jótékonysági szándékkal, ne kérj lájkokat („annyi pénzt adomonyázok, ahány lájk jön össze” típusú megmozdulás), mert visszatetszést kelt. Az erre fogékony emberek maguktól fogják terjeszteni a hírt, bízz bennük.

Kezdődhet hát a szervezkedés! Sok sikert!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!