edzésszervezés

Harcművész vagy önvédelmi edző vagy? Így üsd ki az edzésszervezés nehézségeit!

Bárcsak az élet minden gondját úgy lehetne legyőzni, mint a lesből támadó ellenséget! Itt egy ütés, ott egy csavarás, blokk, aztán kiütöd, vagy leviszed a földre… de vannak olyan problémák, amik ennél sokkal alattomosan támadnak, és elviszik minden energiád. Ilyen például az edzés adminisztrációja. A mai cikkben bemutatunk néhány gyakori gondot – és adunk rá pár megoldási javaslatot is!

Senki nem azért lett edző, mert imádja a papírmunkát. Hidd el, elég sok edzővel, trénerrel, oktatóval beszéltünk már ahhoz, hogy ezt tudjuk.

Ha választani kell, hogy edzéstartás vagy még 10-30 percet foglalkozni az adminisztrációval, a legtöbben az előbbit választanák. Csakhogy ettől még a papírmunka nem oldja meg magát. És ezt nem tudod elkerülni: kellenek a nyilvántartások, mert különben szétesik az egész, elmaradnak a befizetések, összekeverednek a bérletek, és idővel akár a tanítványaidat is elveszítheted. 

Szóval nem tudod megúszni.

De tudtad, hogy van egyszerűbb módszer? Tudtad, hogy a legtöbb unalmas, ismétlődő edzésen kívüli feladatot simán felgyorsíthatod vagy akár automatizálhatod is?

1. A jelenlétek kezelése

Ha a bérleted nem heti/havibérlet, hanem X alkalomra szól, akkor muszáj tudnod, ki hány alkalommal volt már ott az edzésen. Ennek regisztrálására több módszer is létezik: 

  • vannak, akik az óra elején tartanak névsorolvasást
  • mások suttyomban próbálják felírni a jelenléteket a bemelegítés alatt (ilyenkor elég ciki, ha valakinek nincs meg a neve)
  • néhány edzőnél az óra elején vagy végén fel kell iratkozni (és persze az emberek 20%-a teljesen megfeledkezik róla)
  • vagy  segédedző számolgat, amíg az edző oktat.

Akármelyiket is választod, elég nagy a hibafaktor, és ha elszúrod, az bizony rögtön a zsebedre mehet. 

A mi megoldásunk erre a MotiBro fényképes nyilvántartása. A telefonoddal csak be kell lépned, és bepöccintened mindenkit, aki ott van. Az egész csak pár másodperc, és ha valamelyik (új) tanítványnak nem jut eszedbe a neve, a fényképe alapján még mindig könnyen megtalálod a listában. Nincs több számolgatás, nincs több keveredés, villámgyors és pofonegyszerű.

2. Bérletek és befizetések

A 2-es számú probléma szorosan kapcsolódik a jelenlétekhez, de még annál is macerásabb: a bérletek/tagdíjak és befizetések nyilvántartása.

  • Ha havi bérletet csinálsz, akkor mindig mindenki egyszerre akar fizetni, amivel egy csomó idő elmegy az órából. Ráadásul a hónap elején mindenki tíz-meg húszezressel jön, úgy kell könyörögni, hogy azok fizessenek előbb, akiknek kisebb pénze van. Ha a hónap közepén jön egy új ember, csak félhavi bérletet vesz, ez tiszta, de mi van azzal, aki mondjuk március 10-én, vagy 22-én kezd el járni? Neki milyen bérletet adsz?
  • Ha X alkalmas bérleteid vannak, akkor neked és a tanítványoknak is figyelni kell, hogy ezek mikor járnak le – és mindig lesz legalább egy valaki, aki bepróbálkozik, hogy kitolhatná-e egy-két héttel a felhasználást.
    Ha nem egyedül dolgozol, hanem több edzővel vagytok együtt egy klubban, vagy ha többféle edzést is tartasz, akkor hatványozódik a probléma, hiszen felmerül a kérdés, hogy átjárható-e a bérlet, és hogyan regisztráljátok egymás között, hogy ki, hol, mennyit használt már fel? Abba pedig már bele sem mennénk, mi van, ha az egyik óra mondjuk 60 perces, a másik 90, vagy 120… vajon ugyanannyit ér az egy alkalom?
    Erre a célra gyárthatsz valódi bérleteket, kis papírkákat, amin pecsételed, vagy ikszeled az alkalmakat. Vagy kiválthatod szoftveresen is, egy olyan rendszerrel, ami ezt az egész hercehurcát képes automatikusan lekezelni. Ahogy bepöccinted a tanítványt a jelenléti listán, azonnal levonja a bérletéből az alkalmat, az előre meghatározott módon. Ennyi az egész;)

3. Gyerekedzések – kommunikáció a gyerekek és a szülők felé

Gyerekeknek is tartasz edzéseket? Igazán hálás feladat, de te is biztos tudod, milyen kis hebrencsek tudnak lenni. Hiába mondod az óra elején ÉS végén, hogy

  • elmarad a következő alkalom,
  • itt az ideje a tábori jelentkezésre,
  • a következő edzésre hozzanak valami extra felszerelést,
  • hamarosan lejár a bérlet…

…10-ből legalább 7 gyerek elfelejti átadni otthon az üzenetet. 

Szerencséd van, ha az órára a szülők hozzák-viszik a gyerekeket, mert így „gyorsan” el tudod mondani mind a 10-20 szülőnek egyenként az infókat. Viszont ha a nagymama, vagy egy bébiszitter szállítja a gyerkőcöt, esetleg elég idős ahhoz, hogy önjáró legyen, akkor esélyed sincs elérni a szülőket.

Érdemes tehát fenntartanod egy folyamatosan frissített, közvetlen elérési listát a szülőkhöz, és mindig írni nekik vagy felhívni őket, amikor valami fontos információ akad…

… VAGY használhatsz olyan rendszert, amivel a kommunikáció is egyszerűbben megy majd, és nem neked kell a saját Fb csoportodban vagy gmail-es címtáradban egyesével frissítened a címzettek adatait.

4. Edzésszervezés, vizsgák, szintlépések

Hogyan döntöd el, hogy ki mikor lép szintet, vagy ki mehet vizsgázni? Nyilván látod az illető fejlődését, és órai aktivitását, de te is tudod, hogy ez önmagában kevés. Nem neked – te profin fel tudod mérni a képességeit.

A tanítványnak kevés, aki nem érti, miért mehetnek a többiek vizsgázni, ha ő előbb kezdte, vagy épp fordítva, miért akarod őt vizsgára küldeni, miközben még meg sem száradt az előző oklevelén a tinta?

A szintlépéseket lehet óraszámhoz kötni, amit a jelenléti nyilvántartásod alapján tudsz követni, de sokkal jobb és hatékonyabb, ha mindenkit az egyéni teljesítménye alapján kezelsz. Ahhoz viszont, hogy ezt a tanítványok is megértsék, nagyon fontos, hogy lássák a saját fejlődésüket, visszajelzést kapjanak. 

Ha valamilyen egyéni jutalmazási rendszert vezetsz be, akkor ez sokkal átláthatóbbá válik. Adj például valami apróságot, amikor magukhoz képest jól teljesítettek az órán; ez lehet egy tárgyi dolog, például gyűjthető kuponok formájában.

De ha van egy átfogó klubmenedzser szoftvered, akkor abban is beállíthatsz kis elérendő célokat. Ha pedig valaki elég sokat kapott ezekből, ha látványosan jól dolgozott, akkor nem fogja megkérdőjelezni a döntésedet, amikor vizsgára küldöd, vagy szintlépést javasolsz…

5. Workshopok, nyári táborok, különleges alkalmak

A speciális (tovább)képzések kiválóak csapatépítésre, a tanultak fejlesztésére, új ismeretek szerzésére. Nem utolsósorban a klubod jobb színben tűnik fel, és vonzóbb lesz a kívülállók számára is.

Egy hátránya van: brutálisan nehéz megszervezni, ha nincs benne rutinod. (Ha van, akkor sem egyszerű). Ahány ember, annyi igény: van, aki nyáron tud szabit kivenni, másnak inkább ősszel jó, van, aki hétvégére szeretné, másnak a hétvége a családé… Nem mindegy a szállás, az étkezés, az ilyen-olyan ételallergiák sem. Győzd mindet fejben tartani!

A szervezésben segíthet egy kockás füzet, egy excel, néhány word-doksi, amit kinyomtatva viszel magaddal mindig az edzésre, mert nyilván nem fogod az óra alatt laptopon bepötyögni a jelentkezéseket… Vagy automatizálsz és egy online regisztrációs linken keresztül begyűjtöd a jelentkezéseket:

  • a nap 24 órájában bármikor el tudják végezni tanítványaid (illetve szüleik),
  • azonnal rendszerezve látod, milyen (al)programra hányan jelentkeztek, nem kell foglalkoznod az összesítésekkel,
  • egyszerűen nyomon tudod követni a befizetéseket,
  • és még üzenni is tudsz a programra jelentkezőknek egy gombnyomással.

Nem állítjuk, hogy a MotiBro minden problémát megold. Azt sem, hogy miután előfizetsz rá, tökéletesen gondtalan lesz az edzői lét.

Egy dolog azonban egészen biztos: ha elkezded használni a MotiBro rendszert, már az első hetekben érezni fogod a pozitív változást. Villámgyors lesz a befizetések és jelenlétek nyilvántartása, leegyszerűsödik az edzéstervek és fejlődési utak nyomon követése. A szülőkkel való kapcsolattartás mikéntje is letisztul, és naponta legalább fél-egy órád szabadul fel, amit számodra értékes dolgokkal tölthetsz az utálatos papírmunka helyett.

Ha már el is képzelted, mivel töltenéd a havi több óra szabadidődet, akkor kattints:

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!