jogaora_szervezese_motibroval

Jógaóra szervezése könnyedén

A külvilág azt hiszi a jógikról és a jógaoktatókról, hogy mindig nyugodt, tökéletes harmóniában élő, éteri lények. Jó is lenne! A valóságban viszont te is csak ember vagy, akinek ugyanúgy vannak mindennapi, apró-cseprő, olykor idegesítő gondjai. A mai cikkben néhány tippel hozzásegítünk a harmonikusabb órákért – és mindennapokért.

A jóga rendszeres gyakorlása nem csak a testnek jó, hanem a léleknek, szellemnek is. Fokozza a kognitív képességeket, ellazít, javítja az életminőséget, segít az álmatlanságon, és kifejezetten hatékony stresszoldó hatása is van.

Jógaoktatóként azonban előfordulhat, hogy épp maga a jógaóra előtti teendők okozzák a stresszt, pontosabban az, hogy mennyire nehéz néha megszervezni és megtartani a jógaórákat. 

Miért stresszesek a jógaoktatók?

Tegyük fel, hogy van egy kis stúdiód, amit elsősorban elhivatottságból, szerelemből üzemeltetsz. Jó, oké, részben, vagy egészben a megélhetésed is függ tőle, de tényleg nem a pénzért csinálod.

Azonban bármennyire is elhivatott vagy, a terembérletet, eszközöket, rezsit és adókat ki kell fizetned. Ehhez pedig szükséges, hogy a stúdió valamennyi, előre kiszámítható bevételt termeljen.
De nincs ezzel gond, hiszen már a stúdió megnyitása előtt kiszámoltad, hány gyakorlóra van szükség ahhoz, hogy ne kelljen aggódnod a hónap végén, és tényleg a hivatásodra koncentrálhass. Mivel jó oktató vagy (és esetleg más, szintén jó oktatókkal is együtt dolgozol), nincs is probléma a vendégszámmal. 

A hónap végén valahogy mégsem jön ki a matek. A vendégek ugyanis nem egyenletesen jönnek, mint a tankönyvekben, hanem hullámokban. Néhány óra állandóan teltházzal üzemel, míg más órákon alig van egy-két ember. Mindenki egyszerre akar jönni, és rengeteg konfliktus van abból, hogy a 18 órakor kezdődő jógára egy csomóan nem férnek be, a délelőtti órákat meg le kell mondani, mert nem gyűlik össze elég ember, és így a terembérlet is tiszta ráfizetés.

Borzalmas dolog, amikor a hivatástudat helyett a pénz kerül középpontba, de muszáj valamit tenned, mert pénz nélkül nem tudod fenntartani a stúdiót!
Hogyan oldd meg ezt a helyzetet anélkül, hogy kommersszé válna az egész? 

3 terület, amit gondolj át és egyszerűbbé válnak a hétköznapok!

1. Találd meg az ideális időpontokat!

Azt már most is tudod, hogy például szerda este túl sokan vannak, péntek délelőtt meg túl kevesen. Ehhez nem kell nagy tudomány.
De tudod azt, hogy ennek pontosan mi az oka? Legtöbbször az időpont (aki hagyományos munkarendben dolgozik, az csak esténként ér rá), de van, hogy az oktató személye, vagy az óra típusa is számít.

Ha egy-két hónapig pontos statisztikát vezetsz a vendégekről és az órai jelenlétekről, no meg kísérletezel új óra/időpont kombinációkkal, akkor könnyen lehet, hogy az órarend átszervezésével a vendégek is egyenletesebben jönnek majd. 

Ez nem csak anyagilag lesz hasznos, hanem a hangulat is jobb lesz, mert több óra lesz megtartva, egyik sem lesz túlzsúfolt, vagy éppen kongóan üres. Külön jó pont, hogy az öltöző is kényelmesebbé válik, ha nem 3 óra gyakorlói próbálnak egyszerre átöltözni.

Érdemes ebben az időszakban kérdőívekben is megkérdezni a vendégeket a kimondatlan igényeket, mérni az elégedettséget, és árgus szemekkel figyelni minden apró visszajelzést.

Az ideális óraösszetétel elérése többlépcsős folyamat:  

  • kell egy pár hónap, mire kialakítod az új rendszert, 
  • és nagyon szigorú statisztikákat kell vezetned ahhoz, hogy pontosan követni tudd az eredményeket. A statisztika pedig sokunk számára mumus. Az Excel-táblákban, kockás füzetekben könnyű elveszni, de léteznek már olyan szoftverek, amik regisztrálnak és számolnak helyetted, és egy kattintással ki is tudod nyerni az adatokat.

2. Szabadulj meg a kínos pillanatoktól!

Egész héten igyekszel és szeretnéd, ha mindenki kényelmesen elférne, ha mindenki beférne, és aki bejelentkezett, az el is jöhetne órára. Ezért különösen kellemetlen, amikor nemet kell mondani valakinek, akár azért, mert teltházas az óra, akár azért, mert olyan kevesen jelentkeztek, hogy le kell mondani az alkalmat. Nem a te hibád, mégis kínosan érzed magad.

Előfordult már olyan, hogy valaki bejelentkezett egy órára, aztán mégsem jött el, valaki más meg lemaradt helyette?

Ez nem csak szuper-kínos, de ráadásul még konkrét anyagi veszteséggel is jár, hiszen egy (vagy több) emberrel kevesebb volt az órán.
Te mit szoktál ilyenkor tenni? Levonod a bérletből utólag? Kifizetteted? Vagy annyira kellemetlen az egész, hogy elintézed egy „légyszi ilyet ne csinálj többet!”-tel?

Bár alapvetően úgy gondoljuk, hogy a jó órák titka a személyesség, vannak helyzetek, amikor könnyebb másra bízni a rossz hírt. Mondjuk egy applikációra, amire nem lehet haragudni. Egy online óraszervező rendszer valósidőben képes kommunikálni, és betartatja a szabályokat, átadja helyetted a „rossz híreket”: meg tudod adni, hányan jelentkezhetnek az órára, és mennyi a minimum bejelentkezés, ami alatt automatikusan törli az órát. Ne aggódj, a törlésről időben értesíti majd az érintetteket. 

A lemondásra vonatkozólag is előre meghozhatod a szabályokat (hány óráig lehet lemondani, mik a szankciók, ha valaki nem mondja le időben), és a bérletből is automatikusan le tudja vonni az alkalmat. Sőt, a nemfizetőkkel sem lesz gond, mert azt is beállíthatod, hogy csak érvényes bérlettel lehessen bejelentkezni.  

Még több tippet szeretnél? Iratkozz fel az értesítőnkre, hogy ne maradj le semmiről!

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

3. Szelidítsd meg a negatív spirált!

A 2-es pontban már említettük, milyen kellemetlen, ha valaki bejelentkezik az órára, de nem jön el – más meg lemarad miatta. Ettől rossz érzése lesz annak is, aki lemaradt, és annak is, aki lelkiismeretesen bejelentkezett, el is ment, és azt látta, hogy fölösleges volt időben regisztrálnia, mert bőven van még hely a teremben.

És rossz érzésed lesz neked is, a már említett bevételkiesés miatt, no meg persze azért, mert most fel kell venned a szigorú arcodat, és valamit csinálni kell a renitensekkel. 

Mi lenne, ha ezt az egészet megfordítanád, és úgy szerveznéd a bejelentkezéseket, hogy a vendégeknek pozitív élmény legyen a lemondás is?

Ha például létrehozol egy várólistát, azok is regisztrálhatnak, akik amúgy nem férnének be, és ha valaki lemondja, találhatsz egy vendéget a helyére. Ezt persze iszonyat nehéz kézzel adminisztrálni, mert rengeteg változó van benne. Órák mehetnek el ezzel, és még így is lehet, hogy valaki az utolsó pillanatban módosítana.

Ha egy bejelentkezési és óraszervező szoftvert használsz erre a célra, akkor az egész automatikusan zajlik. A be-, le-, átjelentkezéseket és az értesítéseket a beavatkozásod nélkül intézi a rendszer. Ha több oktatóval dolgozol együtt egy stúdióban, és több óratípusból lehet választani, akkor pedig egyenesen elengedhetetlen, hogy automatizáld a bejelentkezéseket, különben hamar bele fogsz őszülni a sok papírmunkába.

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

A jóga egészséges, jót tesz a testnek, a léleknek, csökkenti a stresszt, és harmóniát hoz az életedbe – ne hagyd, hogy az óraszervezés és az értelmetlen adminisztráció elvegye tőled ezt a kiegyensúlyozottságot!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!