K.O. - Kiütéssel győz a tartalom

K.O. – Kiütéssel győz a tartalom

A harcművészetet oktató edzők többsége számára az adminisztráció mellett a legtöbb fejtörést az ismertség, az új tanítványok megszerzése okozza. Ebben a cikkünkben gyakorlati példák tömkelegén keresztül fogod látni, hogyan lehet több tanítványod drága pénzen vett “gyere és vegyél ezt meg azt” reklámok nélkül és hogyan válhatsz kitartó munkával a hivatásod szakértőjévé. Ehhez egy kicsit másféle, komplexebb, kiterjedtebb gondolkodásra lesz szükséged, de garantáltan megéri a befektetett időt és energiát. És mi a slusszpoén? Igazából “csak” arról kell beszélned, írnod, vagy videót készítened, amit szeretsz: a sportodról.

Bemutatkozik a tartalommarketing.

Külföldi trendek

Érdemes figyelemmel követni a külföldi trendeket, különös tekintettel arra, hogy vajon mitől megy jobban az egyik dojó a többinél.

Az Amerikai statisztikák szerint 100-ból mintegy 86 vállalkozás tervezi a jövőben bevezetni, hogy több szöveges, képi, illetve videós tartalmat oszt meg a weboldalán, növelve ezzel a hatékonyságukat.

Miért jó ez?

Mert olcsó mégis hatékony! Szakértők szerint ez a fajta kommunikáció háromszor annyi vásárlót generál, 62%-kal kevesebb költség mellett, mintha a Facebook-on vásárolnánk hirdetéseket.

Lássuk tehát, hogyan lesz több tanítványod abból, hogy időt áldozol a tudatos hírnév növelésre, mivel nem biztos, hogy csupán a klasszikus blogolás megfelelő ismertséget szerez az edzőtermed és önmagad számára. Szerencsére találhatunk jónéhány hazai és nemzetközi példát, amelyek útmutatóul szolgálhatnak számodra.

Több fiatal tanítványt szeretnél?

Harcművészeti edzőként fontos, hogy a gyerekekhez és a szüleikhez egyaránt szólj. A szülőknek nagyon fontos a biztonság, ezért érdemes hangsúlyozni, hogy a rendszeres és komoly sérülések egy felelősségteljes edző mellett, amilyen természetesen Te is vagy, elkerülhetőek. A szülők persze nem csak fizikailag, de mentálisan is szeretnék biztonságban tudni a gyermekeiket, és Te, mint edző példaképpé válhatsz számukra.

Nyomatékosítsd, hogy nálad nem csupán támadni és/vagy védekezni tanulnak meg, de a sportág, a mesterek és az egymás iránti tiszteletet is, ami nagyon jó hatással van rájuk. Helyezd a fókuszt a koncentrációra, az önfegyelemre, az önbizalomra, amik jól jönnek otthon és az iskolában is a gyerekeknek.

Ehhez nagyon sok segítséget nyújt, ha edzésen kívül is tudnak téged követni például Facebookon, Instagramon, vagy akár Youtube-on. Ezek a fórumok ahhoz is remek lehetőséget biztosítanak, hogy felhívd a gyerekek figyelmét a biztonságos internetezésre, vagy éppen az iskolai zaklatásra, bullyingra. Ha te, edzőként kiállsz a gyerekek mellett a szülők biztos, hogy rettentően hálásak lesznek érte.

Keltsük fel a leendő tanítványok és szüleik figyelmét!

Az előzőekben említettük, hogy a gyerekekhez is kell szólni, hiszen a legtöbb szülő kikéri gyermeke véleményét, hogy hová szeretne járni edzésre, vagy eleve a gyerek jelzi azt, hogy szeretne valamilyen sportághoz csatlakozni. Ez sem ördöngősség, nem kell nagy dolgokra gondolni.

Korunk ifjúságát legkönnyebben videókkal és képekkel lehet megszólítani. Ossz meg pár jól sikerült néhány másodperces videót, vagy képet Instagramon, esetleg YouTube-on. Tarts élménybeszámolót, szólaltass meg különböző fiúkat és lányokat, mondják el, miért szeretnek hozzád járni, milyen érzés egy győzelem.

Készíthetsz olyan képsorozatokat, videókat, ahol a tanítványaid kezdőként és haladóként egyaránt szerepelnek, hogy lássák mit lehet elérni mondjuk 1 év alatt.

Gyakorlati példák

1. Blog

Még az olyan hatalmas multinacionális cégek, mint például a Decathlon is vezet blogot, amiből rengeteget tanulhatunk. Elsősorban azt, hogy nem szabad lebecsülni ezt az egyszerű, mégis hatékony hírcsatornát.

https://sportoljma.hu/magazin/10-kerdes-es-valasz-a-quechua-satrakrol

A kiemelt linken egy saját termékbemutató keretében a Quechua sátrakról írnak hasznos információkat. Tökéletes időzítés, hiszen nyár elején (június közepén íródott a cikk) sokan gondolkoznak sátor vásárláson, ráadásul összegyűjtötték mindazokat a kérdéseket, amik bennünk, mint laikus vásárlókban felmerülhetnek és tételesen megválaszolták azokat.

Gondolkozz tehát a jövőbeli tanítványaid fejével és válaszold meg a kérdéseiket még mielőtt feltennék azokat. Írj arról:

  • Hogyan épül fel egy edzés.
  • Miben fejlődhet egy gyerek az érintett sportág által.
  • A csoportok létszáma és összetétele.
  • Mire kell figyelnie egy kezdőnek.
  • Milyen felszerelésre lesz szükség.
  • Hogyan lehet jelentkezni.
  • Mennyibe kerül a tanfolyam.
  • Jöjjenek és nézzék meg az edzéseket.
  • Kezdőként minek érdemes utánaolvasni? (Itt például kitérhetsz a dojo és tatami etikettre.)
  • Érdekességek, amikkel leköthetik magukat edzésen kívül, pl jó külföldi blogok, Youtube csatornák.
  • Haladóknak otthon végezhető gyakorlatok.
  • Havi, negyedéves, féléves ütemterv készítése a tanulóknak, hogy lássák merre haladtok. Célt ad, motivál és a lemaradóknak/kimaradóknak esélyt ad a pótlásra.
  • Dan vizsga élménybeszámoló.
  • Gondolataid, tapasztalataid egy-egy technikáról.
  • A Te fontos nevelési módszereid, hogy miben vagy más, mint a többi edző?
  • A sportág története.
  • Miért lettél edző és miért ezt a sportágat választottad.
  • Kiknek és miért ajánlod ezt a sportágat.

Ha nem akarsz gyerekcsoportot, akkor az alábbi részt nyugodtan ugord át:

HALADÓ TIPPÜNK GYEREKCSOPORTOT INDÍTÓ EDZŐKNEK:

A 3-12 éves korosztály sportválasztása esetében meghatározó szerepe van a szülőnek. Ha egy szülő nem tudja miért jó az adott mozgásforma (mert mondjuk korábban nem volt személyes jó tapasztalata), akkor honnan tudhatná milyen értékekkel fogja gazdagítani gyerekét, miben tud segíteni a nevelésben? Bizony ez egy magaslabda, amit le kell csapnia a kisgyerekes csoportokat oktató edzőnek: a szülőket előre fel kell okosítani, meg kell győznie, de legalább tájékoztatnia…

Összegyűjtöttünk neked 30 tippet, ami minden szülőben felmerül, mielőtt beíratná a gyerekét az oktatásra. Ha ezek akár csak harmadára válaszolsz, biztosan te leszel a választott mester.

LETÖLTÖM A LISTÁT!

 

 

Természetesen nem kell mindennap blogolni, elég havonta kétszer-háromszor, amikor van rá időd és energiád. A rendszerességre azonban érdemes odafigyelni, hiszen ha sokáig nincs új tartalom elszoknak az olvasásától.

2. Facebook, Instagram, Snapchat

Nem kell megijedni, hiszen nem csak blogolásból lehetnek új tanítványaid. Itt van például a szintén hazai Shinbukan dojo, akik instagramon csinálnak szuper képeket és videókat.

A lényeg, hogy a tartalmad legyen élettel teli, gazdag és mutassa meg, hogy mennyire jó hozzád járni. Ezeknek a csatornáknak az előnye, hogy gyorsan elkészíthetőek a tartalmak, hiszen nem kell hosszú szövegeket gyártani, inkább rövid, célratörő és figyelemfelkeltő szövegekre van szükség. A képek esetében is ez a lényeges, legyenek látványosak, színesek, mozgalmasak, vonják magukra a figyelmet. Egy jó képfelirat is sokat segíthet.

Ha szeretnéd rendszeresen és közvetlen módon tartani a kapcsolatot a tanítványaiddal, akkor korosztálytól függően jó megoldás lehet, ha rendszeres időközönként küldesz egy hírlevelet, esetleg indítotok egy saját, zárt Facebook csoportot, ahol rendszeresen megosztjátok egymással a gondolataitokat, képeket, vagy különböző információkat. Itt akár a gyerekek szülei is tudnak egymással kommunikálni, ha valaki mondjuk nem tudja elvinni egy edzésre a gyerekét, kérhet segítséget.

3. A kettő együtt

A kettő ötvözetére egy kiváló hazai példa az aikido-kokoro weboldala. Rendelkezik egy jól felépített bloggal, hírlevéllel, illetve van nyílt és zárt Facebook csoportjuk is. Egyik sincs eltúlozva, de mindegyik platform rendszeresen és minőségi tartalommal van feltöltve.

Általánosan elmondható, hogy a Facebookot egyre inkább a 30 év feletti korosztály használja, míg a fiatalok inkább az Instagram vagy a Snapchat felé hajlanak.

A lényeg, hogy határozd meg miben vagy egyedi, miért jó hozzád járni és ezt szem előtt tartva tervezd meg, hogy egyik és/vagy másik fórumon milyen tartalmakat szeretnél megosztani. Nem kell hosszútávra előre tervezni, de az sokat fog segíteni, ha van koncepciód (kapcsolódó cikkünk itt és itt és nem csak a pillanat szüli a tartalmakat amiket közzéteszel.

Egy javaslat: a blogokhoz érdemes Facebook, Instagram postot is készíteni link csatolásával. Ezzel a módszerrel a korábban írt blogokat is újra előtérbe lehet hozni.

Ha további ötleteket, megvalósítási tippeket keresel, amellyel új tanítványokat akarsz megszólítani és egy igazán jól működő sportklubot összerakni, akkor nagy izgalommal várjuk, hogy olvasd el a legújabb cikkeinket!

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!