Kezeld jól a konfliktust a szülőkkel!

Volt már részed abban, hogy a szülők nem értettek egyet veled valamiben? Egymást hergelték, vagy nem vitték többet edzésre a gyereket? Mutatunk néhány jól bevált fogást arra, hogy kezelni tudd az ilyen szituációkat. Minden bizonnyal, mint edző és talán mint szülő is egyetértesz azzal, hogy valaki anyaként és apaként egészen más szemmel néz mindent, ami a gyerekével kapcsolatos. Nekik a saját csemetéjük kerül előtérbe minden mással szemben, legyen szó csupán egyetlen rosszul megfogalmazott mondatról vagy egy pillanatnyi benyomásról.

Edzőként te is kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor összeakad a bajszotok egy szülővel. Ehhez nem kell, hogy te “rossz edző” vagy “rossz ember” legyél, mint ahogy a szülő esetében sem igaz ez a feltételezés. Elég, ha mindketten fáradtak vagytok és rossz napotok van. Jön egy apró szikra és elszabadulhat a pokol. Ezeket a szituációkat meg lehet előzni, de arra is adunk tanácsot, hogy mit tegyél, ha már megtörtént a baj.

Előzd meg a probléma kialakulását!

A gyerekkel, a szülővel és önmagaddal szemben is az a legjobb, ha elejét veszed a feszült helyzetek kialakulásának. Természetesen nem jellembeli változtatásokra gondolunk, hanem a gyakorlatban is jól használható ötletekre.

Használj kérdőíveket!

Egy anonim kérdőív a legjobb lehetőség arra, hogy a gyerekek és a szülők elmondhassák, mit gondolnak rólad és az edzésekről. Ilyen formában akár arra is fény derülhet, ha két diákod között van feszültség. Bizony az ilyen helyzeteket is kezelni kell. Fontos, hogy ne vedd a lelkedre a negatív véleményeket, de azért gondolkodj el rajtuk, főleg, ha rendszeresen kapsz hasonló kritikát. Tartsd szem előtt, hogy ez egyfajta szelep, amin keresztül a gyerekek és a szülők is kiadhatják a felgyülemlett gőzt. A kérdőív lehet papíralapú, de elküldheted őket, például Google Formon is.

Ha nem anonim kérdőíveket szeretnél, akkor az e-mail is remek megoldás. Szerkeszthetsz pontozós kérdőívet. Ez a gyorsan kitölthető verzió, ha úgy gondolod, vagy tapasztalod, hogy nem szívesen írnak véleményt a szülők. A problémás pontokat így is fel tudod térképezni. Persze itt is adj lehetőséget a szöveges indoklásra. Ne sértődj meg, ha olyat írnak, ami nem tetszik, vagy amivel nem értesz egyet, elvégre te is arra tanítod a diákjaidat, hogy fogadják el a gyengeségeiket, és ha szükséges, akkor fejlődjenek.

Vezess üzenőfüzetet!

Az üzenőfüzet tulajdonképpen a kérdőív továbbfejlesztett változata, hiszen ez folyamatos, kétoldali kommunikációt tesz lehetővé (az edzések közötti ügyfélkommunikáció további fontosságáról itt találhatsz további részleteket). Ez lehet egy sima vonalas füzet, amelynek egyik felébe te írsz a szülőknek, a másik felében pedig ők üzenhetnek neked. Ez a füzet nem csak arra jó, hogy véleményt cseréljetek, de az esetleges hiányzásokat, például elutazás is tudják neked jelezni.

Fontos, hogy a pozitívumokat is oszd meg a szülőkkel. Ha megérdemli, akkor írásban is dicsérd meg a csemetéjüket, amikor jól dolgozik az órán, vagy ha magához képest sokat fejlődött, kitartó, hiszen fontos a pozitív megerősítés. Így azt is látni fogják, hogy törődsz a tanítványaiddal. (Még 10 “tanítványmegtartó” ajánlást gyűjtöttünk össze számodra, amelyet itt  találhatsz meg).

Rendszeres időközönként tájékoztasd a szülőket

A füzetet is lehet “továbbfejleszteni”, ez a szóbeli kommunikáció, amikor összeülsz a szülőkkel (de lehet ez akár egy Skype-os beszélgetés is) és tájékoztatod őket, hogyan fejlődött a gyerek. Ez egyrészt alátámasztja a füzetben olvasottakat, másrészt a beszélgetés során könnyebben kiszűrheted, ha valami nincsen rendben, és megelőzheted az esetleges konfliktus kialakulását.

Ha a füzetet régimódinak találod, akkor jó hírünk van, a Motibro új kommunikációs moduljának segítségével könnyedén kapcsolatot tarthatsz a szülőkkel.

Vesztesből nyertes, avagy hogyan változtass, ha kényelmetlen szituációba kerültél?

Az élet nem tündérmese, a bajok akkor is megtörténnek, ha nem akarod. Lehet, hogy egyes szülőkkel nehéz szót érteni, de az is lehet, hogy te voltál kicsit türelmetlenebb, a lényeg, hogy megtörtént a baj. A gyerek félve jön edzeni és neked is gyomorideged van. Mit lehet ilyenkor tenni?

Őszintének lenni nem kínos!

Ha úgy érzed kicsit messzebb mentél mint szerettél volna, ne derogáljon bocsánatot kérni. Nagyon sok probléma melegágya lehet egy-két olyan apróság, ami önmagában jelentéktelennek tűnik, de összeadódva már gondot okozhat. Ha komolyabb konfliktusokat kerülhetsz el vele, könnyebb megsimogatni a gyerkőc fejét és azt mondani, hogy “ne haragudj, türelmetlen voltam”.

Szülői értekezlet

Amikor nem segít a papíralapú, vagy online kommunikáció, azonnali közbelépésre van szükség. Hívj össze egy szülői értekezletet, ahol megpróbálod felgöngyölíteni, hol siklottak ki a dolgok. Egy csoportos megbeszélés több szempontból is jobb, mintha négy-, vagy hatszemközt beszélnétek, ugyanis ha több szülőnek is hasonló a problémája, egyszerre meg tudjátok beszélni. Persze kínos témák esetén nem javasolt a csoportos megbeszélés, érthető okokból. Előfordul az is, hogy a szülő kissé nehezebb eset, de nagyobb tömegben ő sem szeretne jelenetet rendezni, így disztingváltabban meg tudjátok vitatni a konfliktust.

Fékezd meg a rossz nyelveket

Kevés nehezebben megfékezhető dolog van, mint a pletyka. Ez hasonló, mint a cégeknél a folyosói kommunikáció. A gyerekeknél az öltöző a leggyakoribb helyszín, ahol összezárva vannak, távol tőled. Nem kell hallgatóznod, elég, ha olykor diszkréten meglátogatod őket, megkérdezed mi újság, minden rendben van-e. A szülőknél ez a várótérben, vagy folyosón valósul meg.

Ha sejted, hogy téged kritizálnak, határozottan jelenj meg, és érdeklődj a leghangosabb szülőnél, hogy mi a gond, és vond el őt a többiektől. Ha már előfordult hasonló konfliktus, üljetek le és beszéljétek át a dolgot, ugyanis aki elégedetlen, az feltehetőleg terjeszti is a véleményét és kialakulhat ellened egyfajta negatív hadjárat, még egy látszólag teljesen jelentéktelen ügy eredményeként is.

Oldd fel az előítéleteket

Nem minden ember szimpatikus első pillantásra, így jó, ha már a bemutatkozáskor feloldod az előítéleteket. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de ha néhány szót váltasz, különösen az új tanítványok szüleivel, bemutatkozol, elmondod mire számíthatnak, mire készüljenek, mik a szokások, rákérdezel, hogy ők mit várnak tőled, az edzésektől, akkor sokkal könnyebb lesz.

Nyílt órák

Bizonyos időközönként  tarts nyílt órákat, amikre a szülők is elmehetnek. Nem kell, hogy ezek eltérjenek a szokásos óráktól, sőt. Így a szülők megnyugodhatnak, hogy tudják hogyan zajlik egy edzés, látják a fejlődést a saját szemükkel. Ha a gyerekek látják rajtad, hogy ilyenkor is természetesen viselkedsz, ők is így fognak tenni, ami remekül kondícionálja őket a közönség előtti szereplésre, így a tanítványaid a bemutatókon sem lesznek lámpalázasak és az élet más területén is hasznosíthatják az így megszerzett önbizalmat.

Természetesen fontos, hogy őszintén beszéljetek egymással, ezért a kezdetektől rendszeresen hívd fel a figyelmet arra, hogy akinek bármilyen észrevétele, kérdése, kérése van, az jelezze nyugodtan. A legtöbb konfliktus ugyanis a beszélgetés, a megbeszélés hiányából fakad. A problémákat meg lehet beszélni normális hangnemben is.

Szeretnél több időt a tanítványaiddal vagy a családoddal tölteni és csökkenteni a klubod adminisztrációs terheit? Iratkozz fel és nem fogsz lemaradni a legújabb cikkeinkről, amiben még több praktikus újdonságot osztunk meg Veled, amit bármikor alkalmazhatsz! 

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!