Legyél több, mint egy edző

Legyél több, mint egy edző!

A legtöbb edzőnek az oktatás az élete, azonban hajlamos lehet megfeledkezni arról, hogy fordítva ez nincs mindig így. A tanítványoknak is megvan a magánélete, a dojóban, az edzőteremben eltöltött idő pedig ennek csak egy részét teszi ki.

Ahhoz, hogy a vendégeid sporttevékenységét  minél hatékonyabban tudd irányítani, az kell, hogy te magad, mint ember is a részese legyél a mindennapjaiknak, és ne csupán az edzőteremben egyengesd az útjukat. Nem arra gondolunk, hogy menj hozzájuk látogatóba, elég néhány apró gesztus, egy kis odafigyelés és empátia. Ami pedig jó a tanítványoknak, az jót tesz a renomédnak, végső soron pedig az üzletednek, tehát triplán profitálhatsz belőle.

Készíts egy személyre szabott, otthoni edzéstervet

Fontos, hogy a tanítványaid otthon is elhivatottak legyenek, ehhez pedig szükségük van egy edzéstervre és kommunikációra. A MotiBro applikációban könnyen nyomon követheted a tanítványaid fejlődését, így személyre szabott edzésterveket tudsz nekik biztosítani.

Jó ötlet ehhez egy edzésnapló, aminek a segítségével nyomon tudják követni, mennyit fejlődhetnek egy adott idő alatt De miért is jó ez? Az edzésnapló alapján te is személyreszabottan és szisztematikusan tudsz haladni, ráadásul könnyedén, elektronikus formában tárolhatod az információkat. Tudod, hogy az adott tanítványodnak mikor kell versenyre mennie, mikor vizsgázik, ez alapján pedig kellőképpen felkészítheted.

Az edzésnapló mellett szól még, hogy te is sokkal jobban átlátod az egyes tanítványaid fejlődését. Továbbá fontos tudatosítani bennük, hogy ezt nem érted teszik, hanem önmagukért. Edzőként lásd el őket jó tanácsokkal, hogy minél több sikerélményük lehessen, ami motiválóan hat. Amikor látod, hogy fejlődnek, főként az otthoni gyakorlásnak köszönhetően, ne felejtsd el dicsérni is őket, hiszen számukra te egy példakép vagy, így ez sokat jelent számukra.

Írd nekik össze a hasznos appok listáját

Az otthoni edzésterv kiegészítéseként jó választás, ha a kicsit gyengébben teljesítőknek javasolsz néhány sport appot. Ez azért is jó, mert egyrészt látják, hogy haladsz a korral és könnyebben megnyílnak neked, másrészről pedig büszkén meg tudják neked mutatni, ha teljesítették azt, amit kértél tőlük.

Nem kell túlságosan túlmisztifikálni a dolgot. Ha látod, hogy valakinek gyengébb a lábmunkája, akkor javasolj neki egy futós applikációt, ha pedig több karizomra van szüksége, akkor egy egyszerű erősítő sport appot.

Ha valaki nem jött el, akkor érdeklődj nála

Főleg az új tanítványok esetében fordulhat elő, hogy az elején még lazábban kezelik az edzéseket, esetleg elbizonytalanodnak, ezért kihagynak néhány alkalmat vagy végleg elmaradnak. Ez nem csak bevételkiesést jelent, de a többiekre is negatívan hathat. Ha nem jönnek el a vendégeid, órák után hívd fel őket, és érdeklődj náluk, hogy miért hagyták ki az edzést.

Ilyenkor a legjobb, ha nem edzőként beszélsz velük, hanem egyenrangú partnerként kezeled őket. Könnyebben megnyílnak, ráadásul nagyobb az esély arra, hogy a következő alkalommal már megjelennek, hiszen érzik azt, hogy Te tényleg törődsz velük. Ráadásul ha kialakul a jó személyes összhang, akkor nagyobb az esély rá, hogy szól pár ismerősének, barátjának, és beajánl téged, amivel akár új tanítványokra is szert tehetsz. Ez nemcsak a plusz bevétel miatt pozitívum, hanem azért is, mert a közeli jó ismerősök jobban tudják motiválni egymást, és gyakrabban járnak el az edzésekre is.

Lepd meg őket szülinapjuk alkalmából valami kedvességgel

Apró gesztus, de mindig jólesik az embernek, ha figyelnek rá. Persze itt sem kell nagy dolgokra gondolni, korosztálytól függően elég ha kapnak egy matricát, csokit, tarthatják ők a bemelegítést, stb… Természetesen nem kell fejben tartanod mind a 100 vendéged születési dátumát. A MotiBro alkalmazásban például egy torta jelzi azt, ha éppen valakinek születésnapja van.

Díjazd a tanítványaid munkáját!

Jó ötlet, ha az igazán kitartó, egyszer sem hiányzó tanítványaidat jutalmazod valamivel. Például azzal, hogy egy adott évben bármikor beváltható ingyen edzéssel kedveskedsz nekik, de jó ötlet még az ajándék felmérés, az extra workshop belépővel, vagy egy személyi edzés. Lehet, hogy elsőre pénzkidobásnak tűnik, de nézzük meg a dolog pszichológiai hátterét.

Tegyük fel, hogy van egy tanítványod, aki keményen hajt, eddig minden edzésen megjelent és már egy éve a dojód, edzőtermed rendíthetetlen tagja. Készítesz neki egy tíz alkalomra szóló bérletet, amit bármikor beválthat, ezt pedig még az óra elején átadod. Ez azért is fontos, mert így a többiek is látják, hogy elismered a kitartó munkát. Ezután pedig kétszer is meggondolja az, aki mondjuk pusztán lustaságból hagyna ki egy  edzést, hiszen ő akkor már biztosan nem részesülhet ebben a kiváltságban.

Azonban lényeges, hogy éreztesd a többiekkel: Te nem kivételezel, csupán elismered a teljesítményt. Dicsérd meg őket, hogy ők is jól dolgoznak, de próbálják meg még lelkiismeretesebben. Ezzel a módszerrel két legyet ütsz egy csapásra, hiszen azzal együtt, hogy díjazod a kitartó tanítványaidat, a többieket is motiválod, erősíted a kitartásukat.

Rendezz edzőtáborokat!

Sokan félnek a táborok szervezésétől, hiszen rengeteg papírmunkával és odafigyeléssel jár. Azonban a  MotiBro extra funckiója, az online tábormenedzsment ebben segítséget nyújt. Itt egy helyen megtalálod a jelentkezőket, nyilvántarthatod a befizetéseket és átláthatóbbá teheted a programokat. A táborba érdemes minél több szolgáltatást sűríteni és összekötni egy vizsgával, vagy akár különböző speciális edzésekkel.

Ne feledd, ez remek alkalom, hogy megmutasd, mit tudsz nyújtani, így akár egy belépő termék is lehet a következő szeptemberi gyerekkurzusokra. A legjobb, ha szinte az egészet filmre veszed, utána pedig egy hangulatos videó formájában szétküldöd a tanítványaid között, esetleg szervezhetsz egy közös vetítést is. Ezzel a módszerrel nemcsak a szülőknek közvetíted, hogy a gyermekük jó helyen van, de új tanítványokra is szert tehetsz, így a videó egyfajta “vírusmarketing eszközként funkcionál. Nem utolsósorban pedig kitűnő promóció, ha a későbbiekben további táborokat szeretnél indítani.

A nyilvánvaló anyagi előnyökön túl az edzőtáborok híresek arról, hogy összekovácsolják a közösséget. Gondolj arra, hogy minőségi időt tölthetsz együtt a vendégeiddel, akiket ezáltal jobban meg is tudsz ismerni. Persze mindehhez idő és energia szükséges, azonban ezekre van megoldás, és ne feledd, hogy a kitartó munka előbb vagy utóbb mindig meghozza a gyümölcsét.  Amúgy sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy komplexen és prioritásokban kell gondolkozni.

Az elsők mindig a tanítványaid legyenek, hiszen ha jól kezeled őket és szoros kapcsolatot ápolsz velük, akkor idővel a klubod is úgy erkölcsi, mind anyagi elismerésben részesül majd.

Neked van valami trükköd? Hogyan ápolod a kapcsolatot a tanítványaiddal?

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!