Megmutatjuk, hogyan lehet profi a sportklubod egy ütős weboldallal!

Ahhoz, hogy például a Google Cégem szolgáltatásból maximálisan profitálni tudj, elengedhetetlen, hogy legyen egy profi weboldalad. A leendő tanítványaid, vagy a szülők, először erre fognak át-, vagy rákattintani. Ha egy zavaros, igénytelen weblap fogadja őket, valószínűleg elveszted az érdeklődésüket, hiszen azt fogják gondolni, hogy az egyesületed is ilyen. Ne felejtsd el, hogy egy weboldal nagyon sok hasznot tud hozni viszonylag kevés munkával, de akár még kártékony is lehet, ha nincs karbantartva.

Így gondold át a weblapod (újra) elkészítését

Manapság könnyen lehet találni egy jó weblapfejlesztőt, designert, aki persze jó pénzért elkészíti az oldalad, de ha úgy döntesz, akkor akár belefoghatsz te magad is. Sokan megriadnak tőle, pedig kezdőként, grafikai tudás nélkül is lehet színvonalas és igényes oldalt készíteni.

Amennyiben megbízol valakit, üljetek le és beszéljétek át pontosan a weboldal struktúráját, add meg a tervezőnek, hogy milyen színekkel dolgozzon, illetve írj egy tételes listát arról, mit akarsz látni a főoldalon, valamint a releváns aloldalakon.

Miután elolvastad a cikket, neked is pontos képed lesz arról, milyen honlapot is szeretnél magadnak. Azt javasoljuk, hogy olvasás közben jegyzetelj le mindent, ami eszedbe jut, hogy ezt később megoszthasd a webdesignerrel. Azt ne feledd, hogy ha nem tetszik amit kapsz a pénzedért, kérj javítást!

Használj WordPresst!

Kutatások szerint a piac 86%-án osztozik a három legnépszerűbb motor: a WordPress, a Joomla és a Drupal. A WordPress nem véletlenül 55%-kal piacvezető, hiszen könnyen kezelhető rendszer, rengeteg ingyenes sablonnal és számtalan, hasznos bővítménnyel.

A motort a fejlesztők folyamatosan frissítik, ráadásul reszponzív, így a weboldalad telefonon, tableten és számítógépen is könnyen használható. Sőt, olyan híres márkák is WordPress-t használnak, mint a Time Magazine, a Sony, a Disney, a New York Times, vagy akár a CNN.

Struktúra kialakítása

A weboldalak általában ugyanazon elv alapján épülnek fel. Persze lehetnek eltérések, de a lényeg, hogy minél kényelmesebben kezelhető, jól kialakított weboldalt hozz létre. Fontos, hogy az aloldalak linkekkel is mutassanak egymásra, és helyezz el olyan gombokat, amik arra buzdítják a látogatót, hogy téged válasszon.

Nézzük meg részletesen, milyen is egy jól felépített struktúra.

Forrás: developer.mozilla.com

1. Fejléc (Header)

Ide kerüljön a logód, vagy a sportklubod neve, akár egy hatásos képen elhelyezve. Természetesen nem muszáj középen lennie, sőtt, a másik jól bevett szokás, hogy bal oldalon helyezik el. A jobb oldal nem túl szerencsés választás, ugyanis kiesik a fókuszpontból.

2. Menü sáv

A menü, vagy navigációs sáv kialakítása nagyban függ az adott weboldal tartalmától. Amikre neked mindenképp szükséged lesz, ha megfelelően akarod informálni a tanítványaidat, azok a következők:

  • Kezdőlap (Home)

Ez a navigációs gomb mindig a főoldalra mutató linket tartalmaz. A lényege, hogy kényelmesen biztosítsa azt, hogy bármelyik oldalon jársz, egyetlen kattintással újra a főoldalra ugorhass.

  • Oktatók vagy Rólam (Our Team)

Az egyik legfontosabb rész a “Rólam” vagy az “Oktatók” szekció. Próbálj meg minél kevesebb szöveggel a lehető legtöbb információt átadni. Bár “Rólam” gombnak hívják, ne rólad szóljon, hanem a tanítványaidról, arról amire kíváncsiak. Ne untasd olyanokkal az olvasókat, hogy mikor születtél és hova jártál középiskolába. Írd le, mióta oktatsz, hol dolgoztál eddig, mik a motivációid. Emeld ki a pozitív tulajdonságaidat és azt, miért éppen téged válasszanak.

Legyen rólad egy jó fénykép, ugyanis ez bizalmat ébreszt a leendő diákodban.

  • Órarend

Ha van előre összeállított órarended, azt mindenképpen rakd ki online és frissítsd rendszeresen. Ez azért is hasznos, mert újra és újra a weboldalra vezeti a tanítványaidat, így ez olyan, mintha az online és az offline világ közötti híd szerepét töltené be. Jó hír, hogy ezt az órarendet nem kell feltétlenül manuálisan hetente frissítened.  A MotiBro online alkalmazás (itt találhatsz további részleteket) remekül összeköthető a weboldaladdal. Beépítheted a honlapodba, így automatikusan frissülni fog az órarended.

  • Programok (Projects)

Többféle edzést is tartasz? Vannak speciális, hétvégére szóló programjaid, vagy táborok, amiket szervezel? A program szekcióban adj mindenről részletes leírást. Hol, mikor, milyen árakkal, és mi a jelentkezési határidő. Itt sem kell regényeket írnod, azt tartogasd a blogodra. A Motibro ráadásul rendelkezik saját workshop, tábor modullal, amellyel a weboldalról érkező érdeklődők rögtön tudnak regisztrálni.

  • Árak

Senki sem szereti, ha az árakért érdeklődnie kell e-mailben, vagy telefonon. Az emberek ma már kényelmesek, szeretik tudni, mit kapnak a pénzükért, így mindenképpen tüntesd fel.

  • Blog (opcionális)

A blog opcionális, de tartalom szempontjából rendkívül pozitív. Egy jó blog segítségével kiépítheted a szakértői státuszodat, jobban megismernek a leendő vendégeid (erről a témáról külön is készítettünk egy sok pozitív visszajelzést gyűjtött cikket, amit itt és nem utolsósorban a Google keresőjében is előbbre kerülhetsz.

  • Elérhetőség (Contact)

<p”>Ha minden elérhetőséged megadtad a Google Cégem szolgáltatás keretein belül, akkor is fontos, hogy itt is feltüntesd, hiszen nem biztos, hogy térképen keresztül találtak rád. Add meg a klubod pontos címét, az e-mail címét, a telefonszámát és a Facebook-oldalát. Minél több csatornán tudnak elérni, annál jobb.

  • Keresősáv (Search query)

Kényelmi szempontból lényeges, hogy legyen egy keresősáv is a weboldaladon. Ha olvastak egy jó cikket, vagy kíváncsiak az e-mail címedre, könnyebben megtalálják.

3. Oldalsáv (Sidebar – opcionális)

Az oldalsáv leginkább a blog szekcióban mutat jól, ahol lehetőséged van információkat és régebbi bejegyzésekre mutató tartalmakat elhelyezni. A használata azonban nem mindig indokolt, előfordulhat ugyanis, hogy csak rontja az összképet. Ha a tartalmadat középre akarod elhelyezni, akkor ajánlatos elkerülni.

4. Tartalom

Nem mindegy, hogy a főoldalról, vagy valamelyik aloldalról beszélünk, ugyanis a két oldalnak más szerkezeti felépítést kell kialakítani.

  • Főoldal

A főoldalon használj minél több képet, és a szövegek legyenek rövidek, de lényegretörők. Bizonyos sablonoknál lehetőséged van úgynevezett slide beállítására is. Ez azt jelenti, hogy több kezdőképet is be tudsz állítani, amik dia szerűen mutatják a képet és a rövid szöveges tartalmat. Ez azért is hasznos, mert a segítségével rengeteg releváns infót megjeleníthetsz. (Pl. akciók, táborok helyszíne, satöbbi.)

Ha többféle edzést is tartasz, azokat szintén jelenítsd meg a főoldalon. A sablonok esetében ez sokszor a Szolgáltatások, vagy a Services fülön érhető el. Itt lehetőséged van több kisebb szövegben bemutatni az adott tanórákat egy piktogram segítségével.

Jó, ha vannak vélemények a jelenlegi, vagy volt diákoktól, vagy gyerektanítványok esetén a szülőktől. Ezek az úgynevezett testimonials vagy clients gombon érhetők el. Egy jó “ajánlólevél” ugyanis sokszor jobban el tudja adni a szolgáltatást, mint az olcsóbb ár.

  • Aloldal

Egy aloldal – például blog – esetén, fontos, hogy jól tagold a tartalmat. Válassz egy frappáns címet, legyenek különböző kiemelések, alcímek, amik segítik elkülöníteni a tartalmat és vezetik az olvasót. A tagolások közé helyezz képeket, ezek ugyanis megkönnyítik az olvasást és megfelelő hangulatot ébresztenek.

5. Lábléc (Footer)

A lábléc a weboldal alján található, és az úgynevezett “apróbetűs részeket” tartalmazza. Itt jelenítheted meg a weboldalra vonatkozó szerzői jogi értesítéseket és megismételheted a fejléc fontosabb elemeit. Általános tévedés, hogy a footer a weboldal kevésbé fontos eleme, ugyanis megfelelően kitöltve 50%-kal is több kattintást hozhat.

Milyen tartalommal töltsd meg?

  • Szerzői jog
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolatfelvételi űrlap
  • Klubod elérhetősége
  • Navigációs gombok, melyek a weboldalad oldalaira mutatnak
  • Widgetek, vagy a szociális média gombjai
  • Díjak, tanúsítványok

Természetesen nem kötelező minden elemnek szerepelnie, válaszd ki a neked szimpatikusakat. Ha nem tudod, mit szeretnél, nagyon jó bővítményeket lehet találni, ami segít az optimalizálásban.

Néhány fontos tanács:

  • A fotók, videók minősége mindig legyen kifogástalan.
  • Figyelj az olvashatóságra! A betűtípus, a betűszín és a háttér, valamint a betűméret kulcsfontosságú.
  • Fontos, hogy milyen színeket használsz. Nyilván ha van az egyesületnek egy jól bevált színvilága, akkor ezekkel kell dolgoznod, de ha nem, akkor válassz két, maximum három színt amit használni fogsz.
  • Ne legyenek telezsúfolva az oldalak információval. Ezért vannak az aloldalak amiket szépen lehet vezetni az olvasót.
  • Ne érjenek össze a tartalmilag elkülönülő részek, legyen jól átlátható az oldal.
  • Döntsd el előre, hogy tegező vagy magázó viszonyt használsz az oldalon és figyelj ennek a következetes betartására.

Ne felejtsd el a főoldal alján a látogatóidat feliratkoztatni a hírlevélre! Mi sem feledkezünk meg róla. Iratkozz fel itt klubépítő leveleinkre és elsőként fogsz értesülni az újdonságokról.

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!