Mitől fáj a funkcionális edzők feje – és mit tehetsz, hogy megszabadulj a fájdalomtól?

Szereted a munkádat? Telis-tele van izgalmas kihívásokkal? Szereted látni, amikor egy kezdő szép lassan profivá érik a kezeid alatt? A funkcionális edzés nagyon hasznos és hatékony a sportolók számára, de az edzőknek azért tartogat némi extra kihívást… Mik ezek és hogyan küzdhetsz meg velük? A cikkben eláruljuk;)

Miért lesz valaki edző?

Sportágtól és személyiségtől függően számtalan dolog motiválhat egy embert arra, hogy elkezdjen más emberek testével foglalkozni. Van, aki tanítani szeret, más azt szereti látni, ahogy a „diákjai“ egyre ügyesebbek, vagy egyre vékonyabbak. Akad, aki az egészséges életmódot akarja propagálni, míg más az általa választott sportág szeretetét akarja beleplántálni az új generációba.

A funkcionális trénereket általában az motiválja, hogy segítsenek a vendégnek olyan izomzat kialakításában, amit a mindennapokban is használni tudnak, amitől könnyebben veszik a mindennapok akadályait. Az alakformálás általában már csak egy kellemes „mellékhatás“ 🙂

Te miért lettél edző? (Több választ is megjelölhetsz.)

Egy biztos: mi még egyetlen olyan edzővel sem találkoztunk, legyen akár funkcionális tréner, karateedző vagy rúdtáncoktató, aki azt mondta volna, hogy őt az órák előtti és utáni adminisztrációs teendők vonzotta e hivatás felé.

Ez sokkal inkább egyfajta szükséges rossz, amit a legtöbben igyekeznek minél inkább elhanyagolni. Pedig ha nem figyelsz oda erre a kellemetlen feladatra, akkor akár bukhatod is a teljes edzésedet!

Nézzük hát, hogy mik azok a problémák és adminisztratív tennivalók, amiknek már a gondolatától is fáj a fejed – és hogyan tudunk tőle megszabadítani!

A funkcionális edzők 5 leggyakoribb feladata az edzések megtartásán kívül

1. Statisztika, statisztika, statisztika

Bizonyára a te vendégeid között is vannak olyanok, akik grammra pontosan vezetik, hogy mit és mennyit ettek, hány kalóriát fogyasztottak, mennyit edzettek. Már messziről könnyű kiszúrni őket, hiszen a csuklójukon ott virít a legújabb pulzusmérő karkötő vagy óra, regisztrálják a napi lépésszámot, az óra elején és végén pedig hevesen nyomkodják a kütyüiket, nehogy egyetlen mozdulat is kárba vesszen.

Ők értelemszerűen az edzésről, a saját fejlődésükről is szeretnének valami statisztikát, amit azonnal megoszthatnak a facebook falukon.

De hogyan elégíthetnéd ki az információéhségüket?
Sokat segít ebben, ha neked is van egy saját felületed, ahol láthatják az eredményeiket. Ahol tudják követni, hogy hány edzésen voltak a héten/hónapban, mikor dolgoztak intenzívebben, mikor lazsáltak többet… Őket könnyen motiválhatod, ha apró kihívásokat, versenyeket is hirdetsz, például megajándékozod azt, aki a legtöbbször jár, vagy a legtöbbször posztolja az eredményeit a facebookon. Ezzel két legyet ütsz egy csapásra, hiszen nem csak őket teszed lelkesebbé, de egy kis extra hírverést is szerezhetsz a funkcionális edzésednek.

2. Az új vendégek elcsábítása

Bármennyire is szeretnénk, hivatástudatból nem lehet megélni, nem adnak low-carb zsömlét a boltban az elért eredményeid alapján. Tudjuk, hogy a legtöbb funkcionális tréner nem a pénzért csinálja, de attól függetlenül kell a rendszeres bevétel ahhoz, hogy tovább tudd csinálni. No meg aztán neked is fontos, hogy minél több embernek segíthess elérni az álmait, ugye?

Ahhoz, hogy új vendégeket szerezz, elengedhetetlen a rendszeres – és megfelelő! – kommunikáció, hirdetések, social media használata.

Mit értünk megfelelő kommunikáció alatt?

Azt, hogy figyelembe veszed a célcsoportod stílusát és igényeit. Hiába hirdetsz például szórólapokon, és a helyi újságban, ha ők a telefonjukba bújva járnak-kelnek a világban. Elmondhatod, hogy milyen fantasztikus funkcionális edzéseket tartasz, de sokkal inkább fognak hinni annak, amit facebook csoportokban ajánlottak nekik ismerősök vagy vadidegenek. (Az ajánlások fontosságáról már írtunk korábban, itt tudod elolvasni.)

A meglévő vendégeidtől is kérhetsz segítséget: fogalmazz meg egy egyszerű, de figyelemfelkeltő szöveget, tegyél mellé egy szexi képet, küldd ki, és kérd meg őket, hogy osszák meg, vagy továbbítsák! A lelkes tanítványok lesznek a legjobb toborzóid.

A te célcsoportod jellemzően a fiatal felnőttek: figyeld meg, hogyan érheted el őket a legjobban és ezeken a felületeken kommunikálj velük! De nem elég a figyelmük felkeltése, hiszen ezt hamar elveszítheted. Lehet, hogy most olvasnak rólad egy jó cikket, de 5 perc múlva már el is felejtették.

Igyekezz őket online megragadni: biztosíts azonnali regisztrációs / bejelentkezési lehetőséget, „csapj le“ rájuk, amíg még nálad van a figyelmük! Utána ne felejts el emlékeztetőt küldeni, hogy biztosan ott legyenek majd az edzésen is.

3. A lemorzsolódás elleni harc

Az új vendégek mellett a régiekről se feledkezz el, ne hagyd, hogy eltűnjenek a süllyesztőben. Őket már egyszer meggyőzted, hogy milyen jó a te funkcionális edzésedre járni, már „csak” meg kell tartani őket.

Remek motiváció lehet, ha látják az eredményeiket (lásd első pont), kihívásokban vehetnek részt, versenyezhetnek egymással, de az is sokat segít, ha érzik a személyes törődést.

Küldj időnként üzenetet nekik, dicsérd meg őket, mesélj arról, mi vár rájuk a következő edzésen, csinálj kedvet az órákhoz! Figyeld árgus szemekkel, hogy ki az, aki kezd lemorzsolódni, és írj neki valami személyeset, amitől kedve lesz eljönni a következő alkalommal is.

4. Azok a fránya pénzügyek!

„Hány alkalom van még a bérletemből? Mikor fizettem utoljára? Mennyivel tartozom? Vissza tudsz adni húszezresből? Jaj, egy ezressel kevesebb van nálam, hozhatom jövő héten? Tudsz áfás számlát adni a munkahelyemre?“

Hát mi vagy te, pénztáros kisasszony? Minden hónapban hosszú perceket vesz el az edzésből az, hogy a pénzügyeket próbálod rendbe tenni. A káosz pedig csak fokozódik, ha több funkcionális tréner áll össze egy klubban és a bérletek átjárhatóak az edzések között. Hogyan és mi alapján osszátok el a bevételt? Hogyan regisztráljátok, hogy kinél hány ember volt?

A jó barátság alapja a pontos elszámolás. Ahhoz, hogy a vendégeiddel és az oktatótársaiddal egyaránt jó kapcsolatot alakíthass ki, kell egy atombiztos rendszer. Ami segít kezelni a befizetéseket, kiállítani a számlákat, regisztrálni a jelenléteket, a bérleteket, határidőket, késéseket.

Rajtatok múlik, hogy erre egy egyszerű Excel táblát vagy egy profi szoftvert használtok, arra viszont mindenképpen figyeljetek oda, hogy a használata egyszerű legyen, mindenki értse, és minimális legyen benne az emberi tévedés lehetősége.

5. Segítség, titkárnővé változtam!

Bejelentkezés, lejelentkezés, átjelentkezés. Telefonon, írásban, facebookon, Messengeren. Jelenlétek adminisztrálása kockás füzetben, Excelben, kis kártyákkal… Az adminisztrációval csak a baj van, bele lehet őrülni.

Különösen nagy a hajcihő a népszerű időpontok körül, itt mindig van, aki megsértődik, hogy már nem fért be, más meg lemondja az utolsó pillanatban. Néha úgy érzed, 0-24-ben kellene ezzel foglalkoznod, mert mindig történik valami kavarodás, ha egy pár óráig nem nézel rá a bejelentkezésekre – például mert éppen funkcionális edzést tartasz.

Három választásod van:

  1. vagy felveszel valakit (aki(k)nek a munkáját ugyanúgy ellenőrizned kell);
  2. vagy kidolgozol egy rendszert, ami non-stop, automatikusan képes menedzselni az óráid kapacitásait;
  3. vagy használsz egy már meglévő rendszert, ami emellett a befizetések adminisztrációját, a jelenlét nyilvántartását, a kommunikációt, a motiváció és vevőszerzés adminisztrációs terhét is leveszi a válladról.

Mi a harmadik opcióra szavazunk, ezért megalkottuk neked a MotiBro-t: az óraszervező és klubmenedzser szoftvert.
Ha érdekel a gyakorlat, hogyan tudod megoldani a hétköznapok visszatérő időigényes óra- és vendégszervezési feladatait egy csapásra, akkor nézd meg működés közben. Próbáld ki az ingyenes demót!

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!