Online fizetés a klubodban? 8 vitathatatlan előny, amiért tanácsos megfontolnod

Neked is van bankkártyád, ugye? Rendszeresen használod is vásárlásnál. Ez ma már annyira természetes, mint hogy manapság az okostelefonunk nélkül félembernek érezzük magunkat. Pedig én is emlékszem még, amikor gyerekként 2 forintossal telefonáltam az utcai fülkéből. Ma meg megesz a fene, ha véletlenül otthon hagyom a mobilomat. Ismerős? Ez van, el kell fogadni hogy a technika fénysebességgel fejlődik, nekünk pedig fel kell venni a tempót. El kell fogadnunk az újdonságokat, megismerni és saját céljainkra fordítani őket, hogy lehetőleg gazdagítsák az életünket, és ne elvegyenek belőle (utóbbi pl. a közösségi média-, TV-, videójáték-függőség, de erről majd egy másik cikkben). Az online fizetés már nem is számít újdonságnak, valójában egy olyan kényelmi funkció, ami 2018-ban szinte megkerülhetetlen…

Tarol az elektronikus fizetés

Gondolj bele, hogy magánemberként mennyire megkönnyíti az életedet, ha egy bevásárlókörút előtt nem kell átgondolni, mit és mennyiért szeretnél beszerezni, kb. mennyi pénzre lesz szükséged. Majd keresni egy ATM-et.

Felvenni a készpénzt, aztán hurcibálni magaddal az esetleg nem kis összeget. Én például kifejezetten utálok sok pénzt hordani magamnál. Első pár munkában töltött évem alatt, amikor még kp-ban kaptam a fizetésemet, elrejtettem a táskám legalsó bugyrába, három rétegbe becsomagolva és álcázva, és alig vártam hogy hazaérjek. Pedig az összeg sem volt egy lottó főnyeremény, és ugyan ki tudhatta az utcán, hogy éppen akkor kaptam fizetést, de ez mind nem számított, csak a TUDAT: hogy ott van a havi ellátmányom a motyómban!

Szóval óriási megkönnyebbülés volt, amikor végre a bankszámlámra érkezett a fizetés. Elmúlt a para, és ahol csak lehetett, bankkártyával fizettem és teszek így mind a mai napig. Ugyan az online vásárlásba vetett bizalmam hosszú idő alatt alakult csak ki, de ma már online is mindent bankkártyával vagy virtuális pénztárcával fizetek (mint a Barion vagy PayPal). És szeretem. Te is így vagy ezzel? Gyakran használod a bankkártyádat, vásárolsz online? Szerinted a vendégeid, gyakorlóid, tanítványaid használják? És vásárolnak online? Biztos lehetsz benne! Miért állítom ezt ilyen magabiztosan? Mert ez a trend, az elektronikus fizetési eszközök térhódítása vitathatatlan.

Jöjjön egy kis statisztika ennek alátámasztására:

2015. januári, hazai adatok:
„Elsősorban az online vásárlás kényelme miatt választják a magyarok a webshopokat, egyre többen és egyre gyakrabban – állapította meg a MasterCard felmérése.
Eszerint hét százalékponttal nőtt a havi rendszerességgel online módon vásárlók aránya 2014 májusa óta, és az interneten alkalmanként vásárlók száma is emelkedett. Az online vásárlásnál választott fizetési lehetőségek közül legnagyobb mértékben a bankkártyás fizetések aránya nőtt (35-ről 43 százalékra).
…A kutatást a MasterCard megbízásából az eNet készítette 2015. januári adatfelvétellel 524 fős mintán. A kutatás reprezentatív a 18 évnél idősebb rendszeresen internetezők körében, nem, kor és régió alapján.”

2015. novemberi felmérés:
„A MasterCard legfrissebb fogyasztói felmérése szerint a magyarországi felnőtt városi lakosok 92 százalékának van legalább egy bankkártyája, amit a legtöbben készpénzfelvételen kívül vásárlásra is használnak (81%).

Az MNB statisztikái azt bizonyítják, hogy az internetes kártyás fizetések száma is dinamikusan nő hazánkban. A bankkártya fizikai jelenléte nélküli, elsősorban az interneten bonyolított kártyás vásárlási forgalom mind darabszámban (közel 41 százalék), mind értékben (mintegy 52 százalék) jelentősen emelkedett egy év alatt. Ebből is látszik, hogy a bolti vásárlás során megszokott bankkártyás fizetési élményről, a kényelemről és a gyorsaságról nem szívesen mondanak le az internetes vásárlók sem.”

2010-2017 közötti magyarországi adatokat vizsgálva:
„A hazai elektronikus pénzforgalom néhány év leforgása alatt robbanásszerű fejlődésen ment keresztül: a bolti fizetések kétharmadánál érintjük a kártyánkat, már csak alig több pénzt veszünk fel róluk, mint amennyit költünk velük, és 2010 óta 50 ezerrel több helyen fogadják el a plasztikokat. Az online kártyás fizetések piaca 7 év alatt közel 9-szeresére nőtt, és a csoportos beszedések is egyre népszerűbbek.”

2018-as MNB tájékoztató:
„A korábbi negyedévekhez hasonlóan, 36 százalékkal nőtt 2017 második negyedévéhez képest a fizetési kártyákkal lebonyolított internetes vásárlások száma (13 millió darab), míg a forgalom összértéke közel harmadával bővült.”

Ez a trend:
„…2025-re az Y és Z generáció lesz a legnagyobb vásárlóerővel rendelkező réteg, addigra ki kell tudni elégíteni az ő igényeiket is, márpedig az egyértelműen az online vásárlás irányába mutat.”

A számok nem hazudnak…

…de ha mégsem győznek meg arról, hogy milyen jelentősége van napjainkban a kényelmes, biztonságos fizetési módoknak, akkor nyugodtan nézz szét a környezetedben, kérdezd meg a családtagokat, barátaidat. Sőt, kérdezd meg azokat, akiknek a véleménye a legfontosabb a klubod szempontjából: vendégeidet, gyakorlóidat, tanítványaidat vagy a szüleiket! Mindenkit, aki jegyet, bérletet vásárol nálad vagy tagdíjat fizet. Egy egyszerű kérdés: szívesen vennék meg online a következő havi bérletet, vagy fizetnék a gyerekek tagdíját pár kattintással, amikor éppen van 2 szabad percük? Letudnák-e ezt a kötelezettséget gyorsan, bárhol, bármikor, anélkül, hogy pénzt kellene felvenniük, vagy amiatt kéne aggódniuk, hogy megint elfelejtik odaadni neked a pénzt edzés után? Van egy tippem a válaszokat illetően. 🙂

4+4 ok, hogy miért lesz jó nekik és neked is

Miután valóban körbekérdezel, és még mindig hezitálnál, az alábbiakban szereplő 8 objektív érvet olvasd majd el újra. Ezek segíthetnek eldönteni, hogy számodra hogyan és milyen gyorsan térülhet meg az online fizetés bevezetése a sportklubodban.

Amiért a vendégeid, tanítványaid (vagy szüleik) imádni fogják:

1. Ha gyermekcsoportot is oktatsz, a szülők hálásak lesznek azért, hogy nem kell észben tartaniuk, melyik napon lesz a tagdíjak beszedése, nem kell logisztikázni, hiszen online bármikor befizethetik a srácok tagdíját. Ellenben készpénzes fizetésnél: odaérnek az edzésre előbb, nem érnek oda. A gyerekre bízza, ő elfelejti. Ez persze többekkel is előfordul, nem egyszer, nem kétszer. A tagdíj csúszik, neked nem jön be a szükséges összeg, szülő is ideges, te is befeszülsz… ugye ismerős? Az online fizetés 0-24-ben „nyitva van”. Akkor intézik, amikor ők szeretnék, ez a szabadság pedig megfizethetetlen a túlhajszolt szülőknek.

2. A felnőtt vendégeid között nagy eséllyel az Y generáció van jelen legnagyobb számban. Ők a korai ´80-as évek és a 2000-es évek eleje között születettek, akiket a fogyasztói társadalom húzórétegeként aposztrofálnak. Márpedig ez a korosztály a digitális térben éli a mindennapjait, a munkája, a magánélete szerves része az internet, az online kommunikáció. Könnyebben érheted el olyan ajánlattal, amit gyorsan, online tud lefoglalni (pl. szeminárium, nyílt nap), megvásárolni (bérlet, napijegy, tagdíj), ott és akkor, amikor ő szeretné: a digitális életterében. Amúgy a kései X generációsokat (´70-es évek 2. felében születtek) is ide sorolhatjuk, nincs éles határ ugyanis köztük és a korai Y korosztály között.

3. Ha valaki online előre megvásárolja a bérletét, akkor nagyobb késztetést fog érezni, hogy el is menjen az edzésre, hogy ne veszítsen alkalmat. Így közvetve motivációs eszközként sem utolsó.

4. Visszaigazolás az e-mail fiókban, vásárlás értéke sms-ben, netbankon, de legalábbis a számlakivonatban ellenőrizhető. Így sportolód részéről sosem lesz kérdés, hogy van-e tartozása, befizette-e, úgy emlékszik, hogy… Csak visszanézi az előző tranzakciókat, és ott áll minden feketén-fehéren. Egy konfliktusforrás kiiktatva, bizonytalanság megszüntetve. 🙂

Te is profitálsz belőle, hiszen:

1. Az előző felsorolás első pontjában már írtam: ha online fizetés van, a szülők nagyobb eséllyel fizetnek időben. Ha mégis csúszás van, csak egy kedves emlékeztető üzenet tőled, és másnapra a számládon a pénz. Ugyanez igaz a felnőtt sportolókra, vendégekre is. Ha egyszerűbben fizethetnek, kisebb eséllyel csúsznak, így kevesebb lesz a kintlévőséged, márpedig a likviditás nagyon fontos, hogy fenntarthasd a klubodat!

2. Ha a vendégeid csak érvényes jeggyel vagy bérlettel jelentkezhetnek be órára, akkor az online fizetéssel két legyet ütsz egy csapásra: éppen bejelentkezne, és nincs bérlete, akkor gyorsan meg is veheti ugyanabban a rendszerben. Így nyersz egy elégedett vendéget, mert nem csúszott le a kinézett óráról, és nem estél el a bevételtől, sőt tartozás sem keletkezett.

3. Te is kp-ban gyűjtöd még a tagdíjakat? Mennyi idődet veszi el a készpénzes befizetések adminisztrációja, összeszámoltad már valaha? Kollegám mesélte, hogy van olyan ismerőse, aki még mindig ezt teszi minden hónapban, majd szépen bebumlizik az egyesület pénztárosához, és elszámolnak… Minden egyes hónapban. Tengernyi elpocsékolt idő, amit sokkal hasznosabban is eltölthetnél, pl. új játékos edzésmódszerek kidolgozásával, a klubod fejlesztésével, esetleg hozzá is csaphatnád a szabadidődhöz.

4. Azt már több cikkünkben is olvashattad, hogy milyen előnyökkel jár az automatizáció. Az időmegtakarítás mellett az sem utolsó szempont, hogy az online fizetés bevezetésével a teljes folyamat automatikussá válik: kiválasztható a bérlet/tagdíj típusa, majd kosárba helyezés, bankkártyás vagy virtuális pénztárcás fizetés után a bérlet a vendégé, megy a köszönettel egybegyúrt visszaigazolás e-mailen, a pénz pedig megérkezik a számládra, a tranzakció dokumentálva. Mindezt úgy, hogy egy pillanatot sem kellett vele foglalkoznod, hiszen a teljes folyamatot kezelte a klubmenedzsment rendszered, amíg te a szakmai munkával foglalkozhattál, vagy éppen a családoddal kirándultál hétvégén.

Meggyőzött, vagy még mindig kérdések hada kavarog a fejedben? Kifizetődik? Tudom majd kezelni? Segít valaki az indulásnál?
Már hogyne segítenénk! Írj nekünk a hello@motibro.com címre, hogy megválaszoljuk kérdéseidet. Együtt kiderítjük:, A te klubod is készen áll-e az online fizetés bevezetésére?

Ha érdeklődsz a téma részletei iránt:
1. https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/online-vasarlas-a-futarnak-is-bankkartyaval-fizetnenek.597896.html
2. https://newsroom.mastercard.com/eu/hu/press-releases/egyre-nepszerubbek-a-keszpenzmentes-fizetesi-megoldasok/
3. https://www.portfolio.hu/uzlet/20180321/valosagos-bankkartyabomba-robbant-magyarorszagon-280088
4. https://www.portfolio.hu/uzlet/20180815/nehany-evuk-van-a-magyar-boltoknak-keszulniuk-kell-a-sokkolo-valtozasra-294824
5. https://hu.wikipedia.org/wiki/Gener%C3%A1ci%C3%B3s_marketing

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!