Sportklub és a spórolás? Avagy hogyan toborozz új vendégeket edzéseidre költségkímélően

Sportklub és a spórolás? Avagy hogyan toborozz új vendégeket edzéseidre költségkímélően

1920 1152 Huncsik Péter

Temérdek olyan ember van, akik rendszeresen sportolnak, szeretnek új helyeket kipróbálni, érdeklődnek a sportod iránt, de nem találnak el hozzád. Vajon miért? Mert a költségtudatosság egyre inkább jelen van a hétköznapokban, és sokan próbálnak különböző módszerekkel a kiadásaikon csökkenteni, de van egy minőségi elvárásuk, amelyből nem szívesen adnak alább. Tehát keresik a jó ár-érték arányú lehetőségeket a szabadidejük eltöltése kapcsán, így a sportolás terén is.

Alábbiakban 3 olyan lehetőséget fejtünk ki, amellyel szeretnénk segíteni, hogy elérd a célközönséged fent leírt csoportját is, mindezt számodra is költséghatékonyan.

1.) Sportbérletek: légy te is kártyaelfogadó

Mára már hazánkban is egyre többféle kombinált kedvezménykártya létezik, amellyel a tagok valódi megtakarítást érhetnek el az elfogadóhelyeknél való vásárláskor, a szolgáltatók pedig több vásárlót érnek el, így mindkét fél jól jár. Hasonló elven működnek a kombinált sportbérletek is, amelyek egy havi fix összegért számtalan lehetőséget nyújtanak a kártyabirtokosnak, az elfogadóhelyek pedig azokat a vendégeket is elérik, akik kizárólag a kártya által biztosított helyeken sportolnak.

A következőkben két itthon elérhető sportbérlet opciót mutatunk be, amelyek esetében bármely sportklub vagy edző csatlakozhat az elfogadók köréhez.

Sportkártya

A Sportkártya egy kombinált sportbérlet, amellyel különböző sportklubokat, mozgásstúdiókat és edzőtermeket látogathatnak a Sportkártya felhasználók. A célcsoportodnak egy olyan jelentős részét érheted el extra marketing költség nélkül, akiket eddig nem, hiszen amellett, hogy céges juttatásként is adható, bármely magánszemély is előfizethet a kártyára.

Az elfogadóhelyek a szabadidős sportok széles spektrumán mozognak, a fitnesz és funkcionális termektől a harcművészeti klubokon át a jógastúdióig minden megtalálható.

A kártyatulajdonosok 5 előfizetői csomagból választhatnak. Klubvezetőként vagy edzőként eldöntheted, mely csomagokkal melyik típusú edzéseidet lehet látogatni, illetve meghatározol-e extra költséget a Sportkártyával érkezőknek, például az eszközhasználatért.

A szerződéskötésnek anyagi feltétele nincs, azaz a szolgáltató nem kér sem csatlakozási díjat, sem éves jutalékot.

ALL YOU CAN MOVE SportPass

Az ALL YOU CAN MOVE sportkártya és program egyben, amelyet kifejezetten munkáltatóknak találtak ki, hogy maga a sport is a dolgozói juttatások egyik formája lehessen, ezzel hozzájárulva az egészséges életmód terjesztéséhez. A weboldalon található információk szerint itthon közel 1000 munkáltató vezette már be valamilyen formában az AYCM Programot.

6 féle csomag áll rendelkezésre, minél drágább csomagot választ a kártyaigénylő, annál több elfogadóhely közül választhat. Országosan közel 650 elfogadóhellyel működnek együtt összesen.

Az ALL YOU CAN MOVE SportPass magánszemélyeknek nem elérhető, csak a szerződött munkáltatók alkalmazottai tudnak élni a kártya adta lehetőségekkel, viszont ez így is jelentős számú felhasználót jelent. Sőt, a Főkártya mellé Társkártya is igényelhető családtagok számára, ezzel bővül azoknak a köre, akik csak a kártyaelfogadók közül választanak sportolási lehetőséget.

Itt most egy picit megszakítjuk adásunkat. Ha látni szeretnéd, hogy a cikket olvasó szakmabeliek (mert valószínűleg a többség az, aki eljutott idáig) hány %-a gondolkodik hozzád hasonlóan, akkor kérlek, válaszolj:

Kártyaelfogadóként tehát elérheted azokat a potenciális vendégeket, akik csak a sportbérletük adta lehetőségekkel élnek.

Mindkét sportbérlet esetén egyedi megállapodás alapján a kártyaelfogadó klubvezető vagy edző meghatározhatja, hogy mely óráit, edzéseit milyen feltételekkel lehet látogatni a kártyával.

Tegyük fel, hogy új állandó tagok toborzása a cél, akkor érdemes például a kezdő szintű tanfolyamokat vagy csoportos órákat bevonni a megállapodásba, így már akkor „megfoghatjuk” az új résztvevőket, amikor még csak ismerkednek a sportunkkal. Mi taníthatjuk meg az alapokat, és ha sikerélménnyekkel gazdagodnak az első órákon, akkor a továbbiakban is szívesen járnak majd, és állandó tagokká válhatnak. Persze minden sportnál más taktika válhat be, és az éppen aktuális igényeket is figyelembe kell venni (ha éppen a haladó vagy tematikus kurzusokon van kevés vendég, akkor azt vonjuk be a megállapodásba).

A sportbérlet tulajdonosok biztosan az elfogadóhelyek közül választanak, nem fognak „feleslegesen” többet költeni a sportolási lehetőségre, ha már rendelkeznek egy ilyen sokrétű bérlettel.

Érdemes érdeklődni a részletekről, hiszen ez is lehet egy olyan lehetőség, amellyel fellendítheted klubod vagy edzéseid népszerűségét, és a vendégek megtartásának eszközeivel további hűséges vendégeket szerezhetsz klubodnak.

 

2.) Kedvezmények: csak okosan!

Sokan ódzkodnak a kupon és kedvezmény szavak hallatán, pedig mindkettőt lehet ésszel alkalmazni úgy, hogy tényleg a javunkat szolgálják. A kulcsszavak: egyedi és exkluzív. Legalábbis ezt a hatást kell kelteni az érdeklődőben, amikor valamilyen kedvezményes csomaggal vagy kuponakcióval rukkolsz elő akár a saját csatornáidon, akár valamely kuponos oldalon.

Hogy miért is hasznosak ezek az időszakos akciók? Általuk elérheted a bizonytalanokat, akik kedvezményesen szívesen kipróbálnák az edzéseidet, valamint olyan új vendégek is megismerhetnek, akik ajándékba kapták a kedvezményes utalványodat vagy kuponodat. Persze a lemorzsolódás itt is nagyobb lesz, mint azok között, akik direktben a te edzéseidet keresik, de ügyesen megfoghatsz pár új vendéget.

Az alábbiakat azonban tartsd be, hogy ne süljön el visszafelé a vendégszerző aktivitás:

 • ne csépeld el a kedvezményeket, ne legyen egész évben akciód, mert hiteltelenné tesz, és egy idő után nem lesz, aki teljes árat fizet az edzéseidért
 • válassz ki 1-2 olyan kedvezmény típust, amely számodra szimpatikus és kivitelezhető, és ezeket járd körbe, tervezd meg, hogy ne aprózd el az erőforrásaidat
 • legyen exkluzív az ajánlat: szezonálisan egyedi csomagot kínálsz; csak korlátozott ideig vagy egy adott körnek elérhető; valamilyen feltétellel vagy csak bizonyos csatornán juthatnak hozzá
 • használd ki az ajánlás erejét: kínálj olyan kedvezményes lehetőséget, amit automatikusan ajánlani fognak a meglévő és leendő vendégeid, mert mindenki jól jár vele

Egyszerű gyakorlati példa az ajánlás alapú kedvezményre:

 • szervezz egy napos villámakciót egy kezdő kurzusodra vagy workshopodra, hirdesd meg csak Facebook-on, tehát csak ott legyen elérhető
 • kérj kommentben ajánlást páros kedvezményért: minden érdeklődő ajánlja valakinek a lehetőséget (lehet családtag, barátnő, barát, szomszéd, bárki), és ha másodmagával jelentkezik is az eseményre, mindketten 30% kedvezményt kapnak a kurzus árából

Egyszerű, gyors, és könnyen új állandó vendégekre tehetsz szert egy ilyen miniakcióval.

…és akkor jöjjön a mumus: a „kuponozás” nagyon hirtelen lett őrült népszerű itthon pár éve, majd egyre több gagyi oldal és ajánlat jelent meg, így manapság már sokan cikinek érzik a kuponos ajánlatokat. Pedig mind a mai napig nagyon népszerűek, főleg a minőségi ajánlatok.

Ezért érdemes fontolóra venni 1-1 ilyen kuponos részvételt, de csak időszakosan, és mindenképp olyan platformot keressünk, amely kifejezetten sport témában nyújt kedvezményeket (pl. mozduljra.hu/kuponok) vagy törekszik arra, hogy minőségi ajánlatokat kínáljon (mint a Supershop kártyatulajdonosok számára elérhető kuponok: www.superkupon.hu ).

Valamint nézzünk körül, hogy a településünkön milyen nyomtatott helyi újságok és ingyenes információs kiadványok elérhetőek. Kérjünk bátran hirdetési ajánlatot, mert sok esetben ezekben is van lehetőség az edzéseket, a klubot, időnként akár kedvezményes ajánlatokat is hirdetni. Elavultnak tűnik, pedig még mindig rengetegen olvasnak helyi lapokat.

 

3.) Indítsd el a saját sportközösséged

Ha van rá lehetőséged, indíts ingyenes oktatást pár meglévő tanítványod segítségével: tartsatok mondjuk kéthetente-havonta önvédelmi edzést, átmozgató fitness órát vagy bármit, ami a mozgásformátokkal kapcsolatos. Így sokan megismerhetik a klubotokat és a szuper közösségeteket is. Van ennek bármi értelme? Hogyne lenne!

Egyrészt remek lehetőség, hogy segíts olyan embertársaidon, akik nem engedhetik meg maguknak a rendszeres közösségi sportot annak költségei miatt, így ez egyfajta társadalmi szerepvállalás is egyben.

Valamint segíthetsz bevezetni a sportod világába azokat a halogatókat és a bizonytalanokat is, akik nem mernek lecsattogni egy teljesen ismeretlen klubba, és rögtön elmerülni egy új sport rejtelmeiben, hanem szeretnek óvatosan, kötöttségek nélkül belekóstolni az ismeretlenbe. Ők a későbbiekben állandó vendégekké is válhatnak, ha sikerül bevonni őket a közösségbe, és a sport terén is ügyesen teljesítenek.

Egy jelenleg népszerű sportközösségi program a sportoljma.hu, amely segít a sporton keresztül építeni a hagyományos emberi kapcsolatokat, közösségeket, és teret ad bármilyen sportág vagy mozgásforma megismeréséhez.

Ha nemmel válaszoltál, és csak a kapacitáshiány a gond, a MotiBro szoftverünk temérdek időt spórolhat neked az adminisztráció automatizálásával. Ha bővebben is érdekel a téma, akkor tekintsd meg ügyfelünk egy évnyi használat után készített élménybeszámolóját!

A fenti lehetőségek segíthetnek alacsony költségekkel új érdeklődőket hozni edzéseinkre, de mindegyiknek van árnyoldala is – például a nagy mértékű lemorzsolódás-, így minden esetben járjunk el megfontoltan:

 • határozzuk meg a célokat (új klub esetén tagok bevonzása; régi klubnál új tagok toborzása; kezdők vagy haladók becsábítása; új típusú edzés felfuttatása; stb.)
 • a célnak megfelelően válasszunk eszközt a fentiek közül
 • informálódjunk a feltételekről
 • számoljunk költségeket, megtérülést: még ha elsőre jól is hangzik, számunkra veszteséges megállapodást ne kössünk meg
 • saját akciónál tervezzük meg a részleteket (kedvezmény mértéke, kiknek, hol, mennyi ideig elérhető)
 • használd a kommunikációs csatornáidat a lehetőség hirdetésére, pl. a Facebook oldaladon minden esetben informáld a követőidet, hogy itt is kihasználhasd az ajánlás erejét a like-ok és megosztások révén (a sportklubok számára összeállított Facebook kezelési tippjeinket ezen a linken olvashatod).

Vágjunk bele bátran: használjuk a kedvezményes lehetőségeket, de csináljuk okosan! Mindig vonjuk le a konzekvenciát, mi működött és mi nem, hogy a következő akciónk még ütősebb lehessen!

Hozzászólások

  Send this to a friend