Szezonzárás okosan! Több tanítványod lesz szeptembertől, ha erre a 3 egyszerű dologra most odafigyelsz!

Végre itt a nyár! Jöhetnek a táborok, a másfajta pörgés, meg persze valamennyi pihenés is. Egyúttal itt az idő leporolni a terveinket, amiket csak részben valósítottunk meg, és kicsit felturbózva őket készülni a szeptemberi kezdésre, hogy akkor újult erővel magasabb szintre tudjuk emelni a klub működését. Kulcskérdés a létszám, hogy hány tanítvány érkezik majd újonnan és kiket tudok megtartani a meglévőkből a nyári szünet után is. Három dolgot mindenképpen érdemes ehhez most megtenni. Jó hír, hogy ezek plusz kiadás nélkül is megtehetők!

1) Kérj értékelést a tanítványaidtól MOST!

Talán időnként elfeledkezünk róla, mégis egy klubnak a meglévő vendégköre, az edzésekre járó tanítványok sora egy aranybánya. Ebben a bányában kincseket találhatunk a tervezett további fejlesztésekhez. Belőlük, velük, a segítségükkel tudod a klubodat felturbózni, hogy önfenntartóan, profin működhess hosszú távon is! Mielőtt végleg eltűnnek nyárra, kérdezd meg a véleményüket az elmúlt szezonról egy online kérdőív segítségével!

Miről van szó?

Tudj meg többet a tanítványaidról, kik ők és hogyan érezték magukat mostanában. Ha jobban érted, mit miért gondolnak és főleg csinálnak, akkor tovább maradnak nálad és egy idő múlva jönnek a barátaik is hozzád! Néhány kérdés, amit mindenképpen érdemes feltenni:

  1. milyen céljaid voltak azzal, hogy nálunk gyakoroltál, mozogtál?
  2. hogy látod, miben mennyire fejlődtél az elmúlt 6 hónapban?
  3. miben szeretnél több iránymutatást kapni az oktatótól?
  4. összességében mennyire érezted jól magad nálunk?

Miért érdemes ezt megkérdezni?

Hol lesz ez segítség a klub felturbózásában? Egyrészt a kapott válaszokból saját magad tanulsz és próbálsz változtatni, amin kell. Mi a fontos a tanítványoknak, mi az, amit szóba sem hoztak? Mennyire tudatosak abban, hogy mit szeretnének elérni? Mennyire csak a társaságért, a jó hangulatért jönnek? Vagy ez mind fontos nekik?

Melyikben erős a klub és mi az, ahol mások jobban csinálják és tudnánk fejlődni, javítani a dolgainkon? A szakmai munka kudarca, ha nem fejlődnek a tanítványok? Vagy a körülmények nem támogatják a fejlődést? Lehet, hogy a szakmai részén túl nagyobb erőt kellene beletenni a meggyőzésükbe, hogy az edző vagy a klubvezető „beszéljen a fejükkel” gyakrabban? Lehet, hogy az edzések közt is jól jönne nekik egy kis biztatás? Adjunk valami teret arra, hogy az edzésen túl is legyen alkalmuk a klubbal és egymással kapcsolatban lenni?

Sok-sok kérdés, és minddel nincs idő foglalkozni, akarom tudni, hogy mi az igazán fontos és akkor azt meg tudom oldani. De tényleg, mi a fontos? – Na, ebben segít a kérdőív, és a válaszok, a maguk száraz tényszerű eredményeivel. És persze azok a tanítványok, akikkel amúgy is gyakran, sokat beszélsz, azok már szezon közben is sok olyasmit mondanak, ami részben válasz a fenti kérdésekre.

A tapasztalat az ugyanakkor, hogy ők is jobban átgondolják, ha egy kérdőívben kérdezed meg őket, és összességében ítélik meg a múlt szezont. Nem is beszélve azokról a tanítványokról, akik újak vagy bizonytalanok, és keveset beszéltél velük konkrétan, személyesen a szezon közben. Az ő véleményük, hogy szerintük mit hogyan lehetne jobban csinálni, ez igazán komoly lehetőség a klubnak a fejlődésre, az ő véleményük valóban aranyat ér!!

Másrészt „kiteheted az ablakba” a begyűjtött véleményeket, főleg ha pozitívak. Tedd fel a honlapodra, a közösségi média oldaladra, tegyél be idézeteket tőlük az általad küldött emailekbe, hírlevelekbe, hogy lássák, mire vagy büszke. Hitelesebb leszel az új tanítványok szemében, az érdeklődők nagyobb bizalommal jönnek hozzád, összességében pedig építed a klub hírnevét.

Ha mondjuk 100 tanítványból csak 30 tölti ki a kérdőívet, akkor is kapsz 30 véleményt a klub és az adott edző eredményességéről, sikeréről. Azért ez nem kevés, ha belegondolsz! Sok plusz infót adhat, ahhoz képest, amit már most is tudsz. A sok jó vélemény igazolja a sikered, kifelé, mások számára láthatóan.

Egy igazoltan sikeres klub pedig másképp tárgyal a jövőbeli üzleti partnereivel, legyen akár terembérlésről vagy táborszervezésről szó, sőt ha ügyesen csinálod, akár a havi tagdíj összegénél is jelentkezik majd az előrelépés! Az elégedett tanítványok pedig visszatérnek, és veled kezdik a következő szezont is! A piszkos anyagiakon túl pedig egyszerűen jobb érzés neked is, az edzőtársaknak is, hogy egy sikeres klub a tiétek, és látjátok, merre tovább.

Hogyan csináld?

Hogyan érheted el a megkérdezéstől várt pozitív hatást? Mondd el az edzésen személyesen, hogy ez neked fontos, mert szeretnéd még jobban csinálni a munkád, a klubot folyamatosan fejleszteni, felfrissíteni a működést. Ajánlj valamilyen gesztusértékű ajándékot a kitöltőknek.

Csodás hatása tud lenni egy apróságnak is (egy póló, egy kulcstartó, egy csuklópánt, egy kitűző stb.), ha ez kézzelfoghatóan kapcsolódik ahhoz az elismeréshez, amivel tartozol azoknak, akik segítik munkádat azzal, hogy kitöltik a kérdőívedet!   A kérdések mögé tehetsz válaszopciókat, ha konkrétan tudod, hogy minek az eldöntésében vársz a tanítványoktól segítséget. Ha ez nem ennyire egyértelmű, nyitva is hagyhatod, hogy mit milyen módon válaszolnak meg.

Mindkét megoldásnak van előnye és hátránya, a legjobb, ha ilyen és olyan megoldást is használsz a kérdőívben, mikor melyiket érzed megfelelőnek. KONKRÉTAN hogy kell ilyen kérdőívet csinálni? A google-nak vannak kiváló ingyenes kérdőívkészítő moduljai. Ha nincs sok időd ezzel bíbelődni, akkor töltsd le segédletünket: 7 pontos útmutató vendégigény feltérképezéshez!

 2) Adj visszajelzést, biztasd a bizonytalanokat!

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a visszajelzés. Nekünk is, ha kapjuk, meg a tanítványoknak is, ha tőlünk kapják. A szezon zárása különösen jó alkalom arra, hogy átgondold, kivel voltál elégedett, ki volt kiemelkedő, illetve kinek milyen jelzésre lenne szüksége ahhoz, hogy fejlődjön. Amit a szezon végén mondasz, azt különösen megjegyzi mindenki, ezért fontos amit csinálsz!

Miről van szó?

Gondold át, hogy kivel hogy álltok, ki hogy haladt a saját útján a fejlődésben! Mindenki megérdemli a figyelmed, de különösen azok, akik nemrégóta járnak hozzád és bizonytalanok a folytatásban. Néhány kérdés, amit ha megfontolsz, érdemi visszajelzést tudsz adni személyesen mindenkinek:

  1. mennyi ideje jár hozzád az illető és milyen heti rendszerességgel?
  2. volt-e visszaesés mostanában az edzésre járásában vagy töretlenül járt végig a szezonban?
  3. a vele együtt kezdett tanítványokhoz képest hogyan ítéled meg az illető fejlődését? Miben jobb másoknál és miben van elmaradva az átlagtól?
  4. mire lenne érdemes felhívnod most a figyelmét, hogy a következő szezonban magasabb minőségi szintre tudd emelni a teljesítményét? Jó ha ő is gondolkodik ezen már a nyáron…

Miért érdemes most visszajelzést adni?

Hol lesz ez segítség a klub felturbózásában? A tanítványok két csoportjára érdemes különösen odafigyelned: azokra, akik nemrég kezdték és lehet, hogy abbahagyják, illetve azokra, akik már járnak egy ideje és lehet, hogy épp kezdenek belefásulni a rutinba, fel kellene őket rázni, különben lemorzsolódnak.

Szóval vannak a kezdők, illetve a még rutintalanok. Velük az a helyzet, hogy sokszor még nincsenek abban a helyzetben, hogy a saját fejlődésük mértékét meg tudják ítélni. Mivel ritkán van az elején látványos fejlődés, a küzdelmes gyakorlásokról nem tudják eldönteni, hogy bénázásuk jeleit lássák benne vagy a szükséges fejlődésbe való befektetésnek tekintsék ezt a kezdeti időszakot.

Na, itt kell az edző, hogy ezt a dilemmát segítsen eldönteni. Mondjál ehhez tényeket, hivatkozz más tanítványokra, tedd teljesen egyértelművé, hogy mit gondolsz róluk és látod-e értelmét, hogy folytassák az új szezonban. Persze a válasz szinte mindig az lesz, hogy igen, folytassák, és ekkor add meg nekik ehhez a biztatást, tényeket, fogódzókat, amiket el tudnak mondani a barátaiknak is, hogy bizonyítsák, igenis fejlődtek, jó úton járnak, ezt és ezt a gyakorlatot már jól megtanulták stb.

A ritka kivétel is előfordul, hogy valakinek nem javaslod a folytatást, akkor erről is jobb őszintének lenni. A másik kritikus csoport azoké, akik már járnak egy ideje és lehet, hogy épp kezdenek belefásulni a rutinba, fel kellene őket rázni, különben lemorzsolódnak. Hívjuk őket lemorzsolódóknak, veszélyeztetetteknek. Náluk az a kihívás, hogy mivel tudod őket felrázni, hogy ne érezzék, hogy ellaposodik a fejlődési útjuk.

Mivel tudod megmutatni nekik, hogy igenis van hova még fejlődni és ezt reálisan el tudják érni a következő szezonban. Lassan érdemes lehet terelgetni őket afelé is, hogy ne csak a fejlődésért való küzdés lehetőségét, kényszerét lássák az újabb szezonban, hanem valahol meg is szerették már a sportot, a rendszeres gyakorlást, lassan életük szerves részévé kezd válni és segíts nekik erre rájönni, hogy megszeressék, kötődjenek a dologhoz.

Hogyan csináld?

Hogyan érheted el a visszajelzéstől várt pozitív hatást? Ez a történet itt valahol arról szól, hogy milyen benyomás alakul ki a tanítványokban rólad és a klubról, azon keresztül, hogy most visszajelzést adsz nekik. Értékelik-e az erőfeszítésedet, a figyelmet, amit tőled kapnak, megértik-e a konkrétumokat is a mondandódban, tudják-e hova kapcsolni, elfogadják-e az igazságot.

Beszélj velük személyesen, ha csak megoldható. Lehet, hogy csak röviden, de mindenképpen személyesen a legjobb. Ha olyan, amit mondanál, akkor négyszemközt, ha jó, ha a dicséretet mások is hallják, akkor akár a többiek előtt is mondhatod! Általában a személyre szóló visszajelzés jobb, mintha a csoport egészének vagy a csoport egy részének címeznéd a mondandódat.

Jó ötlet az is, hogy valamilyen külön „díjat” vagy elismerést is kiossz ilyenkor, mert ez tárgyiasult formája lehet az elismerésnek, amire a tanítványod sokáig fog emlékezni, a barátainak megmutatni, és ez neki is, neked is, a klubnak is csak jó lehet!

Plusz egy javaslat, hogy még hatásosabb legyen: kérd meg a régi tanítványokat, a klub „nagy öregjeit”, hogy egy-egy kritikusabb helyzetű tanítvány esetében ők is erősítsenek rá az általad mondandókra. Ők is tegyenek hozzá valamilyen személyes meglátást, biztassák a kezdőket és a lemorzsolódókat, amíg még nem késő. A csapatban extra erő rejlik ilyenkor!

Mi a következő?

Az értékelés begyűjtése és a visszajelzés adása tehát két eszköz a kezedben a klubod felturbózásához a következő szezonra. A harmadik tippünkről a következő posztunkban fogunk írni. Ha addig is kérdésed van, szeretnél kapcsolatba lépni velünk, írj a hello@motibro.com címünkre üzenj nekünk facebook oldalunkon. Addig is pezsgő készülődést kívánunk a kezdődő nyárra!

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!