Talált, süllyedt! Célozz a Facebookon, ha nyári gyerektábort szerveznél

Jó tett helyébe jót várhatsz! Ha segítesz a mindig elfoglalt szülőknek, és a nyári vakációban kiszabadítod a képernyők bűvöletéből a csemetéjüket, hogy elvidd őket mozogni egy hétre, akkor minimum imába fogják foglalni a nevedet. Ehhez azonban előbb el kell érned őket. Erről fog szólni ez az útmutatónk, aminek segítségével 50 perc alatt elérheted a célod: a „szülőmágneskéntˮ működő Facebook-hirdetésed elindítását.

Miért hirdesd nyári táborodat a Facebookon?

A válasz egyértelmű. Mert a Facebook a felhasználók által önként és dalolva megadott adatoknak köszönhetően – amik a hirdetésed hajszálpontos célzásában segítenek – a világ legkifinomultabb és ennek köszönhetően a Te leghatékonyabb marketingeszközöd is lehet.

Mesterlövész puska, nem golyószóró

A célzott hirdetést az teheti eredményesebbé az egyszerre mindenkihez és gyakran senkihez sem szóló, hagyományos reklámnál, hogy csak azoknak a képernyőjén jelenik meg, akiket valamilyen jellemzőjük alapján előre kiválasztottál. Ez lehet például a szülők vagy gyermekük korcsoportja vagy a sporttáborod helyszínéhez közeli lakóhelyük. Bármi, ami számodra valószínűsíti, hogy tetszhet nekik az ajánlatod.

+1 ok: a Facebookon nem leszel a reklámvakság áldozata

De a pontos célzás mellett van még egy indok, amiért épp ezen a fórumon érdemes hirdetned. Ez pedig a Facebook-hirdetések felépítésével kapcsolatos. Lehet, hogy most elsőre nem jelenik meg a lelki szemeid előtt a minta. És éppen ez a jó benne!

Más reklámokkal szemben ugyanis a Facebook-hirdetés nem okoz kellemetlen törést a felhasználói tapasztalatban, hanem ha úgy állítod be, a célszemély érdeklődési és kapcsolati köre által meghatározott hírfolyamának (majdnem) szerves részeként jelenik meg. Ennek köszönhetően átmegy a radaron. Nem szűri ki a villogó bannereket, bombasztikus ajánlatokat eleve eltakaró, felhasználói „reklámvakság”.

A FACEBOOK-HIRDETÉS ANATÓMIÁJA

Mi a különbség az ismerősök posztjaihoz képest? A bal felső sarokban, a weblapod – vagy az általad szervezett nyári tábor weblapja, vagyis az „érkezőoldalˮ – neve alatt diszkrét, szürke színnel megjelenik az a szó, hogy „Hirdetésˮ.
Vele átellenben, a jobb felső sarokban a célszemély menüt gördíthet le, aminek pontjai között a hirdetés elrejtése és egyéb opciók szerepelnek. Végül egy harmadik különbség a sima bejegyzésekhez képest a jobb alsó sarokban található „akciógombˮ. Ez a cselekvésre való „felhívásˮ (angolul: „call to actionˮ, rövidítve: CTA), amire szeretnénk, hogy a kiszemeltünk kattintson. Mondanivalója: „vedd megˮ; de változatos, rendszerint valamivel finomabb nyelvi formát ölt.

A Facebook-hirdetéseknek ez a jó értelemben vett feltűnésmentessége a gyerekeknek szánt nyári sporttáborunk meghirdetésében is hasznunkra lesz. A hangoskodást ugyanis az emberek már régóta meg se hallják: immunisak lettek rá. Ezzel szemben a hatékony reklám nem tukmálós, hanem pontosan eltalálja az célszemélyed mindennapi tapasztalatába beágyazott igényt.

Hol landol az érdeklődő?

Néha érdemes a dolgokat nem az elején, hanem egyenesen a célnál kezdeni. Ez esetben az érkezőoldalnál (landing page), ahova a Facebook-hirdetésed hozni fogja az érdeklődőket, a forgalmat. A gyerektábort népszerűsítő weblapodat nem kell nagyon megbonyolítanod, de mindenképpen adj kimerítő tájékoztatás a program minden részletéről – hiszen a szülők számára a legfontosabb a gyermekük biztonsága –, és írj lelkesedést keltően előnyeiről, várható hasznáról.

Mit nyer a gyerek, ha eljön a nyári táborodba? És: „mit nyer a szülő?ˮ Elvégre ő fizet. (Ennek az összekacsintós megválaszolásával persze csak csínján, finom humorral, nehogy cinikusnak tűnj!) Ha mindez megvan, és jól látható akciógombot is „varrtál” az érkezőoldalra, a szülőktől bekérendő adatok kezelése kapcsán érdemes elolvasnod ezt a cikkünket is.

Csak semmi álszerénység – készítsd el a klubod rajongói oldalát!

A Facebook „Hirdetéskezelőˮ nevű felületén érdemes kezdened a gyerektábor meghirdetését. Tudnod kell, hogy a Facebook ezt az egész hadműveletünket „kampánynakˮ nevezi, és rögtön segít is a célszerű tervezésben azzal, hogy rákérdez a konkrét marketingcélodra. Alatta a „Hirdetéssorozatˮ menüpontot találod, ahol a hirdetésed és a célközönség típusát választhatod ki. Végül a „Hirdetésˮ menüpont alatt formázhatod meg magát a remekművet.

Mivel a Facebook-játékszabályok szerint cégként hirdethetsz, először úgynevezett „Rajongói oldaltˮ kell létrehoznod magadnak, ha még nincs ilyened. Ehhez a Facebook „Oldal létrehozásaˮ nevű lapján a „Helyi vállalkozás vagy helyˮ gombra érdemes kattintanod, és ott kiválasztanod a kategóriádat: „Sport és szabadidőˮ – vagy azt, ami a legjobban illik rád. A többi kitöltendő rovaton simán végigvezet a Facebook.

Rajongói oldal, amiért rajongani lehet

Nemcsak a Facebook-hirdetés, hanem a fentebb említett érkezőoldal (landing page) és az itt tárgyalt Facebook „Rajongói oldaladˮ esetében is fontos a finomra hangolás, amihez mindvégig a célcsoportodat kell szem előtt tartanod.

(Főként) milyen városból vinnéd táborozni a gyerekeket, és milyen korosztályú szülőkkel szeretnéd felvenni a kapcsolatot? A szülői korosztályt ki kell logikáznod – amennyire lehet – a táborodba várt gyerekek életkora alapján! Érdeklődési köröd megadásánál értelemszerűen minél inkább az ideális célszemélyhez kell hasonulnod. Hiszen a mondás szerint „hasonló hasonlónak örülˮ – a Facebookon is. Ami a teendők vizuális részét illeti, az előre elkészített fényképek (stock fotók) „konzervmegoldásaˮ helyett törekedj inkább a személyes hitelességre! A valóban Téged képviselő képi anyagot esetleg felturbózhatod a canva.com segítségével.

Miután megvannak a képek, amiken pl. a nyári napfényben ragyogó helyszín vagy az önfeledten szórakozó tanítványaid láthatók, következhet a borítóképed alatt jobb oldalon a „Gomb beállításaˮ. Ez épp az a bizonyos cselekvésre való „felhívásˮ (CTA), amiről az előbb már beszéltünk, csak itt magyarul (megnyomható) „gombnakˮ nevezik. Az előre megadott szövegek közül választhatod a „Kapcsolatfelvételˮ-t, és irányíthatod az érdeklődőket a táborod programját részletező érkezőoldalra (landing page-re) vagy a veled való közvetlen kapcsolatfelvételre.

Indítsd a szülőmágnes Facebook-hirdetést!

Ha mindez megvan, akkor következhet a hirdetés beállítása a „Hirdetéskezelőˮ oldalon. Ha marketingcélra használod a Facebookot – amihez maga a közösségi fórum remek útmutatót kínál –, akkor a klasszikus (és jól bevált) megközelítés az, hogy a saját weblapodra, konkrétabban pedig a nyári tábor érkezőoldalára (landing page-ére) „tereldˮ az érdeklődőket. Hiszen ott Te uralod a terepet, nem kell plusz hirdetési díjat fizetned, és a saját szád íze szerint alakíthatod, hogy miként jelensz meg. Ezért azt javaslom, hogy a weblapod, illetve az alkalmi érkezőoldal linkjét add meg a kampányod célpontjául.

Miért szűkítsd a célpiacod?

Látszólag az óceánban könnyebb a halászat – csakhogy nem minden hal, ami az óceánban úszik. Magyarán: csak látszólag eredményes stratégia az, ha a lehető legszélesebb célpiacra veted ki hálódat, mert a túl széles merítéssel nem fogsz több valóban értékes ügyfelet, érdeklődőt. Ezért a „Hirdetéssorozatˮ menüpont alatt, amikor az elején kiválasztod a célközönségedet, kövesd „a kevesebb többˮ elvet.

Ökölszabályként azt tanácsolom, hogy ne menj 10 000 személy fölé, és próbálkozhatsz például azzal, hogy a fiatal – mondjuk 25 és 45 év közötti – anyákat célzod meg,. Hiszen ők a gyereket érintő családi döntéshozatalban úgyis megkerülhetetlenek. Hát akkor miért ne kezdenénk eleve velük a meggyőzést?!

Költségvetési megfontolások

Ami a költségkeretet illeti, kezdetnek itt is „merjünk kicsik lenniˮ, és válasszuk a minimumot! Mivel a nyár még messze, időtartamnak az 1 hónapos ütemezés pont megfelelő lesz. A fontos az, hogy a beállításoknál azt a lehetőséget válaszd, hogy a tényleges kattintásokért fizess (angolul: „cost per clickˮ, rövidítve: CPC), vagyis ne a puszta nézettség nyomán, hanem csak akkor költs pénzt a kampányodra, ha valaki rákattintott a hirdetésedre. Elvégre elsősorban nem boldog-boldogtalannak akarod mutogatni a hirdetésed, hanem a tábort leíró weblapodra szeretnéd vinni az érdeklődőket. Egyébként a beállításokat nem érdemes túl sokat piszkálni, kezdetnek maradhatsz minél közelebb az előértelmezett opciókhoz.

KAPCSOLÓDÓ ÖSSZEFOGLALÓNK:

13 INGYENES ESZKÖZ FACEBOOK OLDALAD ÜZEMELTETÉSÉHEZ

Segédletek TARTALMAK megalkotásához

Ingyenes SZERKESZTÉSI eszközök

VERSENYTÁRS figyelés


Külcsín oké. De hogy áll a belbecs?

Avagy: a hirdetésed tartalma. A személyes és hiteles, saját képről mondottak itt is érvényesek. Ami a szöveget illeti: csak egyszerűen (és nagyszerűen)! Főcímed ne csak figyelemfelkeltő legyen, hanem pontos is: közölje első látásra a célszeméllyel, hogy kicsoda vagy, a leírásban pedig a szülő szemszögéből írhatsz néhány szót a nyári sporttáborod előnyeiről. Ezt a rövid szöveget a szavahihetőséged és az anyai szívnek oly kedves biztonság, megbízhatóság alátámasztása céljából néhány adattal, ügyfélelégedettségi infóval is alátámaszthatod (ha maradt még helyed).

Felhívásnak azt ajánlom, hogy a „További információˮ gombot válaszd, mert a statisztikái általában ennek a legjobbak. Nem erőltet semmit, de kimondottan lehetőséget kínál az ajánlatod iránti érdeklődésre.

Hogy ne költs feleslegesen olyan kattintásokért, amikből nem lesz jelentkeződ, a hirdetésedben is elrejthetsz konkrétabb infókat azzal a céllal, hogy a jól belőtt célközönségednek is csak a kimondottan legesélyesebb része reagáljon. Hol lesz a tábor? Mettől meddig? Mennyire vagytok rugalmasak? Ha utalsz ezekre a részletekre, ezzel kiszűrheted a csak „bámészkodókat”, és nem veszítesz pénzt.

Dióhéjban ennyi. Kattintgass nyugodtan, hiszen kezdetnek nem fektettünk be nagyobb összeget, mint a tanulópénzt, és mindezt csak csinálva lehet elsajátítani!

Te miért szerveznél nyári sporttábort gyerekeknek?

Fejfájásmentes tábormenedzsment a MotiBro extra funkcióval

Egyre erősebb trend az elfoglalt szülők körében a mindennapos ügyeik online intézése. Mert hát kinek van ideje napközben ismeretlen számokat hívogatni a nyári tábor miatt?! Felveszik vagy csak kicsöng, aztán meg úgyis le kell levelezni, vissza kell igazolni mindent…

A lényeg a Te szempontodból az, hogy a táborszervezés nem áll meg a Facebook-hirdetés beindításánál. A regisztráció, a fizetések, az étkezés megrendelése és lekövetése stb. is embertpróbáló nyűg tud lenni az ember nyakán.

Sportklubtulajdonosként, edzőként szeretnéd a nyári edzéslátogatás-szám szezonális csökkenése miatt edzőtáborok, nyári táborok vagy napközis táborok szervezésével növelni tanítványaid elköteleződését? Sőt új tanítványokat akarsz ezáltal szerezni, hogy a kieső bevételedet pótold?

Ha igen, akkor van egy jó ajánlatunk számodra a napi online klubmenedzsment mellé: a MotiBro online tábormenedzsment extra funkciója!

Kíváncsi vagy rá, miként érheted el, hogy kevesebb időd menjen rá a klubod apró-cseprő ügyeinek intézésére? Ráadásul szeretnéd minimálisra csökkenteni a macerát a táborszervezéssel is?

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!