Több új tanítványt minden hónapban! Na de hogyan? [infografika]

Az új tanítvány hozza egy harcművész klubba a megújulás lehetőségét, és a megerősödés, a növekedés lehetőségét. Hogyan növekedhet a tanítványok száma? Hogyan lesz több új tanítványod már most szeptembertől?

Kinek ajánljuk, hogyan célszerű olvasni?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 24 lehetőséget, amelyek nem elsősorban pénzköltésen keresztül hozhatnak új tanítványt a klubodhoz. Ha rutinos klubvezető vagy, akkor már ezek közül többet kipróbáltál vagy alkalmazol jelenleg is, míg lehet köztük 2-3 olyan, amelyet még komolyan nem vettél fontolóra. Viszont alkalmas lehet számodra ez az ötletcsokor arra is, hogy a klubodon belül megbeszéljétek a többi edzővel, melyiket milyen módon tudnátok kiaknázni, hogy ténylegesen több tanítványt eredményezzen.

Ha friss klubvezető vagy, vagy eddig az új tanítványok szerzésére nem szántál sok időt és figyelmet, akkor pedig használhatod az alábbiakat kedvcsinálóként, nézd meg, mi az ami különösen érdekes lehet nálad a lentiek közül. Használd egyfajta étlapként, amiben látod, hogy miből választhatsz, ízlés szerint.

Mazsolázhatsz belőle, akár bővítheted is a listát, ha írsz nekünk a végén plusz ötletet vagy megjegyzést az eddigiekről, együtt épül ez a tudásbázis!

A mostani írásunk nem edzésszakmai kérdésekről szól, hanem a közösségépítésről, mert ez a varázsszó a szabadidősportban, amitől, ha szívvel-lélekkel beleveted magad, új tanítvány érkezik, és amitől az tovább is fog maradni nálad.

Persze nem ördöngösségekről van szó, hanem kézenfekvő megoldásokról. Amiért mégsem nyilvánvaló, hogy ezeket mindenki használja, az éppen az, hogy kinek mikor melyik jut eszébe, mennyire alaposan tudja végiggondolni és éppen ott és akkor tud-e vele foglalkozni, amikor annak ideje van.  Van, amit csak iskolakezdéskor lehet csinálni, van amit csak nyáron, klubvezető legyen a talpán aki mindet mindig jókor ér rá nyélbe ütni!

Új tanítványokra éhesen – tanácsok harcművész mestereknek

Ha ezt az összefoglalónkat olvasod, biztosan tudatosult már benned, hogy magától nem jön új tanítvány, illetve az évek során egyre kevesebb, ha aktívan nem teszel érte, hogy jöjjenek. Sőt, biztosan megvannak a magad módszerei, hogy mivel hozol újabb tanítványokat a klubodba. Már csak azért is, hogy a lemorzsolódást ellensúlyozd.

Akárhogy is, többet szeretnél. Megjött az étvágyad, hogy még több tanítványod legyen!

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Innentől olyan ez, mint ha egy jó étterem végre azt kínálná neked, amit mindig is szerettél, de nem jutottál hozzá. A kedvenc főztöd, amit kínálunk, csak találd meg az ízlésednek való fogást, olvasd el a javaslatainkat figyelmesen.

Nos, ha már az étvágyad megvan, lássuk a menüt, amit kínálunk:

  1. előétel: gondold át, szedd össze, hogyan csapj hírverést, hol, hogyan, milyen eszközökkel jelenhetsz meg. Ezt a fogást hívjuk úgy, hogy ALKALMAK.
  2. főétel: készítsd el a tartalmat és vértezd fel magad fortélyokkal, hogy a nagy energiákkal megszült eseményed, aktivitásod meghozza a kívánt eredményt. E mesteri forgás neve: FOLYAMAT.

A két fogás együtt, tehát az ALKALMAK és a FOLYAMAT együttese pedig a klubod MEGJELENÉSI TERVE lesz. Nem is olyan bonyolult, mint sokszor látszik, és kipróbált lépésekből tudsz építkezni.

Kinek-kinek a megfelelő megoldást!

Látni fogod, mint minden jó menü, ez is választási lehetőséget kínál, hogy a vérmérsékletednek, klubfilozófiádnak megfelelő megoldást tudd alkalmazni.

Jó hír: ez a menü nem drága, azaz a klubod számára nem jár jelentős anyagi vállalásokkal, ha megcsinálod a kedvenc megoldásodat. Kis költséggel is mehet, a lényeg nem a sok pénz elszórása, hanem hogy a klubod hírnevét, ismertségét következetesen építsed, értéket adj a közösségnek, ahonnan a tanítványaidat toborzod.

És ami ennél is több: nem egyszerűen odaadjuk a menü receptjét, de megmutatjuk, hogyan tudod saját szád ízére főzni az ételt! Szóval ne vedd szentírásnak a legjobb gyakorlatokat, amiket bemutatunk, hanem bővítsd saját ötleteid, lehetőségeid alapján az ALKALMAK listáját, adj hozzá a lépésekhez határidőket, időpontokat, helyszíneket, alakítsd ki ezáltal a saját FOLYAMAT elképzelésed, és rendezd az egészet logikusan, hogy jól követhető legyen.

Ezzel meglesz a saját, testre szabott, általad megálmodott éves MEGJELENÉSI TERVED.

1. Adj a helyi közösségnek esélyt, hogy testközelből megismerjenek!

Hogyan csináljam a megjelenést?

Mint a fenti infografikánkon láthatod, 8 irány van, ami a tapasztalatok szerint jó lehetőség általában arra, hogy közelebb kerülj a helyi közösségekhez. Persze hogy nálad éppen melyik mennyire releváns, az sok mindentől függ, aminek érdemes utánajárni, megfontolni.

A felsorolt 8 lehetőség közül most egyet nézzünk meg részletesebben.

Egy opció: jelenj meg a klub képviseletében a helyi közösségi eseményeken, fesztiválokon, családi napokon, ünnepi mulatságokon, vásárokon.

Nézzük a FOLYAMAT lépéseit:

  1. Először térképezd fel, milyen közösségi programok, sportnapok, kulturális fesztiválok, helyi intézmények nyilvános programjai lesznek a klubod 10 km-es sugarában a következő 6-12 hónapban.
  2. Vedd fel velük a kapcsolatot, ennek során keress kapcsolódási pontokat az adott esemény céljával, küldetésével, illetve konkrétan személyes kapcsolatot a szervezőkkel.
  3. Ha sikerült megteremteni erre a lehetőséget, mutasd be klubodat, mit értél el eddig, milyen más eseményekhez tudtál értékesen kapcsolódni (referenciák). Jó, ha vannak fotók, videók, bármi, amitől a szervezők azt fogják érezni, nem zsákbamacskát vesznek veled.
  4. Az eseményen aztán, annak jellegétől függően, tarts rövid bemutatót és/vagy tarts fenn saját kiállító pultot, ahol megtalál téged, akit érdekel a harcművészet, csak sosem vette rá magát, hogy benézzen egy edzésre.
  5. Az eseményen való megjelenésed tervezd úgy, hogy vigyél magaddal valami ajándékot, egy érdekes olvasmányt, egy a sportra jellemző kiegészítőt, bármi apróságot, amit oda tudsz adni az érdeklődőknek, főleg, ha komoly annyira a szándékuk, hogy megadják neked az elérhetőségüket, hogy később tudd őket keresni.

Ebből tényleg lesz új tanítványom?

Min múlik a siker, hogy az eseményen való részvételed sikerrel tudod-e új tanítványok megszólítására használni? Néhány általános tipp, hogy mire érdemes odafigyelned:

  1. Jól válaszd ki az eseményt – minél pontosabban azokra az emberekre számíthatsz az eseményen, akik reálisan tanítványaid lehetnek, annál jobb lesz az időráfordításod eredményessége. Nyugdíjas rendezvényen nem biztos, hogy jó ötlet a kick-box bemutató…
  2. Milyen a rendezvény szervezőjének felkészültsége, nyitottsága? A legtöbb rendezvényt egy 1-5 fős szervezőgárda irányít, és az ő személyiségük, hozzáállásuk, az újdonságok kipróbálására való nyitottságuk alapvetően meghatározza, hogy milyen módon fogsz tudni velük együttműködni. Ha találsz egy szervezőt, akivel jól tudtok dolgozni, az nagy kincs, becsüld meg és járj hozzá vissza rendszeresen újabb ötletekkel!
  3. Hogyan mutatod be a klubod, mennyire szabod az adott esemény stílusához, az ott megjelentek érdeklődéséhez a megjelenésedet? Ha a „szokásos” bemutatót tartod, függetlenül attól, hogy mikor kihez mész, akkor nagyon eltérő eredményre számíthatsz, attól függően, hogy mennyire „értik”a látogatók, amit ajánlasz. Például egy harcművész klubnál kérdés, hogy a mozgás technikai összetettségére, kifinomultságára, a fizikai edzettségre és erőre, a szocializációs, nevelési hatására vagy a filozófiai hátterére, fejlett kultúrájára érdemes-e kihegyezned a bemutatót. Nem arról van szó, hogy csinálj fából vaskarikát és úgy mutatkozz be, amilyen nem vagy, hanem arról, hogy mit hangsúlyozol elsősorban. Ne feledd: amilyennek mutatod magad, olyan embereket fogsz magadhoz vonzani.
  4. Figyelj az emberi részletekre, apró figyelmességekre, mert sok szubjektív szemponton múlik, hogy ki mikor dönt arról, hogy a tanítványod legyen, illetve mennyire ragaszkodik majd hozzád. Tippek: fogj kezet minden érdeklődővel és nagyon figyelj a keresztnevére. Beszélgetés közben többször szólítsd a nevén, akkor érzi, hogy komolyan veszed őt és ő is komolyan fog venni téged.
  5. Ismerd meg, kivel állsz szemben! Próbáld 2-3 rövid kérdéssel feltérképezni, hogy a nálad kínált lehetőségek számos oldala közül főleg mi érdekli őt, min múlik, hogy tanítványod lesz-e vagy sem. Tehát hogy elsősorban az egészségéért szeretne tenni valamit, önvédelemre szeretné használni tudását, a barátaival szeretne egy jó közös programot vagy csak beleszeretett a sportág kultúrájába egy-egy nagy név hatására? Próbáld megtudni a hangsúlyokat és erősíts rá arra, amit ő fontosnak érez.
  6. Hogy búcsúzol el tőle? Az elköszönésnél még egyszer szólítsd nevén, adj neki valami kézzel fogható emléket, ajándéktárgyat, az elérhetőségedet és mindenképpen írd fel az ő elérhetőségét. Ha komolyan felkeltetted az érdeklődését, meg fogja adni minimum a nevét és az emailjét, esetleg mobilszámát.
  7. Tervezd meg az esemény utáni kapcsolatotokat. Lehet, hogy jó élménnyel ment haza az eseményen történt találkozásotokról, de ha begyűjtötted az elérhetőségét, akkor keresd meg 2-3 napon belül egy emaillel, amiben küldj neki érdekességeket a klubodról, a sportágról, a hasznokról, amivel jár, ha hozzátok fog csatlakozni. Egy-egy videó linkje, fotógaléria is sokat segíthet. Javasolj neki konkrét időpontot, amikor szívesen látod egy bemutatkozó edzésen, akár nézőként, akár kezdő tanítványként. Ajánlj fel neki egy egyszeri ajándékot vagy kedvezményt, hogy megkönnyítsd a döntését!
  8. Az első edzésen, amikor az újonc megjelenik nálatok, jelölj ki a számára egy mentort, aki már az adott edzés végén odamegy hozzá bemutatkozni, és felajánlja segítségét. Tapasztalat szerint az új tanítvány sokszor szégyenlős minden apró kérdéssel a mesterhez fordulni, de egy picit tapasztaltabb edzőtárs felé könnyebben megfogalmazza, hogy min töri a fejét, min fog múlni nála, hogy visszajön-e a következő edzésre vagy sem… A lojálisabb tanítványaid biztosan megértik, hogy ez a mentor szerep milyen fontos és segítenek neked ebben.

Ez már persze átvezet minket arra, hogy hogyan is tartsd meg az új tanítványaid, ami egy külön téma.

2. Alakítsd partnereddé a helyi iskolát, hogy válj az iskola kultúrája részévé!

Hogyan csináljam a megjelenést?

Az infografikánkon a második körben találod az iskolával kapcsolatos 8 tippünket, hogy hogyan tudnál közelebb kerülni a helyi iskolához. Nézd meg, nálad melyik lehet jó irány, amiből sokat ki tudnál hozni. Az iskolákkal együtt dolgozva érdemes évről-évre új megoldásokkal előállni, hogy izgalmas, innovatív klubként lássanak téged.

A felsorolt 8 lehetőség közül egyre hívjuk most fel különösen a figyelmet.

Az opció: Indíts kurzust szülőknek – párhuzamos idősávban, amíg a gyerek az edzésen van, ne várjon a szülő hiába!

Nézzük a FOLYAMAT lépéseit:

  1. Kérdezz utána, melyik gyerek melyik iskolába jár a gyerekcsoportod tanítványai közül. Ahol többen is egy iskolába járnak, belőlük tudod először kiépíteni az alapot az iskolával való jobb kapcsolathoz.
  2. Beszélgess a szülőkkel, ismerd meg, mit gondolnak a gyerek edzéseiről, annak céljáról, mennyire támogatják, hogy hozzád járjon a gyermekük.
  3. Találj közös pontokat a beszélgetésekben, amiket érdemes lenne egy-egy közös foglalkozás keretében alaposabban megbeszélni.
  4. Indíts kurzust a szülőknek, amíg a gyerekük az edzésen van, addig ülj le velük külön, és átgondolt módon adj nekik hasznos tanácsokat a gyerekek harcművészeten keresztül való fejlődésének lehetőségeiről, buktatóiról, mit tehetnek a szülők a jobb eredmény érdekében. Nemcsak sportszakmai fejlődésről, de neveltetésről, egy kultúra átadásáról is van szó.
  5. Igény esetén taníts meg a szülőknek is fontos alapokat a sportágból, ha jobban látják, mit csinál a gyermek, akkor erősebb támogatást adnak neki, és tovább fog a gyermek hozzád járni a klubba!
  6. Ha sok gyerek és szülő már régóta jár a klubodba, akkor találd meg a módját, hogy rajtuk keresztül bemutatkozhass az iskola tornatanárának, vagy felelős vezetőjének, hogy a többi iskolásnak is tarthass órákat. A jó tanítványaid és az elégedett szülők lesznek a szövetségeseid, hogy ezt a fontos lépést sikerrel vehesd!

Ebből tényleg lesz új tanítványom?

A fentiek hosszú folyamatnak tűnnek, vajon megéri a macerát és az időráfordítást? Lesz belőle valóban eredmény, több tanítványod a klubban? Néhány általános tipp, hogy mire érdemes odafigyelned:

  1. Nézd meg a csoportodban, hogy kik azok a gyerekek, akik stabilan, rendszeresen járó tanítványnak tűnnek, és figyelnek rájuk a többiek. Velük könnyebben tudod majd a céljaid elérni, mint a bizonytalanokkal. Az is szempont, hogy melyik iskolába járnak és a szüleikkel mennyire tudod megtalálni a közös hangot. Tégy próbát: írj a szülőnek, hogy szívesen beszélnél vele 10-15 percet valamelyik edzés után a gyerek fejlődésével kapcsolatosan. Kiderül, ki hogy reagál, ki viselkedik partnerként veled.
  2. Ha sikerült a csoport magját képező gyerekek szüleivel külön-külön beszélned, tudatosan törekedj arra, hogy a közös témát megtaláld. Tippek közös témákra, a tapasztalatok alapján:

a) a gyermek fizikai fejlődése és a harcművészet kapcsolata,
b) a gyermek csoportbeli viselkedése és ennek fejlesztési lehetőségei,
c) a gyerek gondolkodásának fejlesztése a harcművészet szellemi hátterének felhasználásával,
d) az önvédelem eszközeinek elsajátítása,
e) táplálkozási és életviteli jó tanácsok, illetve
f)  az esetleges versenyzési lehetőségek.

  Persze más dolgok is előjöhetnek, légy nyitott az új felismerésekre.

3. Szervezz egy közös beszélgetést a szülőkkel azokról a témákról, amit közös témaként felismertél. Ez kezdetben legyen egy alkalom valamelyik gyerekedzés idejében (persze ha meg tudod oldani, hogy addig a gyerekekkel más foglalkozik). Meglátod, ha jól alakul a beszélgetés, nyitottak lesznek a szülők, hogy egy későbbi alkalommal folytassátok, akár ugyanazt a témát akár további témákkal.

4. Meg fogják érteni a szülők, hogy ha először csak meghallgatják tőled a mondandódat, aztán megnézik, amint bemutatót tartasz néhány gyakorlatból, hogy érdemes nekik is a legalapvetőbb dolgokat elsajátítani, hogy jobban tudják segíteni a gyermeküket. Kevés szülő mond erre nemet, ha megfelelő előkészítés után kérdezel rá nála. Aztán már nyert ügyed van, mert kis szerencsével a szülők többsége megszereti ezt a „szülő kurzust”.

5. A siker titka itt, hogy a szülők érezni fogják a sok figyelmet, amit tőled kapnak, személyükben, illetve gyermekük felé. Ezt értékelik, mert komolyan veszed őket, és ők is egyre komolyabban veszik majd a klubot, téged, és amit mondasz, tanítasz nekik.

6. Egy gyakori kérdés: milyen díjat kérjél a szülőktől a speciális kurzusért. A kezdeti beszélgetések nyilván nem arról szólnak, hogy pénzt kérhess tőlük. Viszont ha az első 2-3 közös beszélgetés, óra alkalmával látod, hogy komolyodik a szándékuk, érdemes formálisabbra váltani a szülő kurzus kereteit, és egy szerény, de nem elhanyagolható díjat kérni tőlük a részvételért. Ezzel nem az a célod, hogy ebből a kurzusból gazdagodj meg, inkább a költségekhez való hozzájárulásként kéred tőlük. Ezt meg fogják érteni, világos logika neked is, nekik is.

7. Az iskola megszólítása a szülőkön és a gyermekeiken keresztül innentől kezdve sokkal egyszerűbb lesz, mintha direktben, ismeretlenül próbálkoznál. A szülői értekezletek egyikén, ha több szülő együtt odamegy az osztályfőnökhöz, illetve rajta keresztül a tornatanárhoz vagy az igazgatóhelyetteshez, akkor hitelesen tudják képviselni, hogy komoly oktató és klub vagy, aki értéket adsz a gyerekeknek. Ha formális testnevelés órát nyilván nem is tarthatsz innentől az iskolában, de jó szívvel fogják ajánlani az érdeklődő társaknak a tanárok, a diákok és a szülők is, a kurzusaidra való jelentkezést. Bekerülsz a köztudatba, az iskolai kultúra része lesz, hogy sokan közülük hozzád járnak. Ha minden klappol, érezni is lehet majd a jobb nevelést azokon a gyerekeken, akik nálad is tanulnak, nemcsak gyakorlatokat, de emberi viselkedési normákat, kultúrát is.

3. Legyen a saját klubod egy nyüzsgő harcművész szabadidőközpont

Hogyan csináljam a megjelenést?

A végére hagytuk, de persze sokszor ezzel érdemes kezdeni: a saját portád rendbe tételével. Itt is megfogalmaztunk 8 tippet, hogy miként alakíthatod a klubodat egy gyakorlótérből egy profin működő harcművész szabadidőközponttá. Melyiket csinálod már ezek közül, illetve melyikből tudnál még többet kihozni? Érdemes újragondolni, ebben most segítünk.

A felsorolt 8 lehetőség közül eggyel kapcsolatban most részletesen is írunk.

Az opció: Ünnepeljétek meg az övvizsgát! Biztosíts személyre szóló, vizuálisan kimunkált emléklapot, amit a tanítvány lefotózhat, és online is megoszthat ismerőseivel.

Nézzük a FOLYAMAT lépéseit:

  1. Adott, hogy éppen melyik klubtagod tett le sikeres vizsgát, és ha ez az egyik első övvizsga az életében, akkor valószínűleg izgatottan várja, mit von maga után az eredmény. Nyilván lehet, hogy látta már, mások esetében hogyan ment a ceremónia, de a sajátja az mégis más, legalábbis így érzi mindenki. Add meg a módját, hogy ezt az érzést meg tudja élni mélyebben, ez a fő célja az ünneplésnek, mert ez igazi megtartó erőt jelent, érzelmi kötődést a klubhoz, a sportághoz, illetve maga a gyakorlás folyamatához.
  2. A ceremónia több lépésből állhat. Az első és legfontosabb nyilván az, hogy átadod az emléklapot/oklevelet, és a mester (vagy magas öves tanítványa) leveszi az övet a tanítványról, a mester pedig ráhelyezi a frissen kiharcolt övet a tanítványra. Ez az alap, eddig minden rendben szokott menni.
  3. Kérdés, mit lehetne még hozzátenni, hogy azoknak is érdekes legyen az esemény, akik éppen nem maguk kapják az övet, és ne is menjen el a ceremóniával a szükségesnél több idő, sem az edzés idejének rovására, sem pedig azt követően, amikor a tanítványok már mennének haza. A válasz lényege: találj módot arra, hogy az időtlen értékekre emlékeztesd a csoportot, egyszerű, jól megjegyezhető módon.
  4. Egyrészt olvass fel/mondj el a tanítványoknak egy gondolatot a szakágatok egyik nagy nemzetközi mesterének filozófiájából, üzeneteiből. Ha bevállalod, érdemes megkérdezni valakit, emlékszik-e még arra, amit a legutóbbi ceremónia alkalmával elmondtál (ez a stílusodtól függ, hogy belefér-e).
  5. Másrészt tegyél hozzá egy rövid gondolatot a saját klubod alapelveiből, értékeiből, amit aktuálisnak tartasz, vagy a konkrét tanítvány(ok) eddigi fejlődése, további fejlődési lehetőségei kapcsán, vagy a saját élményeidből megosztva, amit most különösen fontosnak érzel, ott ahol tartasz, tartotok a klubbal.

Ebből tényleg lesz új tanítványom?

Mint oly sokszor, az ördög most is a részletekben rejlik. Nézzük végig, mire érdemes figyelni, hogy ne csak a ceremónia öröme legyen meg, hanem a tevékenységnek legyen új tanítványokban jelentkező eredménye is:

  1. Vállald fel, hogy ez a ceremónia valamennyi időt vesz igénybe. Ezt ne érezze senki sorscsapásnak, hogy erre plusz időt szántok, te sem és a tanítványok sem. Alapvetően rajtad múlik, a többiek hogyan fogják megélni. Éreztesd mindenkivel, hogy ez fontos része a klub kultúrájának és az egyén fejlődésének.
  2. Alapvető, hogy lelassuljon mindenki az ünnepi pillanat hatására, ezt a szokott módon kérd is mindenkitől, hogy megfelelő előkészített legyen a ceremónia a hétköznapon túli értékek felelevenítéséhez.
  3. Az alapító vagy általatok tisztelt nemzetközi nagymester gondolataiból csak röviden idézz, és akkor igazán hatásos, ha tudod valamilyen aktualitáshoz kötni, vagy ahhoz, amit szeretnél, hogy nagyobb teret kapjon a tanítványaid életében a következő időszakban. A konkrétumok persze nyilván az adott harcművészeti ág kultúrkörétől függnek.
  4. Ezek az alkalmak különösen jó lehetőséget adnak, hogy a saját klub kultúrája alakításához fontos dolgokat meg tudd fogalmazni. Élj a lehetőséggel, hogy olyan lényeges alapköveket tegyél le ilyenkor, amire mindig vissza tudsz utalni a későbbiekben.
  5. A legfontosabb viszont a végére maradt: legyen bármilyen emlékezetes is egy ilyen ceremónia, ha nem teszel te és a tanítványaid azért, hogy ennek híre menjen a klub keretein kívül is. Apróság, de kérd meg az érintett tanítványokat, hogy az emléklapot/oklevelet fotózzák le és küldjék el emailben/közösségi médiában az ismerőseiknek.
  6. Külön jó, ha valaki készít 1-2 fotót is a ceremóniáról a mobiljával, hogy ezt szintén ki lehessen küldeni/posztolni. Tapasztalat, hogy a „no comment” jellegű posztolásnál még jobb, ha egy rövid mondatot is írtok hozzá, valamit kiemelve az esemény egyediségéből (Alex első övvizsgája volt, Dóra sokat fejlődött az elmúlt 1 évben, Kornél hozza a tesóját is ezután a klubhoz, vagy bármi ami szerinted őszinte és releváns lehet a közösség számára).
  7. Tedd fel a képeket a honlapra is, nem baj, ha egyre több lesz belőle, legalább látják a klub honlapját először felkeresők, hogy milyen nagy hagyományai vannak már a klubnak. Új kluboknál pedig különösen fontos, hogy látszódjon, hogy elindultatok a jó úton és már vannak elismert eredményeitek.
  8. Ha igazán komolyan veszed, amit csinálsz, akkor pedig évente vagy nagyobb évfordulók alkalmával készíts egy emlékkönyvet, amiben egyebek mellett ezeknek a ceremóniáknak a fotói, megjegyzései is szerepelnek majd.
  9. Még egy tipp profiknak: csinálj facebook-eseményt a vizsgával kapcsolatosan és kérd meg a tanítványokat, szüleiket és barátaikat, hogy jelentkezzenek be. Akik aktívak a közösségi médiában, lelkesen kattintanak az ismerősüket látva  Az esemény előnye, hogy ha valaki visszaigazolta a részvételt, utána megkapja az eseménnyel kapcsolatos üzeneteidet, így fotókat, eredményeket, ami viszi a híredet!

Klubvezetési fortélyok emailben

Ha szeretnél több új vendéget megtartani, okosabban beosztani az idődet, akkor kattints alább

Zárszóként kiemeljük, hogy a harcművészetben két dolog mindenképpen fontos, ez pedig a hagyományok tisztelete, építése, valamint az egyéni és közös fejlődés támogatása, ösztönzése. Ennek szellemében találd meg a helyét a fenti lépések folyamatának.

Kérdésed van? Saját történetet osztanál meg velünk? Írd meg nekünk, és válaszolni fogunk!

Mentsd le magadnak ebook-ban az egész cikket:
Hogyan töltsd meg új vendégekkel sportklubodat hónapról-hónapra?

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

Ez is érdekelhet

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!