Ősszel veled ugyanitt! A TOP 5 legütősebb nyári ügyfélmegtartás tipp

Edzésterv, étrend és motiválás – vagy értékesítés és marketing? Melyikhez kell értsen az az edző, aki valóban megérdemli a nevét? Hát micsoda kérdés! Aki a marketinghez ért, azt marketingesnek hívják. Aki meg az edzéshez, az az edző. Napnál világosabb… De az ügyfélmegtartás néhány fortélyához attól még a legszigorúbban a szakmájuknak élő edzőknek is érteniük kell. Különben a legprofibb sportklub is hamarosan lehúzhatja a redőnyt!

Ezért a blogunkon írtunk Neked a vendégek megtartásának 11 legfőbb titkáról, és ennek kulcsáról, a motiválásról is olvashattál már tudástárunkban. Most a közelgő nyári szezonra való tekintettel – amire köztudottan nem a hegy alatt abrakolva, hanem tavasszal kell kezdeni a felkészülést – ennek a sorozatunknak újabb gyöngyszemét kapod.

Hogyan védekezz az uborkaszezon ellen?

Ahogy megy fel a hőmérőben a higany, úgy apad a tanítványok száma. Ismerős? Hazautaznak az egyetemisták, nyaralni mennek az irodisták. Sokan meg eleve úgy gondolják, hogy nyáron úgyis többet lesznek kint, és inkább a szabadban mozognak az izzasztó edzések helyett. Szóval kb. 1001 oka van annak, hogy sok edzőnek, sportklub tulajnak nem épp ez a kedvenc időszaka. – Szemben például a téli ünnepek utáni napokkal, amikor a kajaorgiák utáni bűntudat és a nemes újévi fogadalmak egyszerre csak megnyitják az ügyélcsapot, úgy január közepén. Na de mi a teendő nyáron? Ahogy Hamlet mondaná: ez itt a kérdés.

Létszámnövelés mindenáron? Tévút!

Amiért a téma egyáltalán fontos: egy (bocs!) marketinges és nem szakmai alapszabály. Jelesül az az elv, miszerint nem az új ügyfelek hajkurászása a legjobb mód arra, hogy edzőként fitt maradj. Hanem a meglévő klienseket kell tudnod megtartani. Mert nagyságrendekkel kisebb erőfeszítés, idő- és pénzbeli befektetés ez, mint folyton új tanítványok után nézni, akikkel ráadásul mindent újra a nulláról vagy a mínusz 1-ről kell kezdened.

Ezért íme 5 bevált tippünk arra, hogy nyáron se hagyjanak el, vagy legalábbis ősszel visszatérjenek Hozzád a vendégek/tanítványok. (Előrebocsátom: szinte mindegyikhez egy kis plusz adminisztrációt kellene vállolnod, de bőven megéri, és a végén erre a problémára is tudok tippet mondani.) Mielőtt azonban belevágnánk, engedj meg egy indiszkrét kérdést, és cserébe látni fogod a kollégák válaszait:

Edzőként a Te időd mennyi részét veszi el az adminisztráció?

1. Jelöld ki minél hamarabb a Célt!

Persze nem kell már az első találkozás előtti bemelegítést azzal kezdened, hogy kitűzöd a hónap végére elérendő fekvőtámaszok számát. De ha a közép- és hosszabb távú edzésterv célokat tartalmaz, akkor a közös erőfeszítés élménye is jobban összekovácsolja a tanítványodat veled. Ráadásul edzői értékedet mutatja, ha a kitűzött célhoz egyre inkább, közösen közeledni tudtok.

Hosszabb szünet esetén, mint amilyen a nyári időszak lehet, a visszaeséstől való félelem motiválóan képes hatni a tanítványaidra, ha egyszer elindultak Veled a jó úton, és közelednek célhoz. Nem utolsósorban bizalomgerjesztő és valódi érték közvetítésére utaló jel a mérhetőség ígérete és a mérés igénye az edző részéről. Mintha azt mondanád a tanítványnak: „Innen indultunk… ennyit haladtunk… és ide fogunk eljutni.ˮ

2. Érdeklődj és lelkesedj szezonzáráskor!

A levezetés legalább annyira fontos, mint a bemelegítés – méghozzá nem csak a konkrét edzések esetében, hanem az egész szezonra kivetítve is. Ezért olvashattál már blogunkon a mesteri szezonzárásról írt tippeket. Ehhez teszünk most hozzá egy röpke tippet. Beszélj tanítványodnak szemléletesen a jövőről! „4 hét múlva ezt és ezt fogjuk csinálni. 2 hónap múlva képes leszel…, stb.ˮ

Végül is minden technikai tudáson túl ez a jövőre orientált, lelkesedést kiváltó hozzáállás a kiváló edzők eszköztárának legfontosabb eszköze. Használd nagyvonalúan és nem csak az uborkaszezon beállta előtt, mert nem kopik! Őszinte lelkesedés az ügyfeled és az együtt kitűzött céljaitok iránt: ez az, ami lelkesíti, és ami visszahozza a klienst.

3. Ha másképp nem megy, szervezz otthoni edzést!

Nem egy személyi edzőt tett sztárrá a YouTube anélkül, hogy valaha is találkoztak volna követőik ezreivel. A fitnesz DVD-sorozatok, letölthető és streamelhető házitorna-programok szintén feljövőben vannak. (Nem kis szívfájdalmunkra. Hisz ezek az „interaktívnakˮ becézett tréningek visszajelzést nem adnak, kontrollt nem biztosítanak, sőt akár sérülésveszélyt is jelenthetnek, ha senki sem javítja a tanítvány technikáját.) Ha eljön a nyári búcsú időszaka, vagy más okból elválaszt a balsors a szépen haladó klienstől, akkor miért ne tarthatnál néha Skype-megbeszélést vagy akár rövid közös edzést Te is? Online személyi edzés is van a világon.

4. Kípintaccs nyáron is: kell némi smúzolás

Ha a virtuális kapcsolattartás intenzívebb formája nem jön össze, akkor legalább a klasszikus eszköztárat rendszeresen használni kell. Összeállíthatsz e-mail listát , amire szakértői státuszodat erősítő tudásanyagot küldhetsz rendszeresen (gyakorlatokkal, étrendtippekkel, motiváló idézetekkel stb.), vagy Facebook-csoportot indíthatsz hasonló céllal. De minimum egy-két (személyes!) SMS-t mindenképpen eressz meg a tanítványodnak a nyár folyamán, hogy megérdeklődd, mi újság, és mostanában amúgy hogy van a kutyája vagy a macskája!

5. Találd meg a kihívást, ami motivál!

Hegyeket lehet megmozgatni, ha ez a tényező rendesen a helyén van. Ehhez azonban kicsit „pszichológusként” is ismerned kell a kliensedet. Miért fordult Hozzád eredetileg, és hogyan építhető a már elért eredményeire olyan új kihívás, ami a nyár folyamán ébren tartja érdeklődését az edzés iránt? Tudatosítsd vele, hogy a rendszeres mozgás nem csupán életstílus, hanem ugyanúgy az egészséges élet természetes része, mint az evés-ivás vagy az alvás! Ha ezeket ugye nem hagyja abba nyáron sem, akkor miért szünetelne az edzéssel?!

Emellett arra is érdemes figyelned, hogy eredeti motivációs forrása időközben változhatott. Beszélgess el vele – kötetlenül, edzés után, esetleg a megszokotthoz képest kicsit másféle környezetben, mert ezt a személyre szóló figyelmet a Mestere részéről külön értékelni fogja –, és találd meg az új „nyomógombot”! Lehet, hogy a testi szépségről a „sportfüggőséget” okozó, feldobott közérzetre vagy a teljesítményre, megmérettetésre került át a hangsúly. Ki tudja, talán időközben a versenyzés gondolata kísértette meg a lassan középhaladóvá érett védencedet.

A Te dolgod az, hogy (diszkréten, de) megértesd vele: jó erőnléte hamar visszaeshet, esetleg a csoport sereghajtói közé kerülhet, ha nem edz rendszeresen nyáron is.

És hogyan ne menjen el a nyár a szervezéssel?

Belefájdul a fej, hogy mennyi olyan dologgal kell edzőként foglalkoznod, ami valójában nem az edző dolga. Ez senkinek se tesz jót, mert kevesebb időd marad tanítványaidra, ha a hétköznapi apróságok emésztik fel értékes idődet, figyelmedet és energiádat. De a külsőleges(nek tűnő) részleteket is hatékonyan kezelned kell, különben nem működhet sikeresen a klubod, vagy el is veszítheted a nehezen megszerzett vendégeidet.

Persze a velük való nyári kommunikáció kimondottan macerás. Kevesebb is a nyári edzés, ezért érdemes előre tudnod, hogy ki jön el egy-egy alkalomra. Nyári workshopot, tábort, szórakoztató programokat pedig szinte lehetetlen a tanítványi közösséged számára szervezni az adminisztráció rendezése nélkül. Sőt, ha még sikeresebb edző szeretnél lenni, akkor olyan személyes tényezőket is érdemes számon tartanod, mint pl. az, hogy kinek mi a célja, amiért Hozzád jár, vagy milyen típusú motivációra reagál leginkább, stb.

Ezek a személyes részletek a tanítványaid iránt tanúsított figyelmedet és elkötelezettségedet pontosan tükrözik, és a mindenki által emlegetett, de a gyakorlatban kevesek által kínált „személyre szabott megoldásokatˮ lehetővé teszik. Jó hír: mostantól nem kell külön személyi titkárt alkalmaznod ahhoz, hogy mindezt könnyedén megoldd. Mielőtt elúsznál a papírtengeren, próbáld ki díjmentesen a MotiBro demót, hogy minimálisra csökkentsd a klubadminisztrációt!

Ismerd meg élőben!

Ingyenes demó

Egy rövid bemutató többet mond ezer leírásnál. Ha szeretnéd működés közben látni a Motibrót, kérj ingyenes konzultációt most!

Nyíl

Tetszett a cikk? Oszd meg mással is!

FacebookCopy LinkMessengerWhatsApp

E-book letöltése

Hozz ki többet a sportklubodból!

Klubvezetési fortélyok emailben

Pénztárcabarát klubfejlesztési tippek 2 hetente
Hozz ki többet a sportklubodból!

Sikeres üzenet

Köszönjük a feliratkozásodat!

Próbáld ki ingyenes demónkat!

Kérlek, add meg a következő információkat, hogy minél személyre szabottabban tudjunk beszélgetni!